VIDEO În sfârşit Brexit! Şi acum? Emoţiile încercate de britanici în prima zi a erei post-UE şi noile provocări

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Britanici sărbătorind oficializarea ieşirii din Uniunea Europeană FOTO EPA-EFE
Britanici sărbătorind oficializarea ieşirii din Uniunea Europeană FOTO EPA-EFE

După o numărătoare inversă declanşată cu 30 de secunde înainte de ora Brexitului, mii de persoane au exultat şi au intonat imnul naţional în faţa Parlamentului din Londra. Prima ţară care părăseşte Uniunea Europeană (UE) rămâne însă destul de divizată.

După 47 de ani de viaţă comună plină de turbulenţe şi trei ani de la referendumul pe tema Brexitului, câştigat la limită de votanţii „Leave“, Marea Britanie a ieşit în cele din urmă din UE pentru a-şi scrie un nou capitol.

„Am făcut-o“, a exclamat politicianul eurofob Nigel Farage, aclamat de o mulţime entuziastă.

„Formidabil“, „incredibil“, s-a entuziasmat Karen Ollerton, o pensionară venită la în faţa Parlamentului tocmai din nordul Angliei. „Suntem înconjuraţi de optimism“, a adăugat ea, exprimându-şi speranţa că Regatul Unit va încheia „acorduri comerciale bune“.

Marea Britanie începe un capitol plin de incertitudini, comentează AFP.

Manifestanti antiBrexit cantand Oda Bucuriei FOTO EPA-EFE

Manifestanţi anti-Brexit cântând „Odă bucuriei“ la Berlin FOTO EPA-EFE

Guvernul condus de conservatorul Boris Johnson trebuie să se înhame acum la sarcina dificilă de a construi o nouă relaţie cu UE.

Scoţia vrea în UE

Pe lângă negocierea noii relaţii, mai ales sub aspect comercial, Johnson mai are sarcina de a unifica o ţară divizată. „Remainers“, adică adepţii rămânerii în UE (majoritatori conform ultimelor sondaje, n. red.), sunt încercaţi de un gust amar. Acest sentiment este resimţit îndeosebi în provinciile britanice care au votat majoritar pentru rămânerea în blocul comunitar, precum Scoţia şi Irlanda de Nord.

„Scoţia va reveni în inima Europei ca ţară independentă“, a dat asigurări, pe Twitter, premierul scoţian Nicola Sturgeon, hotărâtă să lupte împotriva refuzului lui Johnson de a permite organizarea unui nou referendum asupra viitorului provinciei situate la nord de Anglia.

Întrebarea care stă pe buzele tuturor este ce va urma.

„Emoţiile împărţite din ziua Brexitului arată că Regatul Unit nu este în largul său“, relatează „The Guardian“.

„Şi acum?“, se întreabă pe prima pagină cotidianul „i“.

Cei de la tabloidul Daily Express sunt optimişti şi salută un „Nou Regat Unit glorios“.

Daily Record, un tabloid scoţian, ironizează moneda de 50 de pence bătută cu ocazia Brexitului, înlocuind „pace, prosperitate şi prietenie cu toate naţiunile“ cu „izolat, mai slab şi divizat“.

Conştient de sentimentul de divizare, Boris Johnson şi-a asumat sarcina de a soluţiona cumva această problemă.

„Treaba noastră ca guvern - treaba mea - este să unim această ţară şi să mergem mai departe“, a afirmat premierul britanic. „Cel mai important lucru de spus în această seară este că acesta nu este un sfârşit, ci un început. Acesta este momentul când zorii răsar şi cortina se ridică pentru un nou act. Este un moment de reală înnoire naţională şi schimbare“, a subliniat liderul conservator.

Bucuria Brexitului

Emoţii amestecate şi reflecţie în UE

La Bruxelles, noi şefi ai marilor instituţii europene au rostit discursuri axate pe viitor.

„Nu sunt optimistă, nu sunt pesimistă, sunt hotărâtă“, a declarat Ursula von der Leyen, preşedinta Comisiei Europene, într-o conferinţă de presă susţinută cu câteva ore înainte de Brexit alături de Charles Michel, preşedintele Consiliului European, şi David Sassoli, preşedintele Parlamentului European. Ursula von der Leyen l-a citat pe Jean Monnet, părintele fondator al blocului comunitar. Forţa nu rezidă într-o „splendidă izolare, ci în uniunea noastră unică“, a atras atenţia ea.

Într-o scrisoare comună publicată vineri, cei trei oficiali de rang înalt salută „o Europă în zorii unei noi ere“ şi îi reamintesc Marii Britanii că va pierde „beneficiile“ unui stat membru după Brexit.

„Pentru noi, la fel ca pentru atâtea alte persoane, această zi va fi marcată de reflecţie şi de emoţii amestecate“, recunosc Ursula von der Leyen, Charles Michel şi David Sassoli

Liderii UE se declară „pregătiţi să angajeze un nou parteneriat“, numindu-i pe britanici „vecinii de cealaltă parte a Canalului Mânecii“.

De la Paris, Emmanuel Macron a catalogat Brexitul drept un „şoc“ şi „un semnal de alarmă istoric“ care îndeamnă la reflecţie în Europa. În opinia preşedintelui francez, Brexitul s-a produs pentru că „nu am schimbat suficient Europa noastră, pentru că am făcut prea des din ea ţapul ispăşitor al propriilor noastre greutăţi“. Totuşi, spune liderul de la Elysee, „avem nevoie mai mult ca oricând de Europa, în faţa Chinei sau a Statelor Unite, pentru a ne apăra interesele“. El pledează pentru o Europă „mai suverană, mai democratică, mai apropiată de concetăţenii noştri şi deci mai simplă“.

„Uniunea Europeană ne garantează o voce puternică într-o lume care se schimbă neîncetat şi suntem hotărâţi să continuăm istoria de succes a Europei cu celelalte 26 de state membre rămase“, a dat asigurări purtătorul de cuvânt al Guvernului german.

O relaţie dificilă, cu un ţap ispăşitor la îndemână

Relaţia Bruxelles-Londra a fost mereu complicată, britanicii preferând să-şi păstreze o anumită particularitate şi dând vina pe UE în cazul unor dificultăţi de ordin intern.

După două războiae mondiale sângeroase, la 19 septembrie 1946, la Zürich, în Elveţia, Winston Churchill a propus „un fel de Statele Unite ale Europei“. Dar, a adăugat el, fără Marea Britanie.

La 14 ianuarie 1963, Charles de Gaulle s-a opus aderării Marii Britanii la „Piaţa comună“, amintind că britanicii au refuzat să participe la construcţia noii structuri menite menţinerii păcii prin integrare economică.

Marea Britanie a aderat la „Piaţa comună“ zece ani mai târziu, la 1 ianuarie 1973. Dar, în doar şase ani, Margaret Thatcher îşi cerea banii înapoi într-o declaraţie istorică făcută la Dublin.

Într-un context de criză economică şi migratorie, David Cameron a propus la 20 februarie 2016 „organizarea unui referendum cu o întrebare simplă: vreţi să râmăneţi în Europa, sau vreţi să ieşiţi?“. La 23 iunie 2016, „Leave“ a câştigat cu 51,89%.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite