Cei 27 se regrupează în faţa crizei
0Propunerea Franţei de a crea un „guvern economic” în zona euro, respinsă de Cehia. Unitate şi coordonarea acţiunilor la nivel european pentru combaterea efectelor crizei financiare. Acesta s-a dorit a fi mesajul reuniunii de la Bruxelles.
Preşedintele Franţei şi preşedintele în exerciţiu al Uniunii Europene, Nicolas Sarkozy, a pledat, ieri după-amiază, la Bruxelles, la reuniunea informală a şefilor de stat şi de guvern din UE pentru coordonarea acţiunilor Uniunii pentru combaterea crizei financiare şi a efectelor sale asupra economiei mondiale.
„Niciodată Europa nu a avut atâta nevoie de unitate. Niciodată Europa nu se va face auzită pe plan internaţional dacă ea nu va fi unită“, a spus Sarkozy, înainte de reuniune.
Consultări permanente între membri
De altfel, UE are mare nevoie de această unitate la care liderul de la Paris face referire, câtă vreme unele dintre propunerile sale nu au încă sprijinul tuturor celor 27 de lideri, iar pentru un mesaj concret şi care să fie luat în seamă de administraţia americană, la reuniunea de săptămâna viitoare de la Washington, reprezentanţii UE au nevoie de mandatul celorlalţi.
Potrivit unor surse europene, documentul pe marginea căruia s-au purtat discuţiile la Bruxelles menţionează că, unitatea la nivelul Uniunii trebuie să se „evidenţieze prin consultări efective între state pentru un răspuns comun în plan economic al fiecărui stat membru la actuala situaţie“.
Guvernul economic, refuzat
Cât priveşte propunerea lui Sarkozy de a crea un „adevărat guvern economic“ în zona euro, el oferindu-se chiar să preia conducerea zonei euro până în 2010, aceasta a fost respinsă imediat de Cehia, care va prelua preşedinţia europeană de la 1 ianuarie, dar şi de actualul preşedinte al Eurogrup, premierul luxemburghez Jean Claude Juncker, care spune că miniştrii de Finanţe din zona euro se întâlnesc în fiecare lună şi, ca atare, nu se justifică instituţionalizarea altor reuniuni, mai ales la nivel înalt.
Investitorii îşi pun speranţe în G20
Pe de altă parte, investitorii speră ca întâlnirea G20 să aducă îmbunătăţiri sistemului financiar mondial înainte ca economia să fie şi mai mult afectată de recesiune, recesiune care loveşte cel mai puternic micile afaceri.
Uniunea Europeană va fi reprezentată la Washington de Marea Britanie, Franţa, Italia şi Germania, lor urmând să li se alăture marile puteri mondiale şi economiile în curs de dezvoltare: Brazilia, China, India, Rusia, Mexic, Arabia Saudită şi Turcia.
România: rol mai puternic pentru UE la FMI
Înainte de a pleca spre Bruxelles, preşedintele Traian Băsescu a declarat că România va susţine la reuniunea informală a şefilor de stat şi de guvern de la Bruxelles consolidarea rolului central al Fondului Monetar Internaţional în supravegherea macroeconomică şi a sistemului financiar.
Băsescu a susţinut ca UE să aibă un rol mult mai puternic în interiorul FMI, UE dovedindu-se capabilă să preia leadershipul unei situaţii de criză şi să găsească soluţii. „UE trebuie să reprezinte interesele tuturor membrilor săi“, a şeful statului român.