Votul românilor poate influenţa alegerile în 54 de localităţi catalane

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cetăţenii din România şi Bulgaria reprezintă între 5% şi 21% din populaţia acestora Votul românilor din Catalonia ar putea decide alegerea a circa 50 de primari din această

Cetăţenii din România şi Bulgaria reprezintă între 5% şi 21% din populaţia acestora

Votul românilor din Catalonia ar putea decide alegerea a circa 50 de primari din această provincie spaniolă, scrie ziarul "El Periodico". Potrivit datelor furnizate de Institutul Naţional de Statistică, în 54 de localităţi catalane, numărul românilor şi al bulgarilor a ajuns deja de la 5 până la 21 la sută din populaţie.

Numeroşii români şi bulgari înregistraţi în Catalonia ar putea hotărî soarta alegerilor municipale din luna mai pentru peste 50 de primării din localităţile din Tarragona şi Lleida. La această concluzie s-a ajuns după analizarea datelor furnizate de Instituto Nacional de Estadistica, care arată că, în 54 de localităţi, românii şi bulgarii reprezintă între 5%-20% din recensământul electoral. După aderarea României şi Bulgariei la Uniunea Europeană, cetăţenii acestor ţări pot vota la alegerile municipale din oricare ţară din UE, dacă sunt recenzaţi. În Catalonia există o jumătate de milion de rezidenţi din aceste noi state membre ale Uniunii Europene. Localitatea catalană care ilustrează mai clar situaţia este La Sènia, din Tarragona, unde populaţia cu drept de vot numără 4.084 persoane dintre care 867 sunt de naţionalitate română, adică 21,22%.

Partid româno-bulgar în Andaluzia

Asociaţia Românii Andaluzi, cu sediul în localitatea El Ejido din Almeria (Andaluzia), a anunţat posibila creare a unui partid politic al românilor şi al bulgarilor. În declaraţiile făcute pentru Europa Press, purtătorul de cuvânt al asociaţiei, Jesus Alcaraz, a arătat că, odată cu aderarea României şi a Bulgariei în UE, în această provincie numărul românilor a ajuns la 20.000, iar cel al bulgarilor la circa 5.000.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite