De ce atacă Rusia în Siria. FT: Strategii se întreabă dacă operaţiunea lui Vladimir Putin în Siria are scopuri militare sau politice

0
Publicat:
Ultima actualizare:
De ce atacă Rusia în Siria. Raiduri aeriene ruse în teritoriul sirian
De ce atacă Rusia în Siria. Raiduri aeriene ruse în teritoriul sirian

Politicienii şi strategii occidentali încearcă să identifice de ce atacă Rusia în Siria, care sunt scopurile militare ale preşedintelui rus Vladimir Putin în Siria şi dacă intenţionează, într-adevăr, să ajute regimul preşedintelui Bashar al-Assad să recupereze teritoriul pierdut în faţa forţelor opoziţiei, comentează Financial Times, citat de Mediafax.

În timp ce preşedintele rus Vladimir Putin participă la un summit, la Paris, pe tema situaţiei din Ucraina, aviaţia militară rusă efectuează, pentru a treia zi consecutiv, raiduri aeriene în Siria, de această dată la Rakka, fieful reţelei extremiste sunnite Statul Islamic, după ce în primele două zile au vizat regiunile Homs, Hama şi Idlib, dominate de rebelii sirieni.

Aceste acţiuni militare au loc după ce în cursul lunii septembrie Moscova a trimis armament, echipament şi forţe în Siria, în special la Latakia şi Tartus, singura sa baza navală de la Marea Mediterană, în pofida protestelor Washingtonului, unor ţări europene şi din Golful Persic.

Totodată, bazele armatei siriene de la Istamo şi al-Sanobar sunt în curs de modernizare, imaginile din satelit sugerând prezenţa unor corturi şi echipamente ruseşti acolo, potrivit analiştilor de la IHS Jane's.

Acum câteva luni, Vladimir Putin părea izolat pe scena internaţională. În cursul acestei săptămâni, el a început să se erijeze într-un lider al lumii libere, acţionând ferm în dosarul sirian.

De ce atacă, de fapt, Rusia în Siria? Mulţi se întreabă dacă operaţiunea militară a lui Putin este un mijloc de a atinge un scop politic - folosirea armelor ca metodă de a controla forţat agenda diplomatică internaţională - sau dacă este un scop în sine, având obiective militare specifice.

Preocupaţi de ceea ce s-a întâmplat în Ucraina, unde diplomaţia a fost uneori un mod de a distrage atenţia de la acţiunile ruşilor în teren, unii strategi militari de la NATO se tem că acţiunile Rusiei reprezintă un prim pas al unui plan de a oferi şi mai mult sprijin militar regimului al-Assad.

„Până vom vedea încotro se îndreaptă Rusia şi pentru cât timp, trebuie să fim foarte atenţi“,  afirmă Anthony Cordesman, director de strategie la institutul CSIS. „Există încă multă incertitudine. Majoritatea forţelor terestre pe care le au sunt acolo pentru a-şi apăra bazele aeriene, dar au de asemenea suficiente pentru a le desfăşura în cadrul armatei siriene. Există o dinamică militară, dar şi una politică“, spune el.

Forţele ruse din Siria, pentru moment, sunt limitate dar potente. În Latakia, unde a fost creat recent un aerodrom militar de mari dimensiuni, Rusia are 12 avioane de tip Su-25 Frogfoot şi 12 avioane Su-24 Fencer, precum şi 12 elicoptere de atac de tip Mi-24. Aceste aeronave sunt ideale pentru bombardarea unor ţinte militare în sprijinul operaţiunilor terestre. Ele nu sunt aeronave de anduranţă şi nici nu sunt dotate pentru atacuri de precizie.

La baza aeriană Bassel al-Assad, Rusia are cel puţin patru avioane de tip Su-30 Flanker, adecvate pentru apărare antiaeriană. Potrivit analiştilor, prezenţa lor oferă Rusiei control asupra spaţiului aerian. Ţinând cont de lipsa capacităţilor aeriene ale rebelilor, prezenţa acestor avioane poate fi considerată o încercare de a împiedica intervenţia Statelor Unite şi a aliaţilor lor în sprijinul forţelor rebelilor.

De ce atacă Rusia în Siria. Scop politic

În opinia lui Jonathan Eyal, director internaţional la institutul RUSI, mobilizarea forţelor ruse „este menită în primul rând să obţină rezultate politice“. „Sunt convins 100% că nu au nici o intenţie să aibă trupe ruse implicate în lupte“, subliniază el. Putin „va fi pregătit să dubleze (efectivele), dar până în punctul în care va fi credibil. Strategia este să forţeze Rusia în orice discuţie politică viitoare despre Siria“.

De  ce atacă Rusia în Siria. Obiective militare tactice

Alţii consideră însă că ruşii au obiective militare tactice. Joi, un avion de spionaj Ilyushin Il-20 a sosit în Latakia, ceea ce indică o posibilă intensificare a operaţiunii militare.

„Evident, Putin nu vrea o operaţiune masivă. Dar poate este interesat de un război mic şi victorios - o campanie de câteva săptămâni sau luni pentru a micşora teritoriul rebelilor şi a-l consolida pe al-Assad. Cred că există atât scopuri politice, cât şi militare“, a apreciat Alex Kokchurov, analist pe probleme legate de Rusia la IHS Jane's.

Această evaluare se potriveşte cu ceea ce multe persoane din rândul NATO consideră că este o formă a aventurismului Kremlinului în Ucraina transpus în Orientul Mijlociu.

De fapt, Aleksei Puşkov, preşedintele Comisiei de Externe din cadrul Dumei de Stat (camera inferioară a Parlamentului rus), a declarat vineri că acţiunea militară în Siria va dura între „teri şi patru luni“.

De ce atacă Rusia în Siria. Apărarea intereselor strategice la Marea Mediterană şi în Orientul Mijlociu

De asemenea, potrivit unor experţi citaţi de Le Parisien, Vladimir Putin încearcă să-l menţină la putere pe Bashar al-Assad, aliatul său, cu scopul de a-şi apăra interesele strategice la Marea Mediterană şi în Orientul Mijlociu. Sprijinul pentru regimul de la Damasc a devenit tot mai necesar în contextul în care Statele Unite şi Franţa au intensificat presiunile pentru înlăturarea de la putere a lui Bashar al-Assad, iar forţele preşedintelui sirian sunt tot mai încercuite de cele rebele şi ale Statul Islamic, ceea ce ar ameninţa obiectivele ruse de la Latakia şi Tartus, importante pentru apărarea intereselor strategice ale Moscovei în regiune.

Având în vedere că aviaţia militară rusă atacă atât poziţii ale forţelor rebele (la Hama, Homs şi Idlib), cât şi ale Statului Islamic, la Rakka, această ipoteză pare a fi confirmată.

Siria se confruntă, începând din martie 2011, cu revolte reprimate violent şi cu un conflict militar între serviciile de securitate subordonate regimului Bashar al-Assad, forţele opoziţiei şi grupuri teroriste, inclusiv organizaţia sunnită Statul Islamic (Statul Islamic în Irak şi Siria / Statul Islamic în Irak şi Levant). Bilanţul conflictului depăşeşte 250.000 de morţi.

O coaliţie internaţională coordonată de Statele Unite efectuează de un an raiduri aeriene împotriva poziţiilor Statului Islamic din Irak şi Siria.

primele atacuri ruse in siria foto ISW via Le Parisien

Primele raiduri ale aviaţiei militare ruse în Siria FOTO ISW via Le Parisien

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite