Companiile aeriene au fost avertizate în privinţa riscurilor traversării culoarelor de zbor din zona Mării Caspice

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Atac din Marea Caspică spre Siria FOTO Daily Mail
Atac din Marea Caspică spre Siria FOTO Daily Mail

Avioanele de pasageri şi comerciale care zboară în spaţiile aeriene ale Irakului şi Iranului situate în apropierea Mării Caspice riscă să fie doborâte, a avertizat Agenţia Europeană de Siguranţă a Aviaţiei (EASA) după alăturarea Marinei ruse la campania militară a Moscovei în Siria, relatează The Telegraph în ediţia electronică.

Rachetele de croazieră lansate din Marea Caspică spre ţinte din Siria traversează „culoarele de zbor foarte circulate care asigură legăturile între Europa, Golful Persic şi Asia“, a anunţat EASA într-un buletin de avertizare.

De asemenea, Organizaţia Aviaţiei Civile Internaţionale (OACI) a trimis scrisori oficiale autorităţilor ruse, turce şi iraniene pentru a le informa în privinţa apariţiei unor riscuri pentru avioanele de pasageri şi comerciale care traversează spaţiile aeriene din zona Mării Caspice.

Miercurea trecută, Marina rusă a lansat 26 de rachete de croazieră din Marea Caspică spre 11 obiective din Rakka, Idlib şi Alep, în Siria.

Preşedintele rus Vladimir Putin a lăudat această operaţiune militară, notând că rachetele au traversat aproximativ 1.500 de kilometri până la destinaţie. Liderul de la Kremlin a declarat că astfel de atacuri vor continua până la găsirea unei „soluţii politice“ în Siria.

Air France afirmă că a început să-şi reorienteze avioanele către alte culoare aeriene care asigură legăturile cu destinaţii din Golful Persic şi Asia, British Airways precizează că menţine contactul cu Guvernul britanic, în timp ce Lufthansa nu vede niciun motiv de îngrijorare pentru modificarea rutelor de zbor.

Riscurile legate de traversarea unor zone de război a fost subliniat încă în vara anului trecut, după ce un avion de pasageri de tip Boeing 777 al companiei Malaysia Airlines care efectua zborul MH17 între Amstardam şi Kuala Lumpur a fost doborât într-o zonă ocupată de separatiştii proruşi în estul Ucrainei. Toate cele 298 de persoane aflate la bordul aparatului de zbor au murit în catastrofa aviatică.

Potrivit anchetei, avionul de pasageri al companiei malaysiene a fost doborât de o rachetă sol-aer de tip BUKde fabricaţie rusească.

Ucraina şi SUA susţin că avionul a fost doborât de separatiştii proruşi, care au primit archete de acest tip din partea Rusiei. De cealaltă parte, Moscova respinge acuzaţiile şi atribuie forţelor ucrainene responsabilitatea pentru această tragedie. Rachetele sol-aer de tip Buk sunt folosite atât de armata rusă, cât şi de cea ucraineană.

În lume

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite