Discuţii iraniano -americane asupra Irakului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Statele Unite au acceptat să-i întâlnească la Bagdad pe liderii iranieni. Discuţiile vor avea loc săptămâna viitoare Presa din Orientul Mijlociu a comentat că recenta întâlnire de

Statele Unite au acceptat să-i întâlnească la Bagdad pe liderii iranieni. Discuţiile vor avea loc săptămâna viitoare

Presa din Orientul Mijlociu a comentat că recenta întâlnire de la Sharm el-Sheik a avut ca singur obiectiv încercarea Washigtonului de a distrage atenţia comunităţii internaţionale de la dificultăţile cu care se confruntă administraţia Bush atât în Irak, cât şi peste Ocean. Acum, oficialii iranieni şi americani sunt dispuşi să reia negocierile, în speranţa atingerii unui acord.

După debutul timid al negocierilor de la Sharm el-Sheik, de acum două săptămâni, care au avut ca obiectiv găsirea unei soluţii privind conflictul din Irak şi stabilizarea situaţiei în regiune şi care nu au avut niciun rezultat palpabil, Iranul şi Statele Unite au căzut de acord să mai încerce o dată. Săptămâna viitoare, lideri ai celor două ţări se vor întâlni la Bagdad pentru a discuta "despre uşurarea situaţiei poporului irakian", după cum a declarat Mohammad Ali Hosseini, purtătorul de cuvânt al Ministerului iranian de Externe. Americanii şi-au exprimat disponibilitatea de a discuta cu liderii iranieni exclusiv în legătură cu situaţia din Irak, transmite Associated Press. Anunţul a fost făcut la Cairo de către purtătoarea de cuvânt a vicepreşedintelui american Dick Cheney, aflat în turneu în Orientul Mijlociu. Ulterior, Casa Albă a confirmat acordul la care au ajuns cele două părţi.

Data întâlnirii şi numele negociatorilor vor fi cunoscute nu mai târziu de 18 mai. Se pare că din partea americană va participa Chester Crocker, ambasadorul SUA în Irak.

Oficiali iranieni au declarat pentru AFP că "invazia (americanilor) în Irak a fost un dezastru" şi că trebuie elaborat un "plan pentru retragere". Aceeaşi agenţie de ştiri notează că Washingtonul acuză periodic Teheranul că susţine grupurile teroriste ale extremiştilor şiiţi din regiune şi că destabilizează Irakul. De cealaltă parte, preşedintele Iranului, Mahmud Ahmadinejad, aflat în vizită la Abu Dhabi, ar fi afirmat, potrivit agenţiei de presă MEHR, că "ajutându-ne reciproc, vom putea transforma Golful Persic într-un golf al păcii şi prieteniei. Cu toţii ne-am dori ca trupele străine să părăsească regiunea şi să dea o şansă ţărilor din zonă să instaureze ele însele securitatea în regiune.

Ahmadinejad, în Oman

AFP observa că Ahmadinejad a întreprins vizita în Emirate la o zi după cea a vicepreşedintelui american Dick Cheney. Cu această ocazie, Cheney afirmase că SUA nu vor permite Teheranului să dobândească arma nucleară. Preşedintele iranian a plecat ieri spre Mascat, capitala Sultanatului Oman, pentru o vizită de două zile. Oman este ţara arabă din regiunea Golfului Persic ce are cele mai bune relaţii cu Teheranul. Vă prezentăm în continuare opinia unui jurnalist american în legătură cu "tradiţionalul" conflict iraniano-american şi despre felul în care comunitatea americană percepe realităţile internaţionale.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite