¿Que bolá Cuba? vizita preşedintelui Obama la Havana
0Duminică 20 martie preşedintele SUA Barack Obama şi-a început istorica vizită în Cuba, prima de acest fel a unui preşedinte nord-american după 88 de ani şi la 1 an şi jumătate după anunţul reluării relaţiilor dintre cele două state americane. Obama a profitat de această vizită pentru a atrage atenţia asupra unor probleme încă nerezolvate de regimul castrist precum cea a drepturilor omului.
Criticii deschiderii susţinute de Obama spun că nu este suficient şi blochează eliminarea embargo-ului pe care doar Congresul o poate aproba.
Reluarea relaţiilor dintre Cuba şi SUA
În urmă cu peste un an de zile, în decembrie 2014 Barack Obama şi Raul Castro surprindeau mapamondul anunţând reluarea relaţiilor dintre cele două state după jumătate de secol. Ce a urmat au fost o serie de paşi de ambele părţi, inclusiv, reluarea relaţiilor diplomatice în 20 iulie 2015 şi prin redeschiderea ambasadelor de la Havana şi respectiv Washington.
Reformele rauliste
Actualul preşedinte Raul Castro a preluat mandatul de la fratele său Fidel în iulie 2006, acum aproape 10 ani, fiind ales în 2008 (şi reales în 2013) şi urmând să-şi încheie cel de-al doilea mandat în 2018. Peste mai puţin de 2 ani, Cuba se pregăteşte deci să fie guvernată pentru prima dată din 1959 de altcineva decât de un membru al familiei Castro. Cel mai probabil cel ales va fi actualul vice-preşedinte Miguel Diaz Canel, născut în 1959, anul revoluţiei castriste. În aceşti 10 ani de când se află la putere Raul Castro a permis o timidă liberalizare a regimului, dar doar în termeni economici şi aceştia timizi, foarte înceţi. Cubanezii pot acum să circule liber dacă au resurse economice căci costă atât viza, cât şi călătoria în sine şi nu foarte mulţi îşi permit. Teoretic cubanezii au şi acces mai amplu la informaţie şi prin introducerea unor puncte de acces wifi în Havana, dar în practică accesul la internet rămâne restricţionat prin costul prohibitiv.
Vizita preşedintelui Obama
În acest context de deschidere controlată a regimului castrist, preşedintele Barack Obama a efectuat o vizită oficială în Cuba care a durat trei zile fiind însoţit de familia sa, moment care va intra cu siguranţă în istoria regională a Americii latine şi a relaţiilor inter-americane prin alterarea completă a poziţiei care a dominat administraţia de la Washington în ultima jumătate de secol.
În timpul vizitei, Raul Castro a cerut în mod explicit ridicarea embargo-ului care nu poate fi însă confirmat decât de Congresul din SUA în care Republicanii blochează adoptarea deciziei. Obama a declarat că embargo-ul va fi ridicat, dar că nu ştie când încă, dar că e clar că 50 de ani de blocare nu au adus rezultatele scontate. Raul Castro s-a referit şi la baza de la Guantanamo, pe care SUA o deţine în Cuba după ce şi-au arogat-o în timpul ocupaţiei nord-americane (1898-1902) şi pentru care plătesc o chirie anuală derizorie pe care regimul Castro a refuzat să o încaseze.
Cei doi lideri s-au mai întâlnit în ultimii 3 ani; după prima întâlnire din 2013 de la înmormântarea lui Nelson Mandela, a urmat în decembrie 2014 anunţul că relaţiile între cele două state vor fi restabilite. În 2015 Obama şi Raul s-au întâlnit la Summit-ul Americilor din Panama şi la reuniunea ONU din septembrie.
Vizita lui Obama a fost precedată de arestări ale opozanţilor politici precum Doamnele în Alb. Marţea trecută Obama s-a întâlnit cu diverşi reprezentanţi ai minusculei societăţi civile cubaneze, printre care s-a aflat şi lidera mişcării pacifice Doamnele în alb, Berta Soler. În Cuba ar mai fi între 27 şi 70 de prizonieri politici conform unor organizaţii precum Freedom House. De altfel la întâlnirea de luni 21 martie, cei doi preşedinţi au preluat întrebări de la jurnalişti, printre care şi o întrebare de la un jurnalist cubano-american pentru Raul Castro despre prizonierii politici şi motivele pentru neeliberarea acestora. După ce întâi n-a vrut să răspundă, Raul Castro a spus că aşteaptă lista cu prizonierii dacă există şi că şi în SUA nu sunt respectate drepturile omului, invocând şi dreptul la sănătate gratuită care nu există în nord.
Obama s-a adresat poporului cubanez subliniind că gestul său este menit să sfârşească Războiul Rece şi elementele comune care îi aduc împreună şi în acelaşti timp a lăudat elemente ale sistemului cubanez precum sistemul de educaţie şi egalitatea de şanse, presărându-şi discursul cu expresii în spaniolă. În acelaşi timp, le-a sugerat ce să schimbe cubanezilor: cubanezii ar trebui să poată fi angajaţi direct, ar trebui să aibă acces la internet, ar trebui să existe libertate de expresie, alegeri libere, respectarea drepturilor omului care sunt universale. ”Nu ne vom impune sistemul nostru economic, orice schimbare va veni de la poporul cubanez”, a mai spus Obama la Havana.
Concertul gratis Rolling Stones
Vineri 25 martie, după vizita lui Obama, la Havana s-a auzit muzica Rolling Stones aflaţi într-un turneu american. Aceştia au decis de fapt să ofere un concert gratuit cubanezilor plătit se pare de o fundaţie obscură Fundashon Bon Intenshon (o fundaţie filantropică deţinută de Gregory Elias) cu sediul în Curacao conform ziarului El Confidencial.
De ce nu s-a întâlnit Barack Obama cu Fidel Castro?
Vineri 19 martie liderul Venezuelei, Nicolas Maduro se întâlnea cu fostul preşedinte cubanez Fidel Castro, fotografiile acestei întâlniri fiind publicate de ziarul oficial Granma. La împlinirea a aproape 10 de ani de la cedarea puterii de către Fidel Castro (89), primul preşedinte nord-american a vizitat insula fără a avea însă o întâlnire cu Fidel, care declara de altfel luni 29 martie că nu au nevoie de cele promise de Obama, căci Cuba se descurcă singură şi că preşedintele nord-american ar trebui să aibă alte preocupări, legate de rolul SUA în Africa de sud de exemplu.