UPDATE Criza ruso-ucraineană. Un nou pas făcut de Moscova pentru destrămarea Ucrainei: Rezoluţiile ajunse pe masa deputaţilor ruşi
0Comisia din Duma de Stat responsabilă de relaţiile cu Comunitatea Statelor Independente şi integrarea euroasiatică a adoptat două rezoluţii în care solicită recunoaşterea independenţei regiunilor separatiste ucrainene Luhansk şi Doneţk.
Este vorba de o rezoluţie a Partidului Comunist din Federaţia Rusia şi de o alta a Rusiei Unite, formaţiunea politică a preşedintelui Vladimir Putin.
Partidul Comunist din Federaţia Rusă consideră că este timpul ca regiunile separatiste proruse Luhansk şi Doneţk, din sud-estul Ucrainei, să devină independente după aproape opt ani de război împotriva Ucrainei, un conflict armat soldat cu peste 13.000 de morţi până acum.
Rezoluţia sa prevede transmiterea direct către Putin a deciziei cu privire la recunoşterea celor două republici din Donbas.
Rusia Unită propune trimiterea apelului de recunoaştere a celor două republici autoproclamate mai întâi către Ministerul de Externe, Ministerul Apărării şi alte instituţii pentru emiterea unei opinii înainte de promulgare.
Consiliul Dumei le-a propus spre aprobare, luni sau marţi, în Camera inferioară a Parlamentului rus.
Numeroşi experţi afirmă că recunoaşterea independenţei celor două regiuni ar fi un preludiu pentru anexarea lor la Rusia.
În pofida criticilor Ucrainei, Rusia a eliberat în ritm accelerat din a doua jumătate a anului 2021 peste 500.000 de paşapoarte în Doneţk şi Luhansk, care împreună formează regiunea istorică, culturală şi economică Donbas, arogându-şi astfel „dreptul” de a recurge inclusiv la arme pentru a-şi „apăra” cetăţenii.
Rusia a anexat deja un teritoriu de la Ucraina, şi anume peninsula Crimeea, decuplată de restul teritoriului ucrainean în martie 2014 după infiltrarea unor „omuleţi verzi” (militari ruşi fără însemne) şi organizarea unui referendum în grabă, sub patul puştii. Acest plebiscit a fost contestat de comunitatea internaţională, fiind considerat ilegal şi o încălcare gravă a angajamentului asumat de Rusia în Memorandumul de la Budapesta privind integritatea teritorială şi suveranitatea Ucrainei în schimbul cedării armelor nucleare.