Liderii UE s-au înarmat cu răbdare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedinţia germană i-a avertizat pe participanţii la summit că negocierile privind tratatul constituţional s-ar putea prelungi peste programul anunţat Summitul UE a început ieri, tema

Preşedinţia germană i-a avertizat pe participanţii la summit că negocierile privind tratatul constituţional s-ar putea prelungi peste programul anunţat

Summitul UE a început ieri, tema discuţiilor fiind una singură: reformarea instituţiilor uniunii, prin semnarea unui tratat care să preia părţi din eşuata Constituţie.

Unii dintre liderii UE au declarat că s-au înarmat cu răbdare şi cămăşi suficiente pentru mai multe zile de negociere, deşi întâlnirea este programată să se încheie astăzi. România este reprezentată de preşedintele Traian Băsescu şi de premierul Călin Popescu Tăriceanu.

"Obiectivul delegaţiei române este ca tratatul de amendare să nu afecteze major cele convenite prin Tratatul Constituţional pe care România l-a semnat", a declarat şeful statului. Preşedintele a precizat, la plecarea spre Bruxelles, că tratatul va rezulta din amendarea altor trei tratate: Tratatul de instituire a Comunităţii Europene semnat la Roma, Tratatul de la Maastricht, din 1992, şi Euratom, din 1957. Proiectul realizat de Germania propune ca noul document să se numească "Tratatul de reformă". Textul acestuia renunţă la instituirea unui post de ministru de externe şi dă ţărilor membre posibilitatea să opteze pentru a nu aplica politicile UE în domeniile securităţii şi legii penale. Cele mai mari obstacole în calea unui acord le ridică Polonia şi Marea Britanie. Polonia contestă sistemul de vot, iar Marea Britanie priveşte cu neîncredere Carta drepturilor fundamentale. Londra se teme că ea va permite Curţii Europene să ia decizii care nu ar fi în acord cu legea britanică a muncii.

Kaczynski spune că şansele de reuşită sunt de 50%

În ciuda ameninţării cu vetoul, premierul polonez Jaroslaw Kaczynski a sugerat că Varşovia ar putea ceda. "Nu putem bloca procesul de reformă, ar fi prea riscant pentru viitor", a declarat el, precizând că şansele de acord sunt de 50%. Germania speră în-tr-o înţelegere care să-i încununeze preşedinţia, un eşec fiind echivalent cu umilinţa pentru Merkel, comentează BBC. "Am destule cămăşi pentru o negociere foarte lungă", a declarat premierul danez Anders Fogh Rasmussen, pentru Reuters. Premierul finlandez Matti Vanhanen a spus şi el că şi-a adus multe cămăşi.

"Acum este momentul potrivit să luăm o decizie. Eu, unul, sunt gata să stau aici oricât este necesar până ajungem la un rezultat", a spus el.

Obiectivele României

Necesitatea ca întotdeauna Carta europeană a drepturilor fundamentale să prevaleze în faţa legislaţiei interne a fiecărei ţări;

Necesitatea ca Uniunea Europeană să aibă personalitate juridică;

Parlamentele naţionale să aibă un rol foarte important şi să fie consultate de Parlamentul European (PE), iar deciziile lor să fie luate în seama de PE;

Necesitatea unei politici externe şi de securitate unice a UE;

România va susţine teza unui sprijin energetic pentru statele aflate în dificultate;

România nu susţine cererea Poloniei în privinţa sistemului de vot, existând riscul ca, în cazul în care s-ar modifica proiectul de tratat, să obţinem mai puţine voturi, din cauza scăderii, între timp, a numărului populaţiei.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite