Turcia, la un pas de a intra în război cu Siria. Preşedintele Erdogan a anunţat că va asedia în curând oraşul Afrin

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat marţi că forţele turce vor asedia în curând oraşul Afrin, capitala enclavei în care este în curs - de o lună - o ofensivă vizând să disloce o miliţie kurdă din acest sector, relatează AFP. Anunţul vine după ce ministrul turc de Externe, Mevlut Cavusoglu, a avertizat Damascul în legătură cu posibilele acţiuni în sprijinul kurzilor din Afrin.

Blocarea totală a Afrinului se va produce „în zilele imediat următoare“ cu scopul de a exclude „orice sprijin din afară“, a spus Recep Tayyip Erdogan într-un discurs pe care l-a susţinut în faţa deputaţilor partidului său în Parlament..

”Le vom demonstra tuturor celor care vor să creeze un culuar terorist de-a lungul frontierei de sud a Turciei că nu este un lucru uşor de făcut”, a adăugat liderul de la Ankara.

Intitulată ”Ramură de măslin”, operaţiunea lansată de armata turcă şi susţinătorii ei rebeli sirieni vizează Unităţile pentru Protecţia Populaţiei (YPG), nişte aliaţi kurzi ai Statelor Unite în lupta împotriva grupării Statul Islamic (SI) în Siria, însă consideraţi ”terorişti” de Turcia.

Forţele turce au preluat până în prezent controlul asupra a peste 30 de sate, însă ele sunt situate, majoritatea, în zone de frontieră, în nordul regiunii siriene Afrin.

”Cum acţionăm pentru a evita punerea în pericol a forţelor noastre de securitate şi ţinând cont de civili, poate părea că înaintăm încet”, a recnoscut Erdogan.

”Însă nimeni nu trebuie să uite acest fapt: noi nu ne-am aliat acolo pentru a distruge şi arde ceea ce se află în faţa noastră. Noi suntem acolo pentru a crea un mediu securizat şi viabil unor sute de mii de (sirieni) care trăiesc la noi”, a adăugat el, referindu-se la cei peste trei milioane de refugiaţi sirieni care s-au refugiat în Turcia din calea războiului civil din ţara lor.

Autorităţile turce afirmă că ofensiva din Afrin şi cea purtată în 2016, mai la est, vizează să securizeze teritorii din nordul Siriei cu scopul de a permite întoarcerea acestor refugiaţi în ţara lor.

Purtătorul de cuvânt la Unităţilor de apărare a poporului kurd (YPG), Nuri Mahmud, a chemat sămbătă Damascul să protejeze prin forţa armată "frontierele ţării de ocupaţia turcă".

La rândul său, Fayssal Mikdad, viceministru sirian de Externe şi pentru problemele Expatriaţilor, i-a îndemnat pe arabii şi kurzii din nordul ţării "să se unească şi să lupte împotriva forţelor turce".

În replică, Ministrul turc de Externe, Mevlut Cavusoglu, a avertizat Damascul în legătură cu posibilele acţiuni militare în sprijinul kurzilor din Afrin şi a declarat că, în cazul în care acestea vor fi întreprinse, va urma o reacţie dură din partea Ankarei.

De ce este important Afrinul pentru turci

Afrinul este un teritoriu din nordul Siriei, cu o populaţie 450.000 (date de până la războiul civil), în majoritatea lor kurzi. Ei au rezistat, cu doi ani în urmă, în faţa expansiunii ISIS, menţinând ”o insulă sercurizată”. Mai mult, au preluat controlul asupra unor zone alăturate.

Refugiaţii din Idleb şi Alepo au ridicat cifra populaţiei la circa 1 milion de oameni.

Turcia, încă de pe atunci, s-a arătat preocupată de perspectiva apariţiei unei enclave ostile, de-a lungul frontierei sale de sud. Prin preluarea oraşelor Jarablus, El-Bab şi Azaz, teritoriul subordonat curzilor a fost scindat, Afrinul rămânând izolat.

În prezent el este, practic, încercuit de armata turcă şi aliaţii ei, unicul culuar se menţine pe direcţia sud-est.

Mai multe surse vorbesc despre faptul că Rusia a purtat negocieri cu kurzii şi le-a propus să recunoască autorităţile centrale de la Damasc. Chiar după ce a primit un refuz, Moscova asigură retragerea populaţiei civile din Afrin şi aprovizionarea ei cu alimente.  

Semnificativ este că săptămâna trecută, în sfârşit, kurzii au cerut ajutorul Damascului în protejarea zonelor frontaliere ale regiunii contra ofensivei turce.

Pentru Ankara este foarte important de a cuceri Afrinul pentru a-şi spori influenţa în Siria, mult mai redusă decât a altor actori.

"O eventuală preluare a Afrinului ar crea o zonă destul de mare de securitate de-a lungul frontierei turce. Ankara ar putea spune atunci că şi-a îndeplinit rolul în Siria prin crearea unei entităţi teritoriale stabile ", consideră Kirill Semenov, membru al Consiliului rus pentru afaceri internaţionale, citat de sputnik.

Totodată, potrivit experţilor militari, între 50.000 şi 100.000 de luptători din diferite grupări s-au adunat treptat în Idleb. Şi se poate anticipa că, la un moment dat, toată această forţă extrem de motivată şi instruită va începe să acţioneze. Întrebarea este cum. Şi pe ce vector.

În nord-vest, provincia Idleb se învecinează cu Turcia.

În sud-vest şi sud-est este linia de contact cu armata siriană. La 50 km de provincie se află baza aeriană rusească Hmeimim.

În nord, Idleb se mărgineşte cu enclava kurdă Afrine.

Potrivit analizelor, Rusia ţi Siria, în ultimă instanţă, au avut o alternativă: a nu se opune ofensivei turce în Afrin sau a se aştepta ca forţa din Idleb să pornească spre Latakia, Alep sau Hama.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite