Risc de catastrofă ecologică, după ce o carieră de sare cu rezerve de deşeuri toxice s-a fisurat în vestul Ucrainei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cariera s-a fisurat. FOTO: AFP
Cariera s-a fisurat. FOTO: AFP

Presa ucraineană avertizează despre riscul producerii unei catastrofe ecologice de proporţii în vestul ţării, cu efecte posibile şi asupra unor localităţi din România şi Republica Moldova, după ce o fostă carieră de sare, unde sunt stocate deşeuri toxice, s-a fisurat.

În interiorul fostului sit în care se afla o carieră de sare, s-a descoperit un canal carstic deschis, cu un diametru de jumătate de metru, din care se scurg zilnic între 860 şi 1.300 de metri cubi de ape reziduale.

Deşeurile toxice sunt rezultate din producţia de potasiu şi magneziu, iar posibilitatea ca ele să se scurgă în râul Sivka din apropiere, iar, apoi, în Lemniţa, care asigură cu apă potabilă oraşul Kaluş şi localităţile din împrejurimi şi se varsă în Nistru, este foarte mare.Riscul unei poluări răspândite ar putea afecta şi localităţi din Republica Moldova şi România, punând în pericol floră şi faună din râul Nistru.

 Reprezentanţi ai administraţiei regiunii Ivano-Frankovsk şi oficiali ai Consiliului local din Caluş au declarat joi, 18 iulie, că situaţia de la rezervorul Dombrovski suscită îngrijorare, anunţă Agerpres.  

Conform agenţiei româneşti de ştiri, prim-vicepreşedintele administraţiei regionale Ivano-Frankovsk, Vasili Pavliuk, a declarat că oficialii din regiune intenţionează să ceară cabinetului de miniştri de la Kiev să decreteze regiunea drept zonă de pericol ecologic major şi să aloce bani din fondul de rezervă al bugetului de stat pentru eliminarea consecinţelor scurgerii de ape reziduale.

La rândul său, şeful districtului Kaluş a estimat că pentru rezolvarea problemei ar fi nevoie în prezent de trei-patru milioane de grivne (aproximativ 400.000 euro), iar pentru securizarea completă a carierei ar fi necesare aproximativ 200 de milioane de grivne (20 milioane de euro).

Dombrovski este singura carieră minieră din lume în care sarea a fost exploatată sub cerul liber. Adâncimea gropii este de 140 m, lungimea sa de 900 m, iar lăţimea sa totalizează 850 m.

Totuşi, ecologistul ucrainean Vladimir Boreiko a cerut mass media din ţara sa să nu inflameze situaţia. Efectele scurgerii de ape reziduale trebuie într-adevăr îndepărtate, dar situaţia nu este atât de gravă precum o descriu ziarele de la Kiev, a spus el. Incidente de acest fel s-au întâmplat de cel puţin 30 de ori în ultimii ani în Ucraina, a adăugat Boreiko, conform Agerpres.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite