Rusia continuă militarizarea Crimeei. General rus: „Putin a semnat deja un decret”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Omuleţi verzi în Crimeea FOTO Shuttertosk
Omuleţi verzi în Crimeea FOTO Shuttertosk

Rusia continuă militarizarea Crimeei, plănuind să trimită în peninsula de la Marea Neagră pănă la 1 decembrie anul acesta un nou regiment aeropurtat.

Noua unitate militară va face parte din Divizia Nr. 7 Aeropurtată, a cărei bază se află în Novorossiisk, port la Marea Neagră, a precizat comandantul Forţelor Aeropurtate ale Federaţiei Ruse, general-colonelul Andrei Serdiukov.

„Preşedintele (Vladimir, n. red.) Putin a semnat deja un decret privind crearea noii unităţi. Există şi un ordin executiv al Statului Major General, care prevede crearea şi desfăşurarea în Crimeea a unui nou regiment aeropurtat până la 1 decembrie”, a declarat generalul Serdiukov, citat de presa rusă.

În opinia analistului militar ucrainean Oleg Jdanov, colonel în rezervă, desfăşurarea acestui nou regiment aeropurtat în Crimeea relevă faptul că Rusia se pregăteşte „de un conflict în regiune”.

Ruşii „se pregătesc de un război regional major. Moscova vrea să includă Siria în Organizaţia Tratatului de Securitate Colectivă (ODKB) şi dacă în Siria vor apărea probleme, trebuie să asigure trimiterea de trupe prin Bosfor şi Dardanele. De aceea, consolidează unităţile de desant aerian”, a declarat Jdanov pentru postul de televiziune Ukraina 24, potrivit Agerpres.

Conform publicaţiei ucrainene „Zerkalo nedeli”, preluată de Agerpres, Rusia a efectuat recent teste şi a plasat în stare de pregătire de luptă sistemul de apărare antiaeriană din Crimeea.

Aceste informaţii survin pe fondul proclamării unui sprijin internaţional important pentru Ucraina în chestiunea Crimeei, peninsula de la Marea Neagră anexată de Rusia în martie 2014.

Ucraina a organizat în premieră, luni, un summit numit „Platforma Crimeea” în scopul de a sensibiliza comunitatea internaţională în privinţa suveranităţii şi integrităţii sale teritoriale, încălcate de Rusia.

Cele 46 de ţări invitate s-au solidarizat declaraţiei pregătite de autorităţile ucrainene. Documentul reafirmă suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei, condamnă anexarea ilegală a Crimeei, militarizarea peninsulei, precum şi încălcarea drepturilor omului, în particular în cazul minorităţii tătare.

„Ocuparea temporară şi anexarea ilegală a Crimeei, care constituie o provocare directă la adresa securităţii internaţionale”, iar participanţii la summit nu le „recunosc” şi le „condamnă în continuare”, se arată în declaraţie.

„Militarizarea în curs în Crimeea subminează securitatea şi stabilitatea regiunii Mării Negre”, în timp ce „eforturile Rusiei de a legitima ocupaţia provizorie şi anexarea ilegală sunt inadmisibile”, continuă documentul.

Participanţii la summit îşi confirmă angajamentul faţă de „suveranitatea, independenţa politică şi integritatea teritorială ale Ucrainei în interiorul frontierelor sale recunoscute internaţional”

În plus, condamnă încălcările drepturilor omului în peninsula Crimeea şi menţionează că vor examina noi sancţiuni împotriva Rusiei.

„Ucraina nu va fi niciodată singură, iar Crimeea este a Ucrainei”, a dat asigurări în marja summitului  preşedintele Consiliului European, Charles Michel.

Printre participanţi la forum s-a numărat şi România, reprezentată de premierul Florin Cîţu.

Peninsula Crimeea a fost anexată de Rusia în martie 2014 în urma revoluţiei pro-occidentale de la Kiev, pe care Moscova a calificat-o drept o lovitură de stat. Acest rapt teritorial a fost urmat de izbucnirea unui război în estul Ucrainei între trupele guvernamentale şi separatiştii pro-ruşi, care sunt puternic susţinuţi de Moscova.

Rusia s-a arătat foarte deranjată de „Forumul „Crimeea”, declarându-l un „act antirusesc”.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite