Partidele tergiversează alegerea candidaţilor pentru colegiile de Spania şi Italia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

"Să fie cunoscuţi şi să reprezinte românii de acolo". Cam aşa sună principalul criteriu după care se ghidează partidele în desemnarea candidaţilor pentru colegiile uninominale

"Să fie cunoscuţi şi să reprezinte românii de acolo". Cam aşa sună principalul criteriu după care se ghidează partidele în desemnarea candidaţilor pentru colegiile uninominale trasate pentru românii din străinătate, în special pentrucele din Spania şi Italia.

Puşi pentru prima dată în postura de a-şi nominaliza candidaţi care să-i reprezinte pe concetăţenii de peste graniţe, reprezentanţii partidelor parlamentare actuale ridică din umeri. Şi asta în condiţiile în care alegerile la termen ar trebui să aibă loc undeva la sfârşitul lunii noiembrie, adică peste doar trei luni.

Majoritatea formaţiunilor politice nu şi-au stabilit lista criteriilor după care îi vor selecta pe cei pe care îi vor trimite în această înfruntare. Deşi ne aflăm în an electoral, vântul vacanţei suflă încă peste majoritatea partidelor din România.

Dacă sunteţi cetăţean român şi aveţi domiciliul stabil în Spania sau Italia, veţi fi reprezentat în Parlament de trei aleşi. Astfel, va exista un deputat de Spania, un deputat de Italia şi un senator pentru ambele ţări europene.

În plus, românii de peste graniţe vor mai vota doi deputaţi care se vor ocupa de Orientul Mijlociu, Asia şi America de Nord. Lor li se va alătura şi un senator ales de cetăţenii români din Orientul Mijlociu, Asia şi America de Nord.

PSD şi PC, candidaţi comuni

Alianţa PSD-PC va propune candidaţi comuni la alegerile parlamentare, conform acordului pe care l-au încheiat în luna aprilie. Acesta este singurul lucru pe care cele două formaţiuni îl ştiu clar deocamdată.

Social-democraţii şi conservatorii nu au stabilit dacă aceştia vor fi oameni de partid sau vor susţine membri ai diasporei sau ai asociaţiilor românilor din străinătate. "Numele candidaţilor va fi făcut public până la sfârşitul lunii august, sau cel târziu în prima săptămână din septembrie", ne-a asigurat purtătorul de cuvânt al PC, Bogdan Ciucă.

Liberalii nu au stabilit portretul-robot al candidaţilor

Ministrul transporturilor şi vicepreşedintele PNL, Ludovic Orban, ne-a declarat că nici liberalii nu s-au hotărât încă ce fel de oameni vor susţine pentru colegiile uninominale din străinătate.

Despre propuneri se va discuta la următoarea şedinţă importantă a formaţiunii, a adăugat Orban, fără a preciza însă când va avea loc aceasta. "Nu am făcut un portret-robot, dar trebuie să fie cunoscuţi şi să reprezinte interesele românilor de acolo", a spus Orban. El a adăugat însă că nu este o cerinţă obligatorie să fie din asociaţiile de acolo.

PRM, în degringoladă

PRM urmează să-i desemneze pe cei pe care îi va trimite în afara ţării în prima săptămână din septembrie, la Consiliul Naţional al formaţiunii. Potrivit prim-vicepreşedintelui PRM, Lucian Bolcaş, criteriile asupra cărora se va apleca partidul în desemnarea candidaţilor vor fi legate de moralitate, profesionalism şi ataşamentul pentru România, conform titulaturii partidului - România Mare.

În plus, Bolcaş a arătat că fiecare candidat la postul de deputat sau senator trebuie să se gândească la aspectele legate de costurile campaniei, în afara sprijinului logistic de la partid.

Problemele PRM sunt însă mai grave, fiind o formaţiune parlamentară care are şanse să nu mai acceadă în viitorul Legislativ, conform sondajelor de opinie făcute publice din ultima perioadă.

Speriaţi de posibilitatea de a nu mai face parte din Legislativ, o serie de lideri şi parlamentari ai PRM au dezertat la Partidul Conservator. Unii dintre peremiştii-fruntaşi şi-au dorit chiar fuziunea dintre PRM şi PC, considerând că nu mai există altă soluţie salvatoare.

PDL susţine că săptămâna viitoare îşi prezintă candidaţii

"Nu dorim ca în rândul candidaţilor PDL să fie oameni care au fost colaboratori ai Securităţii, au avut antecedente penale şi care nu fac moral cinste unei asemenea demnităţi", a anunţat vicepreşedintele PDL, Cezar Preda, criteriile pe care le-au impus democrat-liberalii propriilor candidaţi.

Prim-vicepreşedintele democrat-liberalilor, Theodor Stolojan, ne-a explicat însă că pentru colegiile din Spania şi Italia formaţiunea va desemna oameni care s-au preocupat şi care se ocupă de problemele românilor din afară. El a spus că democrat-liberalii au mai multe propuneri pentru aceste colegii, printre care se află şi actualul deputat de Prahova William Brânză, care are deschise birouri parlamentare şi în Spania, la Castellon, Madrid şi Malaga.

Pe de altă parte, pedeliştii susţin că luni vor finaliza lista de candidaturi, iar marţi vor da publicităţii numele celor care se doresc parlamentari în viitorul Legislativ.

Premieră: Parlament ales prin vot uninominal

În toamna acestui an, românii îşi vor alege pentru prima dată parlamentarii direct, adică prin vot uninominal. Mai exact, fiecare votant va opta pentru o persoană, şi nu pentru o listă alcătuită de un partid, ca până acum.

Acest lucru pune însă mari probleme formaţiunilor politice care, dacă vor să aibă candidaţi în toate colegiile, ar trebui să nominalizeze fiecare mai mult de 450 de oameni, candidaţi atât pentru Camera Deputaţilor, cât şi pentru Senat. În condiţiile lipsei de cadre de care suferă toate partidele din România, partidelor le va fi destul de greu să ţină seama de propriile criterii privind moralitatea şi profesionalismul celor pe care îi vor trimite să facă legi.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite