Sindicatele, în alertă: prea multe accidente de muncă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Românii din Italia deţin două recorduri triste: sunt pe locul întâi la găinării, dar şi în topul numărului de morţi la locul de muncă, dintre imigranţi. Cu aproximativ 30 de morţi pe

Românii din Italia deţin două recorduri triste: sunt pe locul întâi la găinării, dar şi în topul numărului de morţi la locul de muncă, dintre imigranţi.

Cu aproximativ 30 de morţi pe an, comunitatea românească deţine recordul absolut al accidentelor mortale la locul de muncă, în rândul comunităţilor străine. Conform datelor furnizate de Institutul Naţional pentru Asigurarea Împotriva Accidentelor de Muncă (INAIL), românii au fost victimele a 21% din totalul accidentelor mortale din 2006. Cel mai recent accident a avut loc joi, la San Martino di Lupari (Padova).


Vasile Dânc şi-a pierdut viaţa în timp ce lucra într-un atelier de tâmplărie. O bucată de lemn a sărit dintr-un utilaj şi l-a lovit în plină figură, strivindu-i oasele feţei. Bărbatul, stabilit în Italia, avea trei copii, iar în ziua morţii sale ar fi împlinit 46 de ani.


Realizând importanţa comunicării cu angajaţii români în limba lor maternă, Confederaţia Italiană a Sindicatelor Muncitorilor (CISL) a dat startul unei acţiuni numită simbolic "Să ne înţelegem!" ("Comprenderci!"). Iniţiativa CISL Florenţa include un parteneriat sindical cu sindicatul CNSLR Frăţia, din România. Din partea centralei sindicale româneşti se află în Italia Vasile Derzsi, vicepreşedintele filialei Maramureş.


Până la mijlocul lunii martie, el va merge pe şantiere şi în fabrici, pentru a le explica românilor importanţa normelor de protecţie a muncii, pentru a le asculta problemele şi a le transmite sindicatului italian. (Elisabeta Dobra, Milano)

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite