Israelul se întoarce în Gaza după trei ani
0Peste 300 de persoane şi-au pierdut viaţa după trei zile de război în Fâşia Gaza. Ierusalimul şi-a trimis forţele de elită în interiorul Fâşiei Gaza, pentru a pregăti intervenţia tancurilor masate de ieri-dimineaţă la graniţă.
Tirul de rachete israeliene a continuat şi ieri să lovească obiectivele strategice ale grupării teroriste Hamas, din Fâşia Gaza, ceea ce a ridicat numărul victimelor la peste 300.
În ciuda raidurilor israeliene, militanţii Hamas au continuat şi ieri să lanseze rachete împotriva oraşelor israeliene din sudul ţării.
Declaraţiile oficialilor israelieni, de ieri, arată determinarea Ierusalimului de a rezolva problema atacurilor pe care le suferă în sudul ţării.
„Suntem angajaţi într-un război fără milă”, a explicat ministrul israelian al Apărării, Ehud Barak, în Knesset. „N-avem nimic cu locuitorii din Gaza, dar suntem angajaţi într-un război fără milă împotriva Hamas şi a aliaţilor săi”, a declarat Barak.
“Reţinerea de care noi am dat dovadă este o sursă de tărie. Ne vom bate cu un avantaj moral. Ei trag asupra civililor în mod deliberat.
Noi îi urmărim pe terorişti şi evităm pe cât posibil să aducem atingere civililor, în timp ce oamenii Hamasului acţionează şi se ascund intenţionat în rândul populaţiei civile”, a declarat oficialul israelian.
O parte a forţelor speciale israeliene au intrat de ieri, la prânz, în interiorul Fâşiei Gaza, informa un site israelian, Debka File, specializat în probleme militare şi de securitate.
Forţele de elită, în avangardă
Sursa susţine că Ierusalimul a trimis mai multe unităţi mobile ale forţelor speciale în spatele liniilor inamice, pentru a pregăti invazia masivă a unor unităţi de tancuri. În acest sens, primul obiectiv este securizarea unor drumuri.
Al doilea scop este distrugerea unor obiective defensive Hamas. Astfel, sunt vizate în primul rând posturile de comandă, liniile de comunicaţii, căile de comunicaţie, dar şi eliminarea grupurilor care deţin rachete antitanc.
În ultima fază a operaţiunii terestre a forţelor speciale, acestea vor ilumina cu raze laser obiectivele ce urmează a fi lovite din aer de către avioanele israeliene.
În momentul în care tancurile ce au fost masate la graniţă de ieri-dimineaţă vor intra în Fâşia Gaza, misiunea forţelor speciale va fi încheiată.
Ţinte simbolice
Israelul intenţionează să decapiteze atât conducerea, cât şi majoritatea simbolurilor organizaţiei teroriste Hamas. Majoritatea centrelor de putere ale Hamas au fost distruse în primele trei zile de bombardament.
Printre acestea se numără clădirile guvernamentale, printre care se află şi sediul Ministerului de Interne, tunelurile guvernamentale care asigurau legătura cu Egiptul, dar şi o clădire a Universităţii din Gaza, unde se afla un centru de sprijin pentru gruparea militantă islamistă.
Oficialii palestinieni vorbeau ieri de 312 victime în Fâşia Gaza, dintre care 56 sunt civili, conform unei agenţii ONU. Militanţii Hamas au continuat şi ieri să atace cu rachete oraşele din sudul Israelului. De la declanşarea ofensivei israeliene, Hamas a lansat peste 150 de rachete, o persoană fiind ucisă şi cel puţin 14 rănite, conform cotidianului “Haaretz”.
Teheranul trimite „voluntari” în Fâşia Gaza
Teheranul se pregăteşte să trimită “voluntari”. Un grup condus de clerici iranieni radicali a început să înscrie voluntari pentru a lupta în Fâşia Gaza, în replică la raidurile israeliene care s-au soldat deja cu peste 300 de morţi, susţine agenţia de presă Fars.
“Începând de luni, Societatea clerului combatant şi-a activat site-ul www.rohaniatmobarez.com pentru o săptămână, pentru a înregistra voluntari în vederea luptei împotriva regimului sionist, în sectorul militar, financiar sau de propagandă”, potrivit agenţiei. Grupul, condus de membri ai clerului, spune că nu este afiliat niciunei agenţii guvernamentale.
La rândul său, Hezbollahul acuză Israelul că doreşte să folosească războiul din Gaza drept pretext pentru a ataca şi Libanul. Gruparea Hamas ceruse în urmă cu două zile declanşarea unei a treia intifade.
Tot ieri au avut loc proteste împotriva Israelului, în mai multe state europene, printre care Danemarca, Franţa, Marea Britanie sau Turcia. Adunările au adunat însă doar câteva sute de persoane, majoritatea de origine arabă.