Cum finanţează Qatar dezvoltarea grupărilor teroriste

0
Publicat:
Ultima actualizare:
„The Telegraph“: O ţară mică cu o forţă armată destul de slabă şi cu doar 250.000 de cetăţeni, Qatar încearcă să-şi garanteze securitatea prin întinderea de tentacule în toate direcţiile
„The Telegraph“: O ţară mică cu o forţă armată destul de slabă şi cu doar 250.000 de cetăţeni, Qatar încearcă să-şi garanteze securitatea prin întinderea de tentacule în toate direcţiile

Qatar, preabogatul stat din Golful Persic, care deţine şi o serie de repere londoneze şi susţine că este unul dintre cei mai buni aliaţi ai occidentalilor din Orientul Mijlociu, este principalul sponsor al teroriştilor islamişti, notează „The Telegraph“.

Foarte puţini au observat asta, dar islamiştii radicali controlează acum capitala libiană. Miliţiile extremiste s-au înghesuit luna trecută în Tripoli, forţând oficialii guvernamentali să fugă şi grăbind căderea ţării în colaps. Mai mult, noii lorzi din Tripoli sunt aliaţii Ansar al-Sharia, o mişcare jihadistă violentă suspectată de uciderea ambasadorului american din Libia, Christopher Stevens şi de tentativa de asasinat asupra ambasadorului britanic, Sir Dominic Asquith, potrivit „The Telegraph“.

Qatar, statul care deţine şi magazinul Harrods din Londra, a trimis avioane de transport pline cu arme pentru victorioasa coaliţie islamică care se autodenumeşte „Zorii Libiei“.

Oficialii occidentali au urmărit zborurile încărcate de arme ale Qatarului în timp ce aterizau în oraşul Misrata, aflat la 160 de kilometri de Tripoli, unde miliţiile islamiste îşi au sediul. Chiar şi după căderea capitalei în mâinile teroriştilor şi după îndepărtarea guvernului libian, Qatar încă transportă arme direct la aeroportul din Misrata, potrivit spuselor unui oficial occidental.

Qatar – principalul sponsor al islamiştilor violenţi

Un stat care deţine, parţial, cel mai scump bloc de apartamente din Londra, Hyde Park, şi Shardl, cea mai înaltă clădire din oraş, lucrează cu oameni care ar distruge bucuroşi societatea occidentală.

Adevărul e că puţini din Orientul Mijlociu ar fi şocaţi de acest lucru. De la Hamas din Fâşia Gaza, până la mişcările radicale din Siria, Qatar este principalul sponsor al islamiştilor violenţi, inclusiv al grupurilor afiliate Al Qaeda, spun diplomaţii şi experţii. Promovarea extremismului făcută de Qatar a înfuriat vecinii acestei mici ţări, Arabia Saudită, Bahrein şi Emiratele Arabe Unite alegând chiar să-şi retragă ambasadorii din ţară în luna martie a acestui an, informează „The Telegraph“.

De exemplu, Siria, unde Qatar a sponsorizat rebeliunea împotriva regimului Bashar al-Assad. În teorie, acest lucru aliniază Qatarul cu ţările occidentale şi cu mare parte din lumea arabă. Însă, de fapt, Qatar a trimis special arme şi bani către rebelii islamişti, în special unui grup numit Ahrar al-Sham (sau „Bărbaţii liberi ai Siriei“). 

Doar săptămâna trecută, Khalid al-Attiyah, ministrul de Externe al Qatar, a ridicat în slăvi această mişcare, denumind-o „pură siriană“. El a adăugat că luptătorii ei au suferit pierderi masive în timp ce se luptau cu Statul Islamic din Irak şi Siria (ISIS), grupul din spatele uciderii jurnaliştilor occidentali James Foley şi Steven Sotloff, dar şi al muncitorilor umanitari britanici David Haines şi Alan Henning. 

Totuşi, departe de a fi o mişcare împăciuitoare, Ahrar al-Sham a jucat un rol cheie în transformarea revoltei împotriva lui Al-Assad într-o luptă islamistă. Oamenii din acest grup au luptat alături de Jabhat al-Nusra, o filială Al Qaeda, în timpul bătăliei din Alep unde au fost acuzaţi de cel puţin un masacru pe baze religioase.

În loc să se lupte împotriva ISIS, Ahrar al-Sham ajută jihadiştii care operează în Raqqa, oraşul din estul Siriei care este acum capitala autoproclamatului „califat“ al ISIS.

Mai mult, în decembrie 2013, Trezoreria SUA l-a desemnat pe academicianul şi omul de afaceri qatarian  Abdul Rahman al-Nuaimi drept „terorist global“. SUA l-au acuzat că a trimis aproape 470.000 de euro „reprezentantului Al Qaeda din Siria“, Abu Khalis al-Suri. Nuaimi a fost acuzat de american şi că a transferat şi două milioane de dolari pe lună pentru Al Qaeda din Irak şi 250.000 de dolari către Al-Shabab din Somalia. Nuaimi neagă acuzaţiile, spunând că sunt motivate de critica la adresa politicilor americane.

Biroul de Afaceri Externe din Marea Britanie se fereşte să critice un investitor important

Investiţiile în Marea Britanie sunt atât de extinse, iar Biroul de Afaceri Externe britanic este atât de dornic să intre în favorurile ţării, încât unii se întreabă dacă nu cumva diplomaţii englezi vor trebui să dea nişte răspunsuri. „Dacă diplomaţii sunt atât de dornici să câştige contracte comerciale, există pericolul ca ei să nu fie dispuşi să pună întrebări dure privind finanţarea grupurilor extremiste“, este de părere Stephen Barclay, membru al parlamentului britanic. 

„Încurajăm progresul pentru a preveni finanţarea teroriştilor de către indivizi din regiunea Golfului. Avem conversaţii oneste cu partenerii noştri din Golf privind acest subiect, inclusiv cu Qatar“, a declarat un purtător de cuvânt al Biroului de Afaceri Externe.

Qatar finanţează ISIS, chiar dacă din greşeală

Nu există dovezi că donaţiile Qatarului se îndreaptă către ISIS, este de părere un diplomat al unei ţări din Orientul Mijlociu, dar acest lucru e posibil să se fi întâmplat, măcar accidental dacă nu chiar plănuit. „Nu cred că au vreo intenţie de a susţine ISIS, dar este cunoscut că au susţinut Jabhat al-Nusra. Iar unii din Jabhat al-Nusra au trecut la ISIS şi şi-au luat armele cu ei“, adaugă diplomatul.

Patru ramuri ale guvernului qatarian se ocupă cu relaţiile grupurilor armate din Siria şi Libia: ministrul de Externe, ministrul Apărării, agenţia serviciilor secrete şi biroul personal al conducătorului Emirul Tamim bin Hamad al-Thani.

Mijlocitori din Turcia

În cazul Siriei, metoda Qatarului este să favorizeze insurgenţii prin transferarea a mari sume de bani prin mijlocitori turci. Aceşti oameni folosesc banii pentru a cumpăra arme din alte ţări, cum ar fi Croaţia, şi apoi să le transfere rebelilor sirieni. Experţii se întreabă cât control are Qatarul asupra acestui proces şi dacă aceşti mijlocitori turci nu cumva îşi urmăresc propriile interese.

Luna trecută, Gerd Müller, ministrul german pentru Dezvoltare Internaţională, a implicat Qatarul în dezvoltarea ISIS. „Trebuie să ne întrebăm cine îi înarmează, cine îi finanţează pe cei din ISIS. Cuvântul cheie aici este Qatar“, spunea el.

Şi totuşi, un stat bogat în rezerve de gaz şi de ţiţei şi care are unul dintre cele mai mari depozite suverane de fonduri poate avea o influenţă imensă, chiar până în Berlin. Qatar a fost capabil să obţină o retragere formală a cuvintelor lui Gerd Müller.

O ţară mică, cu tentacule întinse peste tot

Emirul Qatarului s-a chinuit, în urmă cu două săptămâni, să nege acuzaţiile despre finanţarea grupărilor teroriste, în timp ce stătea alături de Anglea Merkel, cancelarul german. „Ce se petrece în Irak şi Siria este extremism, iar asemenea organizaţii sunt finanţate, parţial, de peste hotare. Dar Qatar n-a susţinut şi nici nu va susţine organizaţiile teroriste“, spunea el.

Credibilitatea acestei negări depinde parţial şi despre cum definim  o organizaţie teroristă, continuă jurnaliştii „The Telegraph“. Qatar a lăsat Hamas, mişcarea armată palestiniană, să-şi aşeze baza în Doha încă din 2012. Guvernul din Qatar a finanţat Hamas, iar fostul Emir chiar a făcut o vizită oficială în Fâşia Gaza condusă de Hamas, în 2012.

O ţară mică cu o forţă armată destul de slabă şi cu doar 250.000 de cetăţeni, Qatar încearcă să-şi garanteze securitatea prin întinderea de tentacule în toate direcţiile. Pe lângă faptul că oferă sediu pentru liderii politici ai Hamas, Qatar mai găzduieşte şi sedii ale Centrului de Comandă american şi baze aeriene pentru armata Al-Udeid, fiind un punct central pentru toate operaţiunile aeriene americane din regiune.

Qatar n-a ignorat complet îngrijorările aliaţilor săi occidentali. Atunci când a transferat un surplus de arme din Libia pentru rebelii din Siria, oficialii qatarieni au eliminat orice urmă de rachetă, supunându-se cerinţelor SUA de prevenire a înarmării grupărilor islamiste.

Însă dorinţa Qatarului de a susţine extremiştii a cauzat o disperare tacită. „Este o enigmă şi, ca să fiu sincer, una fără gust. Există oameni din ţările din Golf care susţin valori groteşti şi par incapabili să-şi traducă cât de groaznice sunt aceste minţi“, a declarat un fost oficial occidental care a lucrat cu Qatarul.


Citeşte şi:

Jihadiştii din Statul Islamic au ajuns la porţile Bagdadului

Atacurile aeriene ale SUA şi aliaţilor săi nu reuşesc să oprească ofensiva luptătorilor islamişti care au ajuns la mai puţin de doi kilometri de capitala irakiană

Statul Islamic ameninţă Vestul: „Dacă puteţi ucide un american sau un european, dar mai ales un mizerabil de francez, nu staţi pe gânduri”

Unul dintre liderii grupării Statul Islamic a publicat marţi, pe internet, o scrisoare în limba engleză prin care-i îndeamnă pe extremiştii islamişti să ucidă orice occidental, indiferent că este militar sau civil. Ameninţările teroriştilor îi vizează pe toţi cetăţenii ţărilor care au intrat în coaliţia internaţională împotriva Statului Islamic, condusă de SUA.

ISIS şi strategia militară americană

Pericolul terorismului transnaţional în secolul al XXI-lea este abia la început, fiecare dintre noi fiind o posibilă ţintă aici, în ţară, cât şi în afară. El a continuat să existe şi după 11 septembrie 2001, ziua care a zguduit America, dar şi întreaga planetă.

Diferenţa dintre Statul Islamic, Al-Nusra şi Grupul Khorasan, ţintele din Siria ale raidurilor conduse de americani

Nu cu multă vreme în urmă, sinonimul pentru terorism, mai ales pentru americani, era „Al Qaeda“. Însă acum, raidurile aeriene ale SUA şi ale aliaţilor arabi împotriva „filialelor“ Al Qaeda ne demonstrează că a început un nou joc „de-a hoţii şi vardiştii“, hoţii fiind acum o nouă generaţie de terorişti.

Mirajul jihadului în rândul britanicilor: ce-i atrage să lupte în Siria

Britanicul înalt, mascat, cu accent londonez a făcut-o din nou: a decapitat încă un om. Primele două victime ale sale au fost jurnalişti americani. A treia victimă a călăului a fost un conaţional al său - David Haines, care făcea muncă umanitară, atrage atenţia Peter Bergen, analistul de securitate naţională al CNN.

ISIS – dincolo de bine şi de rău

Vara anului 2014 marchează momentul în care terorismul pe care-l cunoaştem de sute de ani s-a transformat în ceva nou, un element care depăşeşte deocamdată capacitatea de înţelegere a celor care cunosc virtuţile democraţiei. Pentru prima dată, o grupare teroristă, ISIS, deţine un teritoriu în două state, Irak şi Siria, care nu-şi mai pot exercita decât parţial dreptul de pază a frontierei comune - frontieră care nu mai există pe alocuri.

Războiul mercenarilor. Conflictul SUA cu Statul Islamic, mană cerească pentru armatele private

Războiul declarat de Statele Unite ale Americii împotriva Statului Islamic va aduce câştiguri majore pentru marile companii militare private.

În lume

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite