Europa, bantuita de stihii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Natura a devenit nemiloasa. Dupa reguli pe care numai ea le stie, s-a dezlantuit cu forte uriase, ce depasesc cu mult capacitatea omului de a se impotrivi, de la un capat la altul al batranului

Natura a devenit nemiloasa. Dupa reguli pe care numai ea le stie, s-a dezlantuit cu forte uriase, ce depasesc cu mult capacitatea omului de a se impotrivi, de la un capat la altul al batranului continent.
Incendii devastatoare in Portugalia, Franta si Spania
Cu ajutorul intaririlor trimise de alte tari europene, portughezii incearca sa stinga cele cateva zeci de incendii de padure izbucnite pe teritoriul tarii, dintre care 32 sunt inca in afara oricarui control. Mai mult de 3.350 de pompieri si 600 de militari, sustinuti de 933 de vehicule si 38 de elicoptere si avioane cu apa se lupta sa stinga incendiile ce devasteaza in special centrul si nordul tarii, zone confruntate cu cea mai grava seceta din 1945. Premierul Jose Socrates spune ca Portugalia ar putea recurge la Fondul european de solidaritate, sprijin acordat atunci cand valoarea pagubelor depaseste trei miliarde de euro sau 0,65 la suta din PIB-ul tarii care prezinta cererea. in 2003, Portugalia a solicitat accesul la acest fond si a primit aproape 49 milioane de euro. De la inceputul acestui an, mai mult de 134.500 de hectare de padure si culturi au fost distruse de incendii in Portugalia, pagubele fiind mai mari decat cele inregistrate pe toata durata anului trecut. 14 persoane, dintre care zece pompieri, si-au pierdut viata. Autoritatile au anuntat pentru ieri instituirea "starii de urgenta foarte ridicata" in cea mai mare parte a teritoriului. Spania este si ea in alerta permanenta, incendii mistuitoare amenintand zone locuite din Galicia, in nordvestul tarii. Franta, confruntata cu situatii grave in sud-est, s-a vazut nevoita sa mobilizeze ieri cel putin 650 de pompieri si 190 de autovehicule pe diverse fronturi ale incendiului declansat in sudul Pirineilor Orientali. Deplasarea a mii de turisti francezi si straini a fost blocata. Traficul feroviar pe segmentul de cale ferata Perpignan-Villeneuve-de-Conflent a fost intrerupt. Flacarile au distrus peste 1.400 de hectare.
Apele fac prapad din Germania pana in Republica Moldova
Romania a fost cel mai grav afectata de inundatiile catastrofale care au lovit in vara acestui an Europa Centrala si de Est. In luna iulie s-au inregistrat cele mai grave inundatii din ultimii 30 de ani, soldate cu moartea a peste 40 de persoane si pagube evaluate la 670 milioane de euro. Dupa ultimele ploi, apele au inceput sa se retraga, dar meteorologii anunta noi precipitatii abundente in aceste zile. Vecinii nostrii, Ungaria si Bulgaria, mai nou si Republica Moldova, au fost si ei printre cei mai napastuiti. Inundatiile au provocat moartea a cel putin 24 de persoane, iar alte 14.000 au ramas fara locuinta. Un bulgar din patru a fost afectat direct de calamitati, dupa ce Bulgaria s-a confruntat in ultimii 25 de ani cu seceta. Ploile abundente si viiturile din ultimele zile au provocat probleme grave in Ungaria. Autoritatile au instituit, pe raul Raba, in apropiere de Szentgotthard, alerta de inundatii de gradul trei, cel mai inalt nivel de alertare. Viituri si iesirea din matca a unor parauri au inundat orase si sate si in nordul si estul tarii, circa 850 de case fiind avariate. In Republica Moldova, peste 160 de localitati au ramas fara curent electric. Cele mai afectate raioane sunt Criuleni, Briceni, Falesti, Rascani si municipiul Chisinau. in orasul Chisinau, in zona Hipodromului, 80 la suta din case au fost avariate si risca sa fie demolate. Apa a patruns in magazine, in subsoluri si a provocat pagube in Piata Centrala. Si in Slovenia, autoritatile au mobilizat armata pentru a construi mai multe poduri in estul tarii, unde multe drumuri sunt impracticabile. In landul german Bavaria, o alerta privind pericolul producerii unei catastrofe naturale a fost declansata la Garmisch-Partenkirchen si la Kempten. Traficul feroviar intre capitala bavareza MUnchen si Garmisch-Partenkirchen a fost intrerupt. In Elvetia, intre 1.000 si 1.400 de persoane au fost evacuate in cantonul Lucerna, de-a lungul raului Petite Emme, iesit din matca. Mai multe sate de la poalele Alpilor au ramas izolate. Situatie critica si in sudul Austriei. Orasul Graz, capitala provinciei Styria, a fost partial inundat. Pagubele sunt estimate la 15 miliarde de euro in Germania, Cehia, Austria, Ungaria si, in mai mica masura, Croatia si Slovacia.

Gripa aviara a trecut Uralii
Virusul gripei aviare, introdus in Rusia de pasarile migratoare care au venit din China, a trecut peste Muntii Ural, amenintand serios Europa. Olanda, unde gripa aviara a decimat in 2003 crescatoriile de pasari, a fost prima dintre tarile europene care a decis sa inchida si sa izoleze efectivele de pasari. Cinci milioane dintr-un total de 80 milioane de pui, rate si curcani din Olanda - crescuti in aer liber - urmeaza sa fie inchise. Iar pentru ca migratia pasarilor este pe cale sa inceapa, intreaga Europa este in alerta fata de un virus potential periculos si pentru om. in 2003, circa 25 milioane de pasari au murit din cauza gripei aviare sau au fost eliminate in incercarea de a stopa epidemia. Exporturile au fost interzise timp de mai multe luni. Deocam-data, numai Germania a mentionat un proiect similar cu al Olandei, care ar intra in vigoare cel tarziu la 15 septembrie, in incercarea de a evita propagarea epizootiei care, in prezent, face ravagii in Rusia, in Kazahstan si in unele tari asiatice. Uniunea Europeana a interzis importurile din mai multe tari asiatice. Virusul H5N1 a cauzat decesul a 61 de persoane incepand cu 2003.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite