Căştile albastre, acuzate de trafic de aur în Congo

0
Publicat:
Ultima actualizare:

ONG-urile au semnalat cazuri de abuzuri la Organizaţia Naţiunilor Unite Aur pentru arme! ONG-urile care operează în Republica Democratică Congo au acuzat căştile albastre pakistaneze

ONG-urile au semnalat cazuri de abuzuri la Organizaţia Naţiunilor Unite

Aur pentru arme! ONG-urile care operează în Republica Democratică Congo au acuzat căştile albastre pakistaneze că au furnizat arsenal militar războinicilor din zona Ituri în schimbul aurului obţinut ilegal. Organizaţia Human Rights Watch susţine că aurul obţinut prin abuzuri s-ar ridica la o valoare de piaţă între 1,5 - 3,7 milioane de euro.

"Îţi fac rost de arme, n-ai nicio grijă: mâine le ai, dar îmi dai aur în schimb". Astfel se purtau negocieri între unele căşti albastre ale Naţiunilor Unite trimise în Republica Democratică Congo pentru dezarmarea miliţiilor, în timpul războiului civil. Presupusul dialog face parte din acuzaţiile lansate de ONG-urile care operează astăzi în zonă. Potrivit acestora, căştile albastre pakistaneze furnizau arsenal militar războinicilor din zona Ituri (din nord-estul ţării), iar aceştia le recompensau cu aur extras în mod ilegal din minele de la Mongwalu. În prezent, ONU anchetează aceste fapte denunţate de ONG în urmă cu 18 luni.

Discreţie asupra denunţurilor

"Este o ruşine, o mare decepţie; au trecut atâtea luni şi nimeni n-a fost arestat încă", a declarat Anneke Van Woudenberg, de la Human Rights Watch, specializată în Republica Democratică Congo.

HRW a fost una din primele ONG-uri care, în 2005, s-a îndreptat spre misiunea Naţiunilor Unite din Congo (Monuc), pentru a lansa un avertisment asupra unor practici ilegale ale unor căşti albastre. Au urmat denunţurile altor organizaţii, printre care se numără Justice plus şi autorităţile locale, cum ar fi responsabilul guvernamental al regiunii Ituri. S-au adus dovezi, dar nu s-a făcut mai mult pentru a nu dăuna reputaţiei misiunii Monuc, indispensabilă pentru a menţine pacea precară de după un război devastator în urma căruia şi-au pierdut viaţa trei milioane de persoane, dar în acelaşi timp, a mai izbucnit şi un scandal privitor la abuzuri sexuale comise de căşti albastre.

Grosul misiunii, de 16.000 de soldaţi, îl reprezintă 4.300 de soldaţi din India şi 3500 din Pakistan. O ploaie de avertismente a determinat ONU să deschidă o anchetă, dar a păstrat discreţia asupra denunţurilor.

Nu sunt la primele critici

Unii martori au relatat pentru BBC despre relaţiile dintre căştile albastre pakistaneze şi războinicii din zona Ituri. "Aurul îi unea", spune Liki Likamobo, şeful asociaţiei minerilor. Misiunea Monuc a emis recent o notă prin care recunoaşte că ONU a deschis o anchetă, dar a subliniat că "nu comentează investigaţiile în curs". Un purtător de cuvânt al guvernului pakistanez a spus că, până în această săptămână, nu s-a demonstrat niciun caz de comportament negativ al soldaţilor săi în ţara africană. Căştile albastre sunt soldaţii care acţionează în cadrul operaţiunilor de menţinere a păcii sub egida ONU. Numele lor provine de la căştile albastre pe care le poartă pentru a fi deosebiţi de alţi combatanţi. În plus, culoarea aminteşte drapelul emblematic al ONU. Nu este prima oară când căştile albastre sunt ţinta unor acuzaţii. Au mai fost cazuri când trupele de menţinere a păcii au fost acuzate de trafic de carne vie sau prostituţie, în Cambodgia, Mozambic, Bosnia, Kosovo. Unele puteri care participă la menţinerea păcii în lume au fost acuzate de ipocrizie, urmărind de fapt să-şi sporească puterea şi prestigiul pe plan internaţional.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite