Guvernul de la Ottawa îşi reexaminează, după 11 ani, poziţia privind participarea la scutul de apărare antirachetă
0
Guvernul canadian, condus de liberalul Justin Trudeau, ia în considerare să participe la sistemul american de apărare antirachetă. Două dintre principalele trei partide de opoziţie sunt de acord cu această propunere.
Ideea participării Canadei la sistemul american de apărare antirachetă a fost evocată iniţial în 2005, dar la acea vreme premierul liberal Paul Martin a refuzat să aloce cheltuieli în acest sens. În prezent, Guvernul Trudeau ia în calcul să întărească apărarea Canadei prin participarea sa la scutul antirachetă, iar Partidul Conservator şi Blocul din Quebec, aflate în opoziţie, sunt de acord cu această idee strategică.
În timp ce ministrul canadian al Apărării Harit Sajjan insistă asupra purtării unei discuţii largi şi deschise în contextul ameninţărilor venite dinspre Coreea de Nord şi Rusia, Noul Partid Democratic (opoziţie) respinge necesitatea acesteia.
„Ei ne doresc din nou în sistemul Star Wars pe care l-am respins acum zece ani. Oare premierul nu ar putea să se limiteze să meargă la la cinematograf pentru Războiul Stelelor? De ce vrea să implice populaţia într-un truc inutil, care ne va costa miliarde de dolari?“, s-a întrebat în Camera Comunelor deputatul neo-democrat Alexandre Boulerice.
Însă, în opinia cercetătorului militar canadian David McDonough, situaţia din prezent este total diferită faţă de cea de acum zece ani.
„NATO a acceptat deja scutul de apărare antirachetă în Europa în 2010. Şi noi am acceptat de facto această situaţie“, a declarat el, subliniind că Ottawa ar trebui să participe ca membru al Comandamentului nord-american de apărare aerospaţială (NORAD).
„Este în interesul nostru să ştim ce fac Statele Unite. Ei ar putea să ne protejeze, şi nu am niciun dubiu în acest sens, dar nu există nicio garanţie“, a semnalat cercetătorul canadian, potrivit rt.com.