NATO vrea activarea articolului 5 în cazul unui război cibernetic

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Arhivă
FOTO Arhivă

NATO elaborează în prezent o definiţie a stării de război cibernetic pentru a avea la dispoziţie mijloacele de răspuns militar la un eventual atac informatic al Rusiei împotriva infrastructurilor statelor membre, a anunţat generalul Curtis Scaparrotti, comandantul forţelor aliate în Europa, în cursul unei audieri în Congresul de la Washington, relatează AFP.

Statele membre NATO „lucrează în prezent la o definiţie a ceea ce ar putea declanşa Articolul 5“ al Tratatului Alianţei, care garantează un răspuns comun la un atac asupra oricăruia dintre aliaţi, a spus joi Curtis Scaparrotti în cadrul unei comisii a Senatului american.

Potrivit generalului american, activităţile destabilizatoare ale Rusiei în Europa rămân „sub nivelul de conflict“. Rusia operează în general în mod „ambiguu, ceea ce riscă să facă dificilă luarea unei decizii“, a subliniat el. „Aş afirma însă că ţările NATO sunt conştiente de acest lucru şi lucrează în consecinţă“, a adăugat Scaparrotti.

„Am văzut discuţiile şi cred că (statele membre) pot ajunge la un acord asupra a ceea ce ar fi un atac care să se încadreze în articolul 5“, a răspuns Scaparrotti întrebat de un senator dacă există riscul ca ţările europene să fie divizate pe acest subiect.

Potrivit unei decizii NATO din 2016, spaţiul cibernetic este un „domeniu operaţional“. Ţinând cont de acest lucru, secretarul general al NATO Jens Stoltenberg a afirmat în noiembrie anul trecut că „un atac cibernetic poate activa Articolul 5“. 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite