Remaniere în forţă a regimului de la Havana
0La un an de la preluarea puterii, Raul Castro a îndepărtat din Guvern mai multe personalităţi apropiate fratelui său Fidel Castro („el lider maximo”). El şi-a numit propriii oameni în posturi-cheie. Prima mare remaniere ministerială anunţată de Raul Castro presupune înlocuirea a cel puţin nouă miniştri, dar şi a vicepreşedintelui Consiliului de miniştri, Otto Rivero.
Preşedintele cubanez începe să îşi pună amprenta asupra Cubei şi să iasă de sub influenţa fratelui său, comentau, ieri, agenţiile de presă, gestul lui Raul.
Amploarea şi natura schimbărilor i-au luat, însă, prin surprindere pe observatori. Într-adevăr, nimeni nu ar fi prevăzut îndepărtarea unor figuri importante, precum vicepreşedintele Consiliului de miniştri Otto Riveiro sau ministrul afacerilor externe, Felipe Perez Roque, ambii buni cunoscători ai realităţilor economice cubaneze şi creditaţi cu un cert spirit de deschidere.
Îndepărtarea lui Felipe Perez Roque, 43 de ani, fost secretar personal al lui Fidel Castro şi unul dintre cei mai vizibili oameni din Guvern, are loc pe fondul speranţelor că preşedintele american, Barack Obama, va îmblânzi embargoul comercial impus Cubei acum 47 de ani.
Deşi a pledat în favoarea menţinerii socialismului cubanez, în ultimul timp Roque a vorbit în termeni (prea) pozitivi despre îmbunătăţirea relaţiilor cu SUA. Succesorul acestuia este vicepremierul Bruno Rodriguez, 51 de ani, care a reprezentat Cuba la ONU între 1993 şi 2000.
Un alt „remaniat”, apropiat al lui Fidel Castro, Otto Rivero, a fost responsabil, printre altele, cu „bătălia ideilor”, o campanie de propagandă destinată să apere regimul de la Havana după căderea Zidului Berlinului.
Carlos Lage, 57 de ani, este o altă personalitate înlocuită din funcţie. Considerat un reformator economic, el a fost demis din funcţia de şef de cabinet, iar postul său va fi luat de un ofiţer militar de rang înalt.
Lage a instrumentat reformele economice din anii 1990, când încetarea subvenţiilor sovietice a dus la prăbuşirea economiei cubaneze. În total, au fost operate zece schimbări majore, dar şi fuziuni de ministere economice, în scopul eficientizării aparatului de stat, foarte birocratizat, a explicat Raul Castro, citat de televiziunea cubaneză.
Fuziuni contra birocraţie
El a mai sugerat că vor mai avea loc şi alte modificări, pentru a reduce treptat mărimea Guvernului. Ministerele pentru Investiţii Externe şi Comerţ Exterior, ca şi Pescuitului şi Producţiei Alimentare, au fost unificate.
Maria del Carmen Gonzales (de origine foarte modestă) a fost numită în fruntea super-instituţiei cu profil alimentar, de importanţă majoră, dat fiind că statul cubanez importă 84% din produsele sale alimentare.
Expertul în probleme cubaneze, Phil Peters, de la Lexington Institute din Virginia, a estimat pentru Reuters că Raul Castro urmăreşte, prin schimbările făcute, inclusiv în armată, să-şi promoveze oamenii în poziţii-cheie.
Remanierea nu pare să semnaleze însă o modificare politică bruscă din partea actualului preşedinte, şi nici o schimbare spectaculoasă în relaţiile cu Statele Unite. Este, însă, un început, mai spune Peters.
Fidel, în rândul doi
„El lider maximo”, acum în vârstă de 82 de ani, continuă să joace totuşi un rol important în culisele scenei politice, susţin analiştii. Deşi nu a mai fost văzut în public din iulie 2006, el mai apare în fotografii cu lideri străini.