Rebelii pierd teren în Siria. Franţa a efectuat al doilea atac aerian împotriva Statului Islamic

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bombardament în Siria FOTO AP
Bombardament în Siria FOTO AP

Franţa a efectuat în noaptea de joi spre vineri al doilea atac aerian împotriva reţelei extremiste sunnite Statul Islamic (SI) în Siria, în timp ce grupări rebele au pierdut teren în nord-vestul teritoriului sirian, unde sunt atacate atât de jihadiştii din cadrul SI, cât şi de trupele regimului de la Damasc, susţinute de atacuri aeriene ruseşti.

Franţa a efectuat al doilea atac aerian contra Statului Islamic în Siria

Franţa a efectuat în noaptea de joi spre vineri un nou atac aerian în Siria, desfăşurat asupra unei tabere de antrenament a Statului Islamic, la Rakka, un fief al combatanţilor jihadişti din cadrul acestei reţele extremiste, a anunţat vineri ministrul francez al Apărării Jean-Yves Le Drian.

„Franţa a atacat Daesh (acronimul în arabă al SI), în Siria, în această noapte (de joi spre vineri), la Rakka“, a declarat Le Drian pentru postul Europe1, citat de AFP.

„Două avioane franceze (de tip) Rafale au largat bombe asupra unei tabere de antrenament, iar obiectivele au fost atinse“, a precizat el.

„Am atacat pentru că ştim că în Siria există, îndeosebi în împrejurimile (oraşului) Rakka, centre de antrenament pentru luptători străini, a căror misiune nu este să se ducă să lupte pentru Daesh în Levant, ci să vină în Franţa, în Europa, pentru a comite atacuri“, a spus ministrul francez, care le-a mulţumit militarilor implicaţi în operaţiune.

Este vorba de al doilea atac al Franţei împotriva SI. Potrivit lui Le Drian, Franţa intenţionează să continue atacurile contra SI în Siria.

Primul atac aerian francez în Siria, efectuat pe 27 septembrie asupra unei tabere de antrenament a Statului Islamic, s-a soldat cu cel puţin 30 de morţi, între care 12 „leişori ai califatului“, potrivit Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO).

Jean-Yves Le Drian avertiza la acea vreme că acest tip de atacuri aeriene urmează să se repete.

Statul Islamic avansează în zone rebele de lângă Alep

În acelaşi timp, jihadiştii din cadrul SI au cucerit de la rebelii sirieni mai multe sate, între care Tel Suseen şi Tel Qarah, situate chiar în vecinătatea oraşului Alep, în nord-vestul Siriei, a anunţat vineri Rami Abdulrahman, directorul OSDO. Avansul Statului Islamic a avut loc în pofida atacurilor aviaţiei militare ruse despre care Moscova afirmă că vizează această grupare extremistă, relatează agenţia Reuters, citată de Mediafax.

Este vorba despre cel mai important succes al Statului Islamic în regiune de la sfârşitul lui august încoace, potrivit directorului OSDO.  Astfel, jihadiştii din cadrul SI au ajuns la doar doi kilometri de o zonă industrială aflată sub controlul regimului de la Damasc, situată în partea de nord a Alepului.

Avioane şi nave ruseşti de război bombardează ţinte în întreaga Sirie, într-o campanie lansată în urmă cu zece zile, despre care Moscova susţine că este îndreptată împotriva jihadiştilor din cadrul Statului Islamic, ce deţin controlul atât asupra unor regiuni vaste în nordul şi estul Siriei, cât şi în Irakul vecin.

Însă numeroase atacuri ruseşti au avut loc în zone din vestul Siriei, o regiune aflată sub controlul unor grupări rebele siriene, iar liderii occidentali au acuzat Moscova că intervine în primul rând pentru a-l ajuta pe preşedintele sirian Bashar al-Assad.

Directorul Observatorului a apreciat că doar 10% din atacurile Rusiei au lovit ţinte ale Statului Islamic.

Armata regimului de la Damasc a cucerit un punct strategic controlat de rebeli în vestul ţării

Trupele regimului de la Damasc şi miliţii proguvernamentale, susţinute de către campania aeriană rusă, au lansat o ofensivă împotriva rebelilor în Câmpia Al-Ghab şi în alte zone din provincia Hama, unde confruntările s-au intensificat în noaptea de joi spre vineri, a mai declarat Abdulrahman.

Trupele lui al-Assad au avansat, cu „ajutorul (mişcării libanez) Hezbollah“, pe colina strategică Jib Ahmar, în vestul Siriei, a anunţat pentru AFP o sursă militară.

OSDO a confirmat această înaintare în provincia de coastă Latakia a „mii de miliţieni din cadrul Forţelor pentru Apărare Naţională (FDN) antrenaţi de ruşi şi Hezbollah“.

Atacurile coordonate au continuat joi în Siria. Aviaţia militară rusă a vizat 27 de ţinte în provinciile Rakka (nord), Homs şi Hama (centru).

Secretarul american al Apărării, Ashton Carter, a declarat că se aşteaptă ca ruşii „să sufere pierderi“ umane în „următoarele zile“.

Carter s-a aflat ieri la Bruxelles pentru a participa la o reuniune a miniştrilor Apărării din cadrul statelor membre NATO. Secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg, s-a declarat înrgijorat de intensificarea angajamentului militar rus.

Alianţa a cerut Moscovei să nu ofere sprijin lui Bashar al-Assad şi s-a declarat pregătită să-şi apere membrii, „inclusiv Turcia“, care acuză Rusia de încălcarea spaţiului său aerian.

Un general iranian, ucis în Siria

Un general al Gardienilor Revoluţiei din Iran a fost ucis joi în împrejurimile oraşului Alep, „în cursul unei misiune de consiliere“, potrivit unui comunicat al acestei forţe militare a regimului islamic de la Teheran.

Potrivit comunicatului, generalul Hossein Hamedani a fost ucis „de către teroriştii Daesh“. Generalul Hamedani „a jucat un rol important pentru consolidarea frontului rezistenţei islamice în războiul contra teroriştilor“, se mai arată în comunicatul citat de Le Figaro.

Teheranul nu intervine deschis în Siria, dar susţine activ regimul lui Bashar al-Assad chiar de la începutul conflictului sirian, în martie 2011, soldat cu peste 240.000 de morţi până acum.

Iranul acordă asistenţă financiară şi militară, iar membri ai Gardienilor Revoluţiei sunt prezenţi în teren alături de trupele regimului de la Damasc. Generalul Qasem Soleimani, şeful Al-Qods, unitatea Gardienilor Revoluţiei însărcinată cu operaţiuni în străinătate, se deplasează cu regularitate în Siria şi în Irak şi a participat, potrivit unor surse citate de Reuters, la conturarea strategiei campaniei militare ruse în Siria.

Patru rachete ruseşti lansate spre Siria ar fi căzut în Iran

Potrivit unui oficial american, patru rachete de croazieră lansate de Rusia din Marea Caspică către Siria au căzut în Iran.

„Patru rachete ruseşti au căzut ieri în Iran“, a declarat joi acest oficial, confirmând o informaţie prezentată de postul de televiziune CNN, relatează Agerpres.

Însă armata rusă a reacţionat imediat, dezminţind această informaţie.

„Orice profesionist ştie că în cursul acestor operaţiuni fixăm întotdeauna ţinta înainte şi după impact. Toate rachetele lansate de pe crucişătoarele noastre şi-au lovit ţinta“, a declarat într-un comunicat purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, generalul Igor Konaşenkov.

„Spre deosebire de CNN, nu ne bazăm pe surse anonime, ci arătăm traiectoria rachetelor noastre şi ţintele lor practic în timp real“, a dat asigurări Konaşenkov.

Ministerul rus al Apărării a publicat, miercuri, pe site-ul său o infografie ce prezintă traiectoria acestor rachete (26, potrivit acesteia), care ar fi parcurs aproximativ 1.500 de kilometri până la destinaţie, survolând Iranul şi Irakul înainte de a ţinti în Siria.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite