Grădina de apartament, o soluţie pentru obţinerea unor legume ecologice

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În tot mai multe oraşe din Anglia oamenii învaţă să-şi amenajeze grădini în spaţiile însorite ale apartamentelor, pe pervazul ferestrelor, pe terasă sau chiar pe acoperiş. În aceste

În tot mai multe oraşe din Anglia oamenii învaţă să-şi amenajeze grădini în spaţiile însorite ale apartamentelor, pe pervazul ferestrelor, pe terasă sau chiar pe acoperiş. În aceste minigrădini se cultivă, în special, salată, ridichi, roşii, brocoli şi alte soiuri de vegetale uşor de îngrijit.

În sudul Londrei, la Balham, "Food Up Front" este una dintre cele mai cunoscute asociaţii de cultivatori citadini, care reuneşte peste 30 de străzi metropolitane. Pentru o contribuţie de 20 de lire sterline, cei care doresc să-şi facă o grădiniţă primesc containere în care se cresc plantele, răsaduri de calitate, îngrăşăminte preparate pe plan local, seminţe selectate şi un ghid al cultivatorului.

Coordonatorii organizaţiei "Food Up Front" speră că prin grădinăritul citadin oamenii se vor apropia mai mult unii de alţii, unindu-şi eforturile şi făcând schimb de experienţă, în scopul de a transforma locurile neutilizate sau prost întreţinute, din propriile imobile sau din faţa blocului, în minigrădini roditoare.

Se doreşte o piaţă locală

Preocuparea pentru grădinăritul citadin nu este o noutate pentru orăşenii din Anglia, dar în ultimii 30 de ani s-a practicat tot mai puţin din cauza dezvoltării supermarketurilor şi prin utilizarea în exces a terenurilor pentru construcţii.

În prezent, oamenii care se dedică grădinăritului vor să extindă această activitate prin încercarea de a dezvolta o piaţă locală de legume, unde să valorifice surplusul de produse sau să facă schimb între ei.

Organizarea pe plan local asigură îngrijirea grădinilor şi în timpul concediilor, cei care rămân în oraş având grijă să ude şi grădiniţele celor care pleacă de acasă. Numărul organizaţiilor de grădinari citadini din Marea Britanie este astăzi mai mare de 1.000, multe fiind organizate în şcoli şi licee.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite