Umbrele războaielor cecene în Ucraina
0De la persecutarea tătarilor din Crimeea şi până la armamentul adus din Cecenia şi mobilizarea militarilor ruşi cu experienţă în războaiele cecene, strategia ruşilor faţă de estul Ucrainei aminteşte de unul dintre cele mai crude conflicte din istorie.
La 14 ani de la al doilea război cecen, nu există estimări clare privind numărul victimelor. Au murit între 25.000 şi 200.000 de civili şi între 8.000 şi 40.000 de militari ruşi. Atrocităţile comise de ambele tabere ale acestui conflict în transformă în unul dintre cele mai crude din istorie.
După cinci zile de lupte intense în estul Ucrainei, numărul victimelor este incert. Forţele armate ucrainene spun că au ucis cel puţin 30 de separatişti pro-ruşi, insistând că printre ei se află şi veterani ruşi. Separatiştii recunosc doar cinci morţi, printre care „doi dintre cei mai experimentaţi comandanţi”, şi spun că restul erau civili.
Autorităţile de la Kiev au anunţat că printre aceste victime înregistrate în tabăra separatiştilor se numără şi ceceni. Analiştii vorbesc acum despre prezenţa militanţilor ceceni de ambele părţi ale conflictului ucrainean. Pe de-o parte, Ramzan Kadîrov, preşedintele Republicii Cecenia, a averizat încă din februarie că ţara sa se pregăteşte pentru a apăra ruşii din Crimeea, oferind chiar soldaţi care să acţioneze drept „forţe pacificatoare”. Acum, există voci care susţin că aceşti soldaţi promişi de Kadîrov sunt deja activi în estul Ucrainei, ca parte a „forţelor mercenare” despre care avertizează Kievul.
Tătarii din Crimeea, ameninţaţi cu „lichidarea”
De cealaltă parte s-au organizat grupuri de cecceni voluntari pentru sprijinirea ucrainenilor. Însă amintirile şi lecţiile războaielor cecene îşi pun amprenta în mod mai clar asupra evenimentelor din Ucraina. În Crimeea, tătarii se confruntă deja cu persecuţii din partea autorităţilor ruse. Precum cecenii, şi tătarii sunt activi politic, dar principala lor organizaţie de autoguvernare – Consiliul Tătarilor din Crimeea – riscă să fie „lichidat” de ruşi sub acuzaţii de „activităţi extremiste”.
Forţele armate ruse au trimis în Crimeea şi estul Ucrainei ofiţeri cu experienţă în războaiele cecene. Igor Nicolaevici Turceniuk, comandandul forţelor ruse din Crimeea, este veteran al războailor din Cecenia. Acolo, el a condus o brigadă din subordinea comandantului Vladimir Şamanov, acuzat de organizaţiile pentru drepturile omului de crime de război comise în al doilea război cecen (1999-2000).
Informaţiile privind transporturile de armament din Cecenia şi Daghestan către zona în care s-a format un puternic curent separatist alimentat de Rusia au început să apară imediat după anexarea Crimeei.
Putin a învăţat lecţiile cecene
Vladimir Putin a devenit preşedinte în 2000 şi a acţionat rapid şi brutal împotriva militanţilor ceceni care-şi cereau independenţa de Rusia. Violenţele au continuat ani întregi, dar Moscova a recăpătat controlul asupra regiunii, cu preţul a zeci de mii de vieţi.
Poziţia Kremlinului a fost că rebelii ceceni erau terorişti, că Cecenia este teritoriu rus şi că militanţii ceceni nu aveau niciun drept să conteste asta. Orice forţă externă care încerca să sprijine militanţii ceceni era calificată drept aliată a teroriştilor, care are ca scop destabilizarea suveranităţii de drept a Rusiei.
Acum, Rusia se află în aceeaşi poziţie. Însă nu mai face aceleaşi greşeli. În primele faze ale conflictului cecen, ruşii au suferit pierderi masive de trupe şi de armament. Au trimis soldaţi tineri, mulţi fără experienţă. În primul război, ruşii au pierdut în trei luni aproape 2.000 de tancuri în timpul asediului asupra capitalei cecene, Groznîi – mai multe decât în Bătălia pentru Berlin din timpul celui de-al Doilea Război Mondial.
În Ucraina, prezenţa militară a fost consolidată de trupele speciale, iniţial fără însemne în Crimeea şi, spun analiştii, şi în focarele separatiste din estul Ucrainei.
[<a href="//storify.com/Alinavasile123/ucraina" target="_blank">View the story "Ucraina " on Storify</a>]