Expert american: "Fraţii Musulmani nu se moderează"
0"În ultimele săptămâni preocuparea principală a preşedintelui Morsi nu a fost legată de economie, ci de o luptă pentru putere cu armata. Acest lucru confirmă că prioritatea Frăţiei Musulmane rămâne maximizarea puterii, nu buna guvernare sau guvernarea moderată", spune cercetătorul Eric Trager în cea mai recentă ediţie a FP România . În opinia sa, în viitorul apropiat Fraţii vor pune obiectivul acumulării puterii mai p
Articol din ediția nr. 29 a FP România (iulie/august 2012), din 20 iulie la toate standurile de presă.
Vezi şi: Cum a devenit Frăţia Musulmană din Egipt neoliberală
Este important de ţinut minte că Fraţii Musulmani studiază aceeaşi curriculă de mai bine de opt decenii. Cu foarte puţine schimbări. În mare măsura, ideologia lor rămâne neschimbată, deşi este evidentă tendinţa lor de profesionalizare politică, membershipul este în ascensiune, însă valorile lor ferm ancorate în fundamente teocratice nu s-au schimbat.
Filozofia economică este orientată către un business cu principii islamice. Este interesată de extinderea antreprizelor private cuplată cu o plasă solidă de asigurare socială. Pe de altă parte, vrea să scape în timp de practicile de business vicioase şi neislamice: bankingul bazat pe dobânzi, jocurile de noroc şi alcoolul.
Singura apropiere de AKP-ul turcesc este că metoda de islamizare a societăţii este graduală, în etape, dar viziunea lor despre cum ar trebui să arate un stat islamic la sfârşitul acestui proces este destul de nedemocratică şi restrictivă. Pe de altă parte, modelul turcesc de islamism nu reprezintă însa un precedent prea optimist. Turcia este ţara cu cei mai mulţi jurnalişti arestaţi din lume.
Nu cred că, în sine, imperativele guvernării vor modera Frăţia. Deşi publicul egiptean este epuizat după 18 luni de instabilitate politică, ultimele săptămâni au arătat că preocuparea principală a preşedintelui Morsi nu a fost legată de economie, ci de o luptă pentru putere cu armata. Acest lucru confirmă că prioritatea Frăţiei Musulmane rămâne maximizarea puterii, nu buna guvernare sau guvernarea moderată. Cred că în viitorul apropiat Fraţii vor plasa obiectivul acumulării puterii mai presus de orice altceva, iar mai târziu vor plasa agenda teocratică în faţa celei moderate. Frăţia gandeşte în etape, iar istoria gândirii lor sugerează că nu este o organizaţie cu apetit pentru moderaţie.
Opoziţia liberală
Forţele liberale trebuie să se concentreze pe ideologia lor şi pe construirea unui program alternativ credibil, care să moblizeze susţinerea opiniei publice. Liberalii ar trebui să se preocupe mai puţin de construirea unor partide care tind să intre în competiţie unele cu celelalte. În plus, partidele liberale tind să fie organizaţiile unor lideri bine cunoscuţi, nu rezervoare de idei care să hrănească politici publice eficiente.
Prioritatea liberalilor trebuie să devină coalizarea pragmatică în jurul unei viziuni comune coerente asupra a ceea ce trebuie să însemne un Egipt liberal şi abia apoi să construiască un vehicul politic pentru a ajunge acolo. Până acum, partidele liberale au eşuat pentru că nu au găsit o reţetă înţeleaptă de a comunica legătura dintre politică şi religie. În cele din urmă, Egiptul este o societate religioasă. Până când nu vor reuşi acest lucru influenţa lor va rezona exclusiv la nivelul intelighenţiei şi al elitelor, dar nu şi la firul ierbii.
Viitorul imediat se va concentra pe lupta pentru putere dintre Frăţia Musulmană şi Armată. Istoria mandatului preşedintelui Morsi depinde de acest clivaj. Va fi foarte puţin timp pentru orice altceva.
Eric Trager este cercetător la Washington Institute for Near East Policy.