Summitul BRICS, o ocazie perfectă de soluţionare a tensiunilor teritoriale indo-chineze

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Anul acesta, summitul anual al statelor din grupul BRICS se va desfăşura în oraşul sud-african Durban. Întrunirea oferă prilejul de a se ajunge la un consens în cazul tensiunilor indo-chineze
Anul acesta, summitul anual al statelor din grupul BRICS se va desfăşura în oraşul sud-african Durban. Întrunirea oferă prilejul de a se ajunge la un consens în cazul tensiunilor indo-chineze

În Africa de Sud îşi începe lucrările, marţi, summitul anual al statelor din grupul BRICS, din care fac parte Brazilia, Rusia, India, China şi Africa de Sud. Reuniunea se va desfăşura în oraşul Durban, cel mai mare port maritim din Africa de Sud, iar participanţii vor examina măsurile în vederea accelerării creşterii economice.

În 26 şi 27 martie, atunci când India va fi învăluită de o stare de spirit plină de culoare dată de festivalul Holi, festival al primăverii sărbătorit de hinduşi şi de alte religii, un flux multicultural diplomatic se va integra în Durban, oraş situat în partea de vest a statului Africa de Sud. Adunarea grupului BRICS, o asociaţie de economii emergente naţionale, format din Brazilia, Rusia, India, China şi Africa de Sud, va oferi prilejul prim-ministului indian Manmohan Singh să se întâlnească cu proaspătul preşedinte chinez Xi Jinping şi să discute despre relaţiile de viitor ale celor două ţări, informează „The Times of India”.

Tensiunile teritoriale dintre India şi China sunt o problemă istorică care în condiţiile unei democratizări a Chinei îşi pot găsi soluţia. Deschiderea către Occident a noului lider chinez, Xi Jinping, dar şi către o soluţionare a problemelor frontaliere indo-chineze fac din viitoarea întrunire BRICS o ocazie perfectă de a găsi o soluţie în acest sens.

Chiar dacă cei doi lideri nu-şi fac mari speranţe în a găsi o soluţie imediată, aceştia nu se vor sfii să discute probleme teritoriale sau să corecteze problema dezechilibrului comerţului care favorizează în principal China.

Într-o reflecţie semnificativă asupra relaţiilor cu India, Xi Jinping a vorbit despre cele cinci puncte ale unei relaţii stabile cu China: respect reciproc pentru integrigatea teritorială şi suveranitatea celeilalte părţi, neamestec în treburile interne ale celeilate părţi, lipsa de agresiune, egalitate şi beneficii reciproce şi coexistenţa paşnică.

Importanţa relaţiilor bilaterale

De altfel, Xi Jinping care a preluat conducerea Partidului Comunist, preşedinţia ţării şi conducerea armatei a trimis semnale clare de stimulare a relaţiilor bilaterale cu India şi şi-a exprimat dorinţa de întrevedere cu prim-ministul Manmohan Singh la întrunirea de săptămâna viitoare a BRICS.

Preşedintele chinez a declarat că vede relaţiile ţării sale cu India drept „unele dintre cele mai importante relaţii bilaterale”. „Până la soluţionarea definitivă a problemei frontierei cele două părţi ar trebui să conlucreze şi să menţină pacea şi liniştea în zonele de graniţă şi să împiedice această problemă să afecteze relaţiile dintre ele”, a spus Xi Jinping într-un interviu. Totodată, acesta a mai declarat că India şi China ar trebui să menţină o comunicare strategică şi să păstreze relaţiile bilaterale pe „drumul cel bun”.

În al doilea rând, ar trebui să ne valorificăm reciproc punctele forte şi să extindem cooperarea «câştig-câştig» în ceea ce priveşte infrastructura, investiţiile reciproce şi în alte zone. Ar trebui să ne acomodăm cu preocupările de bază ale fiecăruia şi să facem faţă problemelor şi diferenţelor existente între cele două ţări”, a mai completat liderul chinez.

Mai mult, cele două ţări ar trebui să-şi consolideze legăturile culturale şi să-şi extindă coordonarea şi colaborarea în forurile multilaterale pentru a-şi proteja în comun drepturile şi interesele legitime, dar şi de a face faţă provocărilor globale.

BRICS, simbolul economiilor în plină creştere

BRICS este cel mai puternic simbol al economiilor emergente care ies din umbra monopolurilor şi hegemoniilor din Occident. Soliditatea rezervelor financiare ale ţărilor membre BRICS a atras atenţia marilor economii occidentale. China dispune de 2,4 mii de miliarde de euro, India de peste 233 de miliarde de euro, Brazilia şi Rusia dispun fiecare de peste 419 miliarde de euro, iar Africa de Sud de peste 38 de miliarde de euro.

Astfel, BRICS a devenit cel mai mare grup de economii având interesul comun de a reforma guvernarea globală şi instituţiile financiare. De reţinut că ţările BRICS însumează în total 26% din suprafaţa terenurilor de pe Pământ şi 42% din populaţia globală, 40% din PIB-ul modial al lumii este dat de BRICS şi proporţia este în continuă creştere, iar tratatele comerciale între ţările BRICS sunt în continuă creştere, la o medie de 28% anual, ajungând la suma de 178 de miliarde de euro.

Analiştii menţionează că în pofida faptului că statele BRICS demonstrează o creştere economică, în ultimii ani investitorii preferă să investească bani în economia Statelor Unite, Japoniei şi altor ţări mai mici.

Participanţii la summit s-au pus de acord, marţi, pentru a crea o bancă de dezvoltare, care să finanţeze importante proiecte de infrastructură.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite