FOTO VIDEO Adevăratul motiv pentru care ruşii consideră justă condamnarea trupei Pussy Riot

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Membrii trupei Pussy Riot au cântat o „rugăciune-punk” sub iconostasul Catedralei Iisus Mântuitorul din Moscova, în februarie 2012                       FOTO: stereogum.com
Membrii trupei Pussy Riot au cântat o „rugăciune-punk” sub iconostasul Catedralei Iisus Mântuitorul din Moscova, în februarie 2012                       FOTO: stereogum.com

Opinia publică internaţională a dezaprobat condamnarea la închisoare a trupei Pussy Riot pentru „huliganism” şi „instigare la ură religioasă”, după ce au cântat o „rugăciune punk” sub iconostasul Catedralei Iisus Mântuitorul din Moscova. Însă, Occidentul a scăpat din vedere un element intrinsec poporului rus: locaşul sfânt este un simbol creştin, iar întinarea lui trebuie condamnată.

A fost nevoie de aproape două secole de la ridicarea Catedralei Iisus Mântuitorul, dar şi de reprezentaţia formaţiei Pussy Riot chiar sub iconostasul locaşului sfânt, ca Rusia să conştientizeze că acest monument este un veritabil simbol al creştinătăţii şi al ortodoxismului rus.

Catedrala Iisus Mântuitorul a reprezentat dintotdeauna un punct de referinţă al ortodoxismului rus şi al întregii Rusii. Construită iniţial în alt loc, aceasta s-a vrut a fi un monument pentru cei ce s-au jertfit în războiul din 1812 împotriva lui Napoleon. A fost, în mare, punctul de plecare al uniunii dintre o Rusie Creştină şi una puternică, o Rusie care şi-a apărat teritoriul in faţa invadatorilor, în numele creştinătăţii. Catedrala Iisus Mantuitorul este un simbol al biruinţei, al rezistenţei în timp. După cum spunea Patriarhul Aleksei II, cel ce a resfinţit-o pe 19 august 2000, Catedrala reprezintă locul de refacere a destinelor istorice ale ţării.

Locaş de cult încercat de timp

Regimurile prin care a trecut Rusia în tot acest timp nu au rămas indiferente faţă de acest loc impunător. În 1922 deja se punea in discuţie transfomarea ei în „Casa URSS”, fiind o clădire amplasată în apropierea Kremlinului, impunătoare şi spaţioasă, cu o suprafaţă de aproape 7.000 de metri pătraţi si înaltă de peste 100 de metri. În era sovietică, s-a trecut rapid la distrugerea elementelor ce aminteau de catedrală şi de creştinism.

O parte din ele a fost totuşi salvată si redistribuită mănăstirii Donskoi din sud-vestul Moscovei. Procesul de reconstrucţie şi de transfomare în „Casa URSS” a trenat, fiind în cele din urmă abandonat după terminarea celui de-al Doilea Război Mondial. A urmat o altă etapă în istoria clădirii când a fost transformată în bazinul de băi publice „Moskva”.

Abia în 1989 s-a luat decizia de revenire la destinaţia initială, drept pentru care bazinul a fost dărâmat. În 1995 s-a început refacerea propriu-zisă a catedralei, cu respectarea tuturor detaliilor iniţiale de arhitectură. Procesul de reconstrucţie a fost mult mai rapid de această dată, în anul 2000 fiind puse la punct ultimele retuşuri. O parte din obiectele bisericeşti salvate anterior a fost restituită catedralei. Printre acestea se numără plăci memoriale de marmură si o parte din iconostas.

În momentul de faţă, în catedrală se desfăşoară importante slujbe ortodoxe, reprezentând un loc de pelerinaj pentru creştinii de pe tot teritoriul Federaţiei Ruse.

De-a lungul vremii s-a format şi obiceiul ca tinerii căsătoriţi să treacă pe la Catedrală în ziua nunţii. Vin din toate colţurile Moscovei şi chiar mai de departe. Aici îşi jură iubire veşnică şi, chiar dacă pierd şi câteva ore în trafic pentru a ajunge la locaşul sfânt, au încredere că acest ritual le va asigura o căsnicie fericită.

Şi chiar sub iconostasul Catedralei Iisus Mantuitorul membrii controversatei trupe Pussy Riot au nimerit să-şi manifeste nemulţumirea faţă de autoritaţile de la Kremlin - un gest cât se poate de neinspirat care a determinat chiar si opozanţi de-ai lui Putin să condamne, la rându-le, acest mod de exprimare.

Fără să-şi dea seama, Pussy Riot a acţionat ca un liant între creştinii ortodocşi, fie că sunt sau nu susţinători ai liderului de la Kremlin. Mesajul fetelor de la Pussy Riot a trecut neînsemnat, a fost condamnat încă din faşă pentru lipsa de inspiraţie în alegerea locului. În scurt timp, s-a ajuns să fie dezbătut nu mesajul transmis, ci modul şi mai ales locul unde s-a făcut asta.

La nici câteva ore după postarea pe internet a clipului filmat în Catedrala Iisus Mântuitorul din Moscova, bloggerii ruşi deja discutau aprins subiectul. A fost condamnată într-un glas strategia fetelor, aşa cum reiese din postările de pe livejournal.ru . Un semn clar că gestul a avut o rezonanţă profundă în conştiinţa poporului rus. Şi aşa avea să fie pentru că, în scurt timp, s-a conturat o minoritate ce era fanatic de partea Pussy Riot, iar pe de altă parte s-a produs o unire a majorităţii creştine care, indiferent de orientarea politică, a condamnat fără drept de apel cele petrecute sub iconostasul Catedralei Iisus Mantuitorul.

Patriarhia condamnă gestul, nu şi făptaşii

O parte dintre susţinătorii Pussy Riot au încercat să creeze dezechilibre acuzând biserica de implicare în procesul de justiţie. În urma discuţiilor pe marginea subiectului, Patriarhia Rusă a luat atitudine şi a transmis în cadrul unei conferinţe de presă, la sfârşitul lunii iunie, poziţia oficială prin care-şi exprima poziţia iertătoare faţă de membrii trupei Pussy Riot. Totuşi, diaconul Aleksadr Volkov, secretarul de presă al Patriarhiei, a subliniat că nu există nicio posibilitate şi nici măcar intenţia de a interveni în procesul justiţional. Totodată, diaconul Volkov a adus la cunoştinţă faptul că niciuna din scrisorile trimise Patriarhului nu i-a fost adresată oficial. Patriarhia reacţionează doar în urma documentelor primite în mod oficial şi nu poate lua atitudine faţă de scrisorile postate pe bloguri sau apărute în diverse publicaţii.

În tot acest timp, s-a evidenţiat şi faptul că Patriarhul Kirill al Rusiei evită să aibă o intervenţie personală în a comenta acest subiect, cât timp nu s-a luat o decizie finală privitor la membrii trupei încă aflaţi în arest, pentru a nu crea impresia că Patriarhia încearcă în vreun mod să influenţeze actul de justiţie. Ideea principală asupra căreia s-a concentrat biserica creştină rusă în toată această perioadă este aceea că greşelile şi cel ce le-a săvârşit au nevoie de tratament diferit: dacă greşelile nu pot fi uitate, cel ce greşeşte are dreptul la iertare si la căinţă.

Pussy Riot

Proces sub lupa Occidentului

În aceeaşi direcţie au acţionat şi organele judiciare. Nu s-au lăsat înduplecate nici de rezultatele expertizelor care favorizau într-o oarecare masură inculpaţii, nici de grupul fanatic ce susţine Pussy Riot, nici de faptul că două dintre inculpate sunt mame şi au copii mici, nici măcar de reacţia comunităţii internaţionale care condamndă represiunea şi restrângerea liberei exprimări din Rusia.

Procurorii şi judecatorii ruşi au vrut să demonstreze că merg cu legea în braţe şi au dorit, cu siguranţă, să ofere un exemplu prin modul în care gestionează cazul Pussy Riot. S-a dat o pedeapsă destul de aspră, dar numai aşa se putea oferi un sentiment de siguranţă pentru milioanele de creştini afectaţi sufleteşte de modul neinspirat de exprimare al fetelor de la Pussy Riot. Ce-i drept, există totuşi şansa ca, în urma recursului, pedeapsa de doi ani de închisoare cu executare sa fie redusă. Pe 1 octombrie, când trebuia să se judece recursul, judecătorii de la Moscova au decis să-l amâne pentru 10 octombrie. 

Dar indiferent de urmările juridice şi administrative suportate de cele trei tinere, un lucru s-a conturat cât se poate de clar: Pussy Riot a devenit un exemplu negativ pentru toţi ruşii care au ca valori solide religia şi orânduirea creştină.

În acelaşi timp, gestul membrilor Pussy Riot de a-şi manifesta nemulţumirea faţă de conducerea de la Kremlin chiar în catedrala-simbol a ortodoxismului rus aduce un surplus dezbaterilor de pe marginea provocărilor religioase şi a reacţiilor de pe urma acestora. Se evidenţiază faptul că şi creştinii pot lua atitudine atunci când le sunt întinate valorile. E drept, există o diferenţă mare între sensibilitatea manifestată de musulmani şi cea a creştinilor în urma unor astfel de intervenţii - dar până la urmă este un semn că ea există şi nu are nevoie şi de alţi factori provocatori.

Modificări legislative după reprezentaţia Pussy Riot

În acest sens, deja a fost dezbătut şi supus aprobării un proiect de lege susţinut de toate partidele din Duma de Stat rusă. Proiectul de lege se referă la introducerea pedepselor cu închisoarea şi mărirea cuantumului amenzilor pentru cei ce profanează sau aduc atingere sentimentelor religioase ale credincioşilor, transmite RIA Novosti. Pentru a putea fi aprobat, proiectul de lege avea nevoie de 226 de voturi, dar s-a bucurat de susţinerea a 414 deputaţi din Duma de Stat. În opinia lui Yaroslav Nilov, unul dintre iniţiatorii proiectului de lege, oricine are dreptul să facă referire la preşedinte, miniştri, deputaţi, însa nu e cazul să aducă atingere lucrurilor sfinte. Acest proiect de lege a avut, totodată, o susţinere semnificativă şi în rândul populaţiei. Un sondaj de opinie realizat de Centrul Rus de Cercetare a Opiniei Publice arată că 82% din ruşi susţin ideea măririi cuantumului amenzilor şi introducerea pedepsei cu închisoarea pentru cei care aduc atingere sentimentelor religioase ale credincioşilor.

Pe de altă parte, o serie de experţi în domeniu consideră că proiectul de lege limitează libera exprimare din Rusia. Aleksei Muhin, director general al Centrului de Informaţie Politică din Moscova, consideră că, odată adoptată, această lege ar putea fi folosită de diferite grupuri în scopul de a susţine cauze ce nu au întocmai fundament religios. Aceeaşi idee este prezentată si de politologul rus Pavel Svyatenkov, care consideră că actualul proiect de lege nu este unul reuşit, relatează site-ul echomost.spb.ru.

În aşteptarea deznodământului

Rămâne de văzut dacă ceea ce se petrece este o trezire, un semn de unitate al ruşilor sau o reacţie normală, urmare a actelor de huliganism (acest tip de manifestări intră sub incidenţa articolului 213 din Codul Penal al Federaţiei Ruse) sau a simplului gest de exprimare liberă într-un stat ce se vrea democrat (poziţie susţinută de Occident mai ales prin prisma nominalizărilor pentru diferite premii pe care Pussy Riot le-a primit pentru promovarea liberei exprimări, a valorilor democratice şi prin mesajele de susţinere din partea a numeroşi artişti precum Madonna, Sting sau membri ai trupei Red Hot Chili Peppers).

Prestaţia Pussy Riot din februarie anul aceasta, arestarea celor trei membri, condamnarea lor la doi ani de închisoare şi susţinerea populaţiei pentru înăsprirea legislaţiei în domeniu arată că cea mai mare catedrală a Rusiei este, într-adevăr, un simbol al ortodoxismului rus şi al unităţii întregului popor din fostul spaţiu sovietic. Odată întinat, nu numai autorităţile reacţionează, ci şi cetăţenii de rând ai Rusiei.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite