Focarul de poliomielită din Siria, o ameninţare reală pentru Europa

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Campanie de vaccinare anti-polio, în Siria
Campanie de vaccinare anti-polio, în Siria

Oamenii de ştiinţă germani sunt de părere că focarul de poliomielită din Siria poate deveni o ameninţare reală pentru Europa. Ei sunt convinşi că boala periculoasă poate fi adusă de numeroşii refugiaţi din această regiune.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a avertizat de mult timp că în Siria poate izbucni un focar de poliomielită. La sfârşitul lunii octombrie au fost înregistrate 10 cazuri de poliomielită, care poate provoca o paralizie parţială sau completă, iar uneori chiar şi moartea bolnavului. Majoritatea celor infectaţi sunt copii de până la 2 ani.

În privinţa a încă 12 copii sunt efectuate analize de laborator suplimentare. Actualul focar de poliomielită este legat direct de situaţia complexă din zonă, este convins Aleksei Martânov, directorul Institutului Internaţional al Statelor Noi, citat de Vocea Rusiei.

„Nu este nimic surprinzător în faptul că în condiţiile catastrofei umanitare din Siria, apar tot felul de epidemii. Condiţiile proaste şi căldura sunt un teren foarte bun pentru răspândirea infecţiilor. Probabil că în Siria poate fi aşteptată nu numai poliomielita, dar şi alte boli”.

Potrivit ONU, astăzi aproximativ 500 de mii de copii sirieni nu au vaccinurile necesare. La această scară, virusul se poate răspândi cu uşurinţă nu numai în întreaga regiune a Orientului Mijlociu, dar şi pe întreaga planetă. De aceea, sarcina principală a comunităţii mondiale a medicilor este prevenirea răspândirii acestei boli periculoase.

Ameninţarea este destul de mare, deoarece în fiecare zi din Siria, cuprinsă de război, pleacă în jur de 6 mii de refugiaţi. Mulţi din ei se îndreaptă spre Turcia şi Egipt, principalele zone turistice pentru europeni. Iar în Europa, din cauza reducerii îmbolnăvirii cu poliomielită a fost simplificată schema vaccinării şi s-au schimbat tipurile de vaccinuri, care puţin probabil că vor putea apăra organismul, consideră medicul Nelli Sosedova.

„Din anul 2005, al treilea tip de virus al poliomielitei a circulat doar în patru ţări ale lumii. De aceea, multe ţări au trecut la o versiune slăbită a vaccinului, care ne permite să susţinem într-un regim mai uşor imunitatea organismului împotriva infecţiilor”.

În unele ţări, părinţii refuză să vaccineze copiii, considerând că poliomielita este o boală a trecutului. Aşa ceva, are loc de exemplu, în Bosnia şi Herţegovina, Ucraina şi Austria. Pentru a apăra în prezent copiii şi adulţii de această ameninţare, toate ţările trebuie să treacă din nou la vaccinarea obligatorie, este convinsă Nelli Sosedova.

„Astăzi nu trebuie să se refuze vaccinarea. Aceasta este o imunitate destul de bună şi rezistentă pentru toată viaţa. În prezent, unica metodă de luptă împotriva infecţiei este vaccinarea în masă”.

20 de milioane de copii din Siria şi ţările vecine vor fi vaccinaţi

Peste 20 de milioane de copii din Siria şi ţările vecine vor fi vaccinaţi împotriva poliomelitei, în încercarea de a opri răspândirea bolii care a revenit după 14 ani în regiune. Campania va cuprinte şapte ţări şi regiuni şi va fi cea mai mare campanie de imunizare desfăşurată vreodată în Orientul Mijlociu.

Măsura vine după ce în Siria au fost descoperite 22 de cazuri de copii infectaţi cu periculosul virus. Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii şi UNICEF, vor fi vaccinaţi în special copii cu vârsta de până la cinci ani. Experţii din domeniul sănătăţii au anunţat, anterior că, din cauza întreruperii vaccinării în Siria, generată de război, şi a imigranţilor din această ţară, boala ar putea reveni şi în Europa.

Poliomelita este o boală care nu poate fi tratată, ci doar prevenită prin vaccinare. Poliomielita, denumită şi paralizie infantilă, este o boală infecţioasă virală acută, care se răspândeşte de la om la om. Virusul poate pătrunde în sistemul nervos central şi afectează, în special, copiii în vârstă de până la 5 ani.
 

citeşte şi :

Ministru sirian: Jihadiştii din Pakistan, responsabili pentru epidemia de poliomielită din Siria

Un ministru al guvernului de la Damasc a declarat duminică că luptătorii străini care au venit în Siria pentru a se alătura jihadului declanşat de rebeli sunt responsabili pentru epidemia de poliomielită izbucnită în nordul ţării.

ONU: 6,5 milioane de sirieni şi-au abandonat locuinţele din cauza războiului

ONU a anunţat luni că numărul sirienilor nevoiţi să-şi abandoneze casele din cauza războiului a înregistrat o creştere foarte mare, atingând de-acum 6,5 milioane de persoane, relatează AFP.

Reprezentanţii regimului condus de al-Assad anunţă cu nu vor „merge la Geneva să predea puterea”

Reprezentanţii regimului condus de Bashar al-Assad au anunţat luni că nu vor merge la Conferinţa de pace de la Geneva 2 „pentru a preda puterea”, aşa cum au cerut cei din opoziţie şi aliaţii lor.

Armele chimice siriene vor fi distruse în Albania

Uzinele care fabrică produsele toxice din componenţa armelor chimice siriene au fost distruse. Acum trebuie să înceapă eliminarea totală a arsenalului chimic. Cel mai probabil, aceste arme  vor fi transportate în Albania pentru a fi distruse, mai ales că Tirana s-a arătat disponibilă să facă acest lucru.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite