Viitorul în UE sună bine

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deşi majoritatea consideră că nu trăiesc bine, românii de la sate sunt foarte încrezători că situaţia se va schimba după ce ţara va intra în UE, arată eurobarometrul rural, dat ieri

Deşi majoritatea consideră că nu trăiesc bine, românii de la sate sunt foarte încrezători că situaţia se va schimba după ce ţara va intra în UE, arată eurobarometrul rural, dat ieri publicităţii de Fundaţia pentru o societate Deschisă (FSD).
Datele culese în circa 156 de sate româneşti arată că 56 la sută din ţăranii români sunt nemulţumiţi de felul în care trăiesc, în timp ce doar 43 la sută din ei consideră că trăiesc bine. Viaţa lor nu s-a schimbat faţă de anul 2004, consideră peste jumătate din repondenţi. şi nici nu se va schimba în bine în 2006, consideră majoritatea lor. Doar 19 la sută din cei chestionaţi cred că le merge mai bine ca acum un an. Cel mai tare însă îl supără pe românul de la sat lipsa banilor, 72 la sută din populaţia rurală fiind nemulţumită de situaţia ei materială. Unu din doi ţărani spune, potrivit barometrului, că veniturile actuale ale familiei nu ajung nici măcar pentru strictul necesar. Dacă 38 la sută din ei afirmă că venitul ajunge doar pentru strictul necesar, 8 la sută - că banii ajung pentru un trai decent, fără a cumpăra bunuri scumpe, 1 la sută din ţărani pot să cumpere tot ce le trebuie. Motive de mulţumire sunt însă sănătatea şi locuinţa. Astfel, doar 24 la sută din populaţia rurală e nemulţumită de locuinţă, în timp ce 72 la sută sunt fericiţi cu casa lor, fie ea din chirpici şi WC-ul în fundul curţii. Deşi pentru el este foarte important să trăiască într-un stat democratic, ţăranul român nu ştie ce să zică despre democraţia românească, 37 la sută din repondenţi declarându-se nici mulţumiţi, dar nici nemulţumiţi de democraţia din ţară. Mulţumiţi de democraţie s-au declarat circa 26 la sută din cei chestionaţi. 42 la sută din ţărani consideră că minorităţile etnice au atâtea drepturi câte trebuie, 23 la sută - că au prea multe drepturi şi doar 19 la sută - că nu au drepturi destule. Potrivit studiului FSD, mare parte din ţărani consideră bun pentru România un conducător autoritar ori o dictatură militară. Peste 50 la sută din repondenţi cred că homosexualitatea ar trebui pedepsită prin lege şi doar 24 de procente, că nu ar trebui sancţionată.

Românilor nu le plac afacerile
Deşi 86 la sută din ei spun că nimeni în familia lor nu face afaceri şi circa 80 la sută că, în următorii cinci ani, nu pornesc o afacere, românii de la sat sunt, în general, mulţumiţi de economia de piaţă din ţară. Peste jumătate din săteni cred că e mai bine să ai un salariu mic dar sigur, decât unul mare şi nesigur. Procentul mulţumiţilor, de 36 la sută, e asemănător cu al nehotărâţilor (29%). ţăranul român are încredere doar în familia lui, preot, profesor şi jandarm. Barometrul arată că 63 la sută din repondenţi nu au încredere în cei de altă naţionalitate. Totuşi, UE inspiră românului de la sat încredere şi îi dă speranţă pentru un trai mai bun. 72 la sută din săteni ar vota da pentru aderare, la un eventual referendum, pentru că viaţa în România va fi mai bună după integrare. Nu imediat, ci în 2-3 ani, spune majoritatea. Deşi peste jumătate din repondenţi consideră că nu ştiu prea multe despre Uniune, ei spun că integrarea îi va ajuta să-şi vândă mai bine produsele făcute în gospodărie şi va duce la creşterea subvenţiilor pentru agricultori.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite