Mărturii ale unor femei afgane după preluarea puterii de către talibani: „Un coşmar” | „Este sfârşitul lumii”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Aisha Khurram FOTO ndtv.com
Aisha Khurram FOTO ndtv.com

Situaţia femeilor produce îngrijorări în Afganistan după intrarea ţării sub stăpânirea talibanilor. Foarte multe afgane, de la studente până la activiste cunoscute în spaţiul public, privesc revenirea talibanilor la putere ca un „coşmar”, sentiment alimentat de suferinţele îndurate în prima lor perioadă de conducere, între 1996 şi 2001, marcată de numeroase interdicţii, discriminări şi atrocităţi.

În prima noapte după intrarea talibanilor în Kabul şi ocuparea palatului prezidenţial, activista Aisha Khurram, în vârstă de 22 de ani, nu a putut închide ochii. Este o zi care „ne-a distrus sufletele”, spune ea pentru AFP.

„Să vezi totul prăbuşindu-se într-un moment... Este sfârşitul lumii”, adaugă ea.

Aisha Khurram, reprezentantă a tineretului afgan pe lângă ONU, trebuie să-şi obţină diploma la Universitatea din Kabul în lunile viitoare. Însă, duminică dimineaţă, ea şi colegele sale nu au putut intra în campus. Odată cu revenirea talibanilor la putere, viitorul lor este nesigur.

„Este un coşmar pentru femeile care au făcut studii, care doreau un viitor mai bun pentru ele şi generaţiile viitoare”, afirmă ea.

Talibanii au mai condus o dată Afganistanul, între 1996 şi 2001, perioadă marcată de numeroase interdicţii, discriminări şi atrocităţi în acord cu aplicarea unei versiuni foarte stricte a legii islamice.

Legea respectivă le interzicea femeilor să studieze şi să lucreze, iar portul burka era obligatoriu în public. Ele nu puteau părăsi domiciliul decât dacă erau însoţite de un „mahram”, un însoţitor de sex masculin din familie. Flagelările, execuţiile şi lapidările, mai ales pentru adulter, erau la ordinea zilei.

În timp ce căutau să revină la putere, talibanii promiteau că vor respecta drepturile omului, în special pe cele ale femeilor, dar în acord cu „valorile islamice”. Dar femeile afgane care în ultimii 20 de ani au mers la universitate, au ocupat posturi de răspundere - mai ales în politică, în jurnalism, în magistratură sau chiar în forţele de securitate - nu cred în această promisiune.

De altfel, talibanii nu au arătat niciun semn că s-ar fi schimbat, în ciuda mesajelor asiguratoare. Liderii religioşi din provinciile Badakhshan şi Takhar au primit deja ordin să furnizeze o listă cu fete de peste 15 ani şi văduve sub 45 de ani care să se căsătorească cu talibani.

„Mi-am început ziua (de luni, n. red.) privind străzile goale din Kabul, îngrozită pentru locuitori. Istoria se repetă atât de repede”, a scris pe reţelele sociale Fawzia Koofi, activistă pentru drepturile omului şi fostă vicepreşedintă a Parlamentului afgan.

Contul de Twitter al Radei Akbar, o femeie de 33 de ani, era plin luni de emoticoane cu „inimi frânte” sub mesajul „Afganistanul meu iubit s-a prăbuşit sub ochii mei”, constată AFP.

Rada Akbar FOTO Twitter

Rada Akbar FOTO Twitter

O fotografie în care un bărbat acoperă cu vopsea un afiş cu o mireasă surâzătoare în vitrina unui magazin a devenit virală în rândul afganilor. Fapta acestui bărbat arată că „femeile trebuie şterse din spaţiul public”, comentează Rada Akbar, pictoriţă şi fotografă cunoscută pentru autoportretele sale.

Sâmbătă, secretarul general al Naţiunilor Unite, Antonio Guterres, s-a declarat „îngrozit” de faptul că „drepturile obţinute cu greu de fetele şi femeile afgane sunt pe cale să fie răpite”.

Guterres apreciază că „următoarele zile vor fi cruciale”. „Lumea ne urmăreşte. Nu trebuie şi nu putem abandona populaţia Afganistanului”, afirmă secretarul general al ONU.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite