Avalanşă de reclamaţii la OPC pentru companiile low-cost
0În ultimul timp, tot mai mulţi clenţi se plâng de serviciile necorespunzătoare ale companiilor low-cost şi de slaba calitate a relaţiei pe care aceştia o au cu publicul. La Inspectoratul
În ultimul timp, tot mai mulţi clenţi se plâng de serviciile necorespunzătoare ale companiilor low-cost şi de slaba calitate a relaţiei pe care aceştia o au cu publicul.
La Inspectoratul Regional pentru Protecţia Consumatorilor Bucureşti - Ilfov au fost înregistrate, de la începutul acestui an, 341 de reclamaţii referitoare la operatorii de transport aerian (majoriatea reclamaţiilor vizau operatorii low-cost), 93 dintre acestea se refereau la compania Wizz Air.
Deficienţele reclamate de clienţi sunt întârzierile sau reprogramările curselor aeriene, dificultăţi în comunicarea cu aceştia (nu răspund la telefoane sau sună ocupat) sau informare sumară a consumatorilor.
Inspectorul Şef de la Inspectoratul Regional pentru Protecţia Consumatorilor Bucureşti - Ilfov, Ion Mateescu, a declarat că "93 de reclamaţii pentru o singură companie înseamnă foarte mult".
"Mă deranjează lipsa de profesionalism"
Daniel Sandu din Bucureşti, client Wizz Air, este foarte nemulţumit de această companie. "Anul acesta a fost pentru prima dată când am folosit serviciile unei companii low-cost. Auzisem de ofertele de vară ale companiei şi întâmplător plecam cu mai mulţi prieteni în concediu, astfel a fost o decizie de grup să mergem cu zborurile Wizz Air."
Din cauza unor probleme personale, Daniel Sandu a trebuit să se întoarcă mai devreme din concediu şi cum biletele pentru întoarcere erau dejà cumpărate a trebuit să facă o modificare în orarul de zbor.
"Ceea ce mă deranjează pe mine este lipsa de profesionalism faţă de client pe care această companie o afişează. În primul rând singurul număr pe care compania îl oferă publicului nu funcţionează. Dacă întâmplător cauţi pe internet şi găseşti alte numere de telefon există posibilitatea să dai şi peste un operator Wizz Air. Acest operator te va îndruma să suni la singurul număr de telefon la care poţi face modificări de zbor, acela care este inapelabil", afirmă bucureşteanul.
Daniel Sandu este de părere că ceea ce aparent este o lipsă de profesionalism ascunde de fapt o strategie de descurajarea a clientului: "Este mult mai profitabil pentru companiile aeriene să cumperi un bilet nou, decât să schimbi unul dejà existent."
"Nu am nimic cu ei, dar este o falsă accesibilitate"
"Nu voi lua nici un fel de acţiune împotriva lor din cauza birocraţiei, pentru că ar dura mult prea mult şi ar trebui să cheltui prea mulţi bani şi nici nu aş putea să câştig procesul. Eu nu am cum să dovedesc că am completat sau nu corect câmpurile de pe site sau că am format sau nu corect numărul de telefon.", a adăugat Daniel Sandu.
Desi Wizz Air promovează pe site-ul oficial al firmei anumite servicii, acestea nu sunt accesibile publicului. Serviciul de modificare a rezervărilor este inutilizabil. "Pentru că de fiecare dată când încerci să introduci codul rezervării dă eroare, adică codul de client verificat de operatoarea telefonică nu este recunoscut de program. Este foarte riscant să te laşi în baza unei companii care nu are sediul în România şi nu are măcar un set valabil de numere de telefon."
"Cunoaştem situaţia şi încercăm să identificăm o soluţie"
Contactat de "Adevărul", Directorul Corporate Communications & Public Affairs Wizz Air, Nataşa Kazmer, a declarat că: "În cazul numărului de telefon, uneori, apelurile sunt limitate de către operatorul persoanei care iniţiaza convorbirea. Cunoaştem acestă situaţie şi încercăm să identificăm o soluţie pentru rezolvarea acestei probleme."
Iar în ceea ce priveşte inutilitatea opţiunii de modificare a rezervării de pe site-ul companiei, Nataşa Kazmer, a declarat: "Este prima dată cănd suntem înştiinţaţi despre acest lucru."
În luna ianuarie a acestui an compania aeriană Wizz Air a fost sancţionată contravenţional cu o amendă totală în valoare de 48.300 lei, pentru încălcarea prevederilor legale privind informarea pasagerilor, relevă Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor într-un comunicat de presă.
Citiţi şi: Drepturile pasagerilor pe transportul aerian