„În Spania eşti primit mai bine decât în Italia“
0Magdalena Eva Crişan, în vârstă de 33 de ani, originară din localitatea Coştiui, judeţul Maramureş, s-a stabilit de trei ani în Spania, în localitatea Farset, împreună cu soţul şi copilul său. În momentul în care a decis să plece din ţară, Magdalena a hotărât să îşi încerce prima dată norocul în Italia, însă, spune ea, în Spania, emigranţii sunt primiţi mult mai bine.
În prezent, este bucătăreasă la un restaurant cu specific spaniol. Românca povesteşte: „Am fost şi în Italia, dar este greu să te descurci singură, fără niciun fel de ajutor“. În Italia a fost de două ori şi a încercat să se stabilească acolo, dar fără acte românca spune că este imposibli să îţi găseşti un loc de muncă, mai ales că nu te ajută nimeni într-o ţară străină.
Nici în Spania însă nu a fost uşor. „La început nu primeam de lucru pentru că nu aveam hârtii (n.r. - acte de rezidenţă). Astfel, prima dată am lucrat la câmp, la cules măsline, şi munceam de dimineaţă până seară.“ Magdalena povesteşte că pentru a învăţa limba scria reţete în spaniolă şi gătea uitându-se pe foile de hârtie.
„Toţi banii îi trimitem în ţară“
„Merită să pleci din ţară, chiar dacă românii sunt mai sufletişti, salariile din România nu se compară cu cele de aici. Aici, salariile sunt mari şi putem să punem bani deoparte. Şi toţi banii îi trimitem în România, pentru că nu avem ce să facem cu ei aici. Aici, chiar dacă avem prieteni români, ne întâlnim unii acasă la ceilalţi, pentru că nu ne permitem să ieşim la restaurant.“
Magdalena a reuşit să îi găsească şi soţului ei un loc de muncă în Spania, şi astfel a putut în scurt timp să îşi aducă şi copilul. „Băieţelul meu are 14 ani şi merge la un liceu spaniol, au un program foate strict la şcoală.
La început era într-o clasă specială, unde învăţau numai imigranţii, dar cu timpul a învăţat limba şi acum este elev într-o clasă normală“, spune Magdalena. Cu toate acestea, visul său este să revină, peste câţiva ani, în România. „Îmi este dor de familie, mai ales de cei de acasă.“