Spania este „foarte bucuroasă“ de respingerea independenţei Scoţiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Premierul spaniol Mariano Rajoy declară că Spania este „foarte bucuroasă“ că scoţienii au respins independenţa
Premierul spaniol Mariano Rajoy declară că Spania este „foarte bucuroasă“ că scoţienii au respins independenţa

Spania este „foarte bucuroasă“ de respingerea independenţei Scoţiei la referendumul de joi, a declarat vineri şeful Guvernului spaniol, Mariano Rajoy, care se opune ferm referendumului pe care vor să îl organizeze naţionaliştii din Catalonia la 9 noiembrie, relatează AFP.

„Suntem foarte bucuroşi că Scoţia rămâne cu noi“, a afirmat Mariano Rajoy într-un mesaj video, salutând faptul că alegătorii „au ales între segregare şi integrare, între izolare şi deschidere, între securitate şi risc“.

„Prin decizia lor, scoţienii au evitat gravele consecinţe economice, sociale, instituţionale şi politice pe care le-ar fi presupus o separare de Regatul Unit şi de Europa“, a adăugat el.

Referendumul privind independenţa Scoţiei era urmărit îndeaproape de Spania, unde Parlamentul catalan se pregăteşte să voteze vineri o lege care ar autoriza regiunea să organizeze propria consultare populară.

În opinia preşedintelui catalan, Artur Mas, aceasta ar fi singura modalitate de a putea organiza în legalitate, la 9 noiembrie, un referendum privind menţinerea sau nu în cadrul Spaniei.

Dar Guvernul lui Mariano Rajoy, inflexibil, ar urma să depună imediat un recurs în justiţie împotriva acestei legi regionale, care ar putea fi declarată contrară Constituţiei.

În timp ce separatiştii catalani sperau să profite de pe urma unei independenţe a Scoţiei, victoria opozanţilor aduce un nou avantaj Madridului.

„Cred cu tărie în integrarea în Uniunea Europeană. Cred că acesta este drumul care ne-a ajutat să depăşim tragediile din istoria noastră şi ne permite să înfruntăm cu succes provocările viitorului“, a afirmat Mariano Rajoy.


Citeşte şi:

Cât de importantă este independenţa Scoţiei pentru Catalonia

Campania catalanilor pentru a obţine propriul referendum privind independenţa regiunii faţă de Spania este inspirată de ce văd că se întâmplă în Scoţia. La un moment dat, rezultatul referendumului scoţian nici nu contează, ci doar faptul că Marea Britanie a oferit scoţienilor pe 18 septembrie ocazia de a-şi exprima opţiunea.

Adepţii din Hexagon ai regionalizării Franţei salută demersul scoţienilor prin care vor să-şi declare independenţa ţării de Marea Britanie

Separatiştii basci francezi, bretoni sau corsicani îşi exprimă susţinerea faţă de referendumul din Scoţia, desfăşurat pe 18 septembrie, pe care îl văd un demers prin care este oferit „poporului puterea cuvântului”, potrivit „Le Figaro”.

Marea Britanie se face mică? Scoţia şi ideile ei

E un mijloc de septembrie frumos în Marea Britanie, colorat, încă verde, încă tăcut. Asta până când porneşti radioul, aprinzi televizorul, deschizi un ziar sau contul de Twitter plin cu hastag-uri cu #Yes sau #BetterTogether. Toamna lui 2014 e o toamnă scoţiană. Despre Scoţia şi ideile ei.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite