Presa americană: Papa Francisc, faţă în faţă cu posibilitatea unei revolte conservatoare la Vatican

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Direcţia liberală în care Papa Francisc conduce Biserica Catolică creează nemulţumiri masive în rândul grupurilor conservatoare ale Vaticanului, creând treptat premise pentru o revoltă conservatoare în interiorul Sfântului Scaun, conform unui articol publicat luni în „Washington Post”.

Articolul analizează evoluţia unei facţiuni conservatoare condusă de cardinalul american Raymond Burke, nemulţumită de faptul că politica lui Francisc marginalizează vocile tradiţionaliste din interiorul Vaticanului. 

Burke l-a avertizat public pe Suveranul Pontif că puterea papală nu este absolută, şi că va face tot ce îi stă în putere ca să se opună reformelor liberale  Însă tocmai această atitudine i-a adus cardinalului american retrogradarea sa dintr-o poziţie importantă la Vatican în una cu rol aproape exclusiv simbolic.

Cardinalul originar din Wisconsin a fost numit de către precedentul papă, Benedict al XVI-lea, drept prefect al celui mai important organ judiciar al Bisericii Catolice. Dar Burke, un ultra-conservator, a criticat în nenumărate rânduri poziţia liberală a lui Francisc vizând multe teme, condamnate de către doctrina catolică, iar în jurul acestuia s-a creat o clică a sacerdoţilor conservatori cu opinii similare. 

La un sinod desfăşurat la sfârşitul anului trecut, Burke a caracterizat Sfântul Scaun sub tutela lui Francisc drept ”un vapor fără cârmă”, iar acest comentariu i-a adus retrogradarea sa în poziţia de Protector al Ordinului Militar Suveran al Maltei, un post oferit de obicei cardinalilor retraşi.

Această acţiune a trimis un mesaj clar criticilor lui Francisc: adoptarea unei poziţii vehemente împotriva noii direcţii nu va fi tolerată. Dar, această decizie se pare că a avut şi o altă consecinţă: practicarea unor noi modalităţi de opoziţie secretă, printre care şi dezvăluirea anonimă de informaţii  din interiorul Vaticanului. Cea mai mediatizată dezvăluire a fost cea enciclicei papale din mai, referitoare la schimbările climatice ale planetei, al cărei text a apărut în presă cu o săptămână înainte să fie citită de papă. 

O opoziţie mai moderată există şi în public: cardinalii conservatori acuză faptul că, în climatul liberal creat de către Francisc, susţinerea unui punct de vedere conservator ar putea fi uşor interpretată drept opoziţie deschisă la adresa Suveranului Pontif.

Opoziţia la adresa lui Francisc ar putea fi încurajată de scăderea cotei de popularite a Suveranului Pontif. The Guardian informează că, în Statele Unite, doar 59% dintre americani mai păstrează o opinie favorabilă faţă de Francisc – mai puţini cu 18% decât în aceeaşi perioadă a anului trecut. 

De la instaurarea sa ca papă acum mai bine de doi ani, Francisc a adoptat o poziţie reformistă şi liberală, încercând să schimbe imaginea ultra-conservatoare a Sfântului Scaun. Poziţia sa mult mai tolerantă faţă de probleme precum homosexualitatea, avortul şi divorţul la catolici, i-au adus acestuia un capital imens de simpatie în rândul publicului. În sistemul administrativ al Sfântului Scaun, Francisc a schimbat aproape în întregime membrii aparatului fiscal al Vaticanului, criticat intens de-alungul timpului pentru lipsa sa de transparenţă.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite