Egiptul dezminte maltratarea refugiaţilor sirieni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Egiptul a dezminţit joi maltratarea refugiaţilor sirieni după un raport al Amnesty International care reclama arestarea şi expulzarea a sute de refugiaţi, ce au fugit de războiul civil din ţara lor, informează Mediafax.

 Într-un comunicat, ministerul de Afaceri externe afirmă că raportul Amnesty International este "inexact şi nu reflectă realitatea situaţiei lor în ţară".

"Sunt peste 300.000 de sirieni (în Egipt) şi sunt trataţi demn (...) şi beneficiază de acelaşi tratament ca şi egiptenii în ceea ce priveşte sănătatea şi educaţia", declară ministerul.

Acesta a subliniat că politica Egiptului este de "susţinere a poporului sirian (...) şi a revoluţiei siriene".

"Nu există o politică de expulzări faţă de fraţii noştri sirieni", asigură acesta.

Egiptul a cerut recent ca sirienii, la fel ca şi alţi străini, să obţină vize de la consulatele egiptene înainte de a sosi în ţară.

"Aceasta este în legătură cu situaţia securitară a Egiptului şi imediat ce calmul va reveni, această măsură va fi revizuită", notează ministerul.

Conform Amnesty, "Egiptul reţine ilegal sute de refugiaţi sirieni şi palestinieni" şi "sute (de refugiaţi) au fost expulzaţi către statele din regiune, printre care Siria", Egiptul "separând astfel familii".

"Egiptul a eşuat lamentabil în respectarea obligaţiilor sale internaţionale de a proteja chiar refugiaţii, cea mai vulnerabilă categorie", apreciază ONG-ul. "În loc să ofere o susţinere vitală refugiaţilor din Siria, autorităţile egiptene îi arestează şi îi expulzează".

Amnesty afirmă că a vizitat un comisariat din Alexandria (nord) unde sunt deţinuţi de la 17 septembrie doi gemeni cu vârsta de un an veniţi din Siria, în timp ce un băieţel în vârstă de 9 ani originar din Alep (nordul Siriei), arestat pe o navă în timp ce emigra, a fost reţinut şi împiedicat să îşi vadă mama timp de patru zile.

Un val de xenofobie, alimentată mai ales de presă, vizează refugiaţii sirieni din Egipt de la destituirea la 3 iulie a preşedintelui islamist Mohamed Morsi de către armată. Aceştia sunt acuzaţi că au participat la manifestaţiile de susţinere a lui Morsi, care face parte din Frăţia musulmană, confrerie dominantă în cadrul opoziţiei siriene.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite