Cele mai grave tensiuni interetnice din Macedonia din ultimii zece ani
0Conflictul interetnic din fosta republica iugoslavă răbufneşte din nou după ce, în februarie, doi etnici albanezi au fost ucişi la Gostivar de un poliţişt care nu se afla în timpul programului. În decurs de două săptămâni, zeci de persoane au fost rănite în ciocnirile dintre etnicii macedoneni şi cei albanezi.
Incidentele din ultimele zile sunt cele mai grave incidente din 2001 încoace . În acel an, provincia a fost în pragul războiulu civil, după ce rebelii care cereau mai multe drepturi pentru etnia albaneză au lansat o ofensivă armată contra autorităţilor de la Skopje.
Violenţele au avut loc în special între tinerii aparţinând celor două etnii: de ambele tabere, aceştia folosesc bare de metal, bâte de baseball şi chiar cuţite pentru a ataca, rănind de multe ori şi simplii trecători. Poliţia a arestat 20 de persoane, în special în capitala Skopje şi şi-a suplimentat efectivele în mai multe oraşe macedonene. Etnicii albanezi, concentraţi mai ales în regiunile din nord şi în anumite cartiere din Skopje, reprezintă circa un sfert din populaţia Macedoniei.
Marţi, un purtător de cuvânt al comisarului european pentru Extindere a condamnat violenţele şi a a avertizat că ar putea exista "consecinţe emoţionale", relatează BBC. Procesul de aderare a fostei republici iugoslave la UE este blocat în prezent, după ce Grecia, stat membru UE, a condiţionat acceptarea Macedoniei de schimbarea numelui ţării. Grecia consideră că numele "Macedonia" ar implica o revendicare teritorială asupra provinciei Macedonia din nordul Greciei, dar ar reprezenta şi o negare a identităţii greceşti a Macedoniei ce face parte din Elada.
Comisarul european pentru Extindere, Stefan Fuele, ar trebui să ajungă marţi la Skopje pentru a discuta cu premierul Nikola Gruevski cum ar putea fi deblocată candidatura ţării. Macedonia a primit statutul de candidată pentru aderarea la UE în 2005, dar nu a reuşit nici până în prezent să deschidă capitolele de aderare