Preşedintele Parlamentului European şi-a cerut scuze după ce Catalonia a fost inclusă în documente alături de statele membre ale Uniunii Europene

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pre;edintele Parlamentului European, Martin Schulz
Pre;edintele Parlamentului European, Martin Schulz

Preşedintele Parlamentului European, Martin Schulz, şi-a cerut scuze după ce regiunea autonomă spaniolă Catalonia a fost adăugată din greşeală în documente oficiale alături de cele 28 de state membre ale Uniunii Europene, ca şi cum ar fi fost un stat independent, relatează site-ul TheLocal.es.

Europarlamentarul spaniol Enrique Calvet Chambon i-a prezentat lui Schulz o plângere în care afirmă că documente oficiale ale PE includ Catalonia alături de cele 28 de state membre UE, ca şi cum ar fi stat independent. Calvet a scris pe Facebook luni că Schulz i-a trimis o scrisoare în care recunoaşte eroarea.

Agendele distribuite reprezentanţilor cu datele de contact ale Parlamentelor naţionale din fiecare ţară includeau şi informaţii despre Parlamentul catalan, ceea ce, în opinia lui Calvet, "părea să acorde acestui Parlament regional statut de naţiune" şi era incorect faţă de alte regiuni.

"Aceasta este o eroare serioasă cu consecinţe politice serioase şi o discriminare nefericită faţă de alte regiuni spaniole şi europene", a scris Calvet pe Facebook.

"Ţinând cont de eroarea de neînţeles care a rămas neobservată o vreme, mi-am îndeplinit datoria politică de a apăra unitatea şi egalitatea cetăţenilor spanioli şi respectul pentru regiunile europene şi i-am adresat o plângere preşedintelui Parlamentului European, cu un rezultat de succes", a precizat el.

În replică, Schulz i-a scris lui Calvet personal că a fost vorba despre o "eroare nefericită", iar un departament al UE "a început imediat o investigaţie internă privind cauzele introducerii eronate a Parlamentului catalan în informaţiile incluse la sfârşitul agendei din 2015 distribuite eurodeputaţilor".

"Vreau să vă mulţumesc pentru că aţi detectat şi m-aţi informat despre această eroare, care va permite serviciilor PE să o corecteze pentru ediţiile viitoare, începând cu cea din 2016, care va intra în producţie în această vară", a precizat Schulz.

Relaţiile dintre Guvernul de la Madrid şi autorităţile din Barcelona sunt tot mai tensionate de când actualul preşedinte al Cataloniei, Artur Mas, a lansat o campanie pentru independenţa acestei puternice regiuni din nord-estul Spaniei, cu 7,5 milioane de locuitori.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite