Adio UE! Parlamentul ucrainean a respins legile care permit transferul lui Timoşenko în străinătate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Drumul Iuliei Timoşenko spre eliberare, dar şi cel al Ucrainei spre Uniunea Europeană au fost puse în pericol de decizia de joi a Parlamentului de la Kiev FOTO Reuters
Drumul Iuliei Timoşenko spre eliberare, dar şi cel al Ucrainei spre Uniunea Europeană au fost puse în pericol de decizia de joi a Parlamentului de la Kiev FOTO Reuters

Parlamentul ucrainean a respins, joi, toate proiectele de lege care permit transferul în străinătate, cu scopul de a primi îngrijiri medicale, al opozantei Iulia Timoşenko, cerute de Uniunea Europeană înaintea semnării unui acord de asociere la sfârşitul lui noiembrie, relatează AFP.

Cele şase texte au obţinut susţinerea a 200 de deputaţi, în contextul în care era necesară o majoritate de 226 de voturi pentru a fi aprobate.

Partidul Regiunilor, al preşedintelui Viktor Ianukovici, majoritar în Parlament, nu a participat la vot, după ce a criticat în ultimele zile proiectele de lege ca „imperfecte".

Emisarii europeni Alexander Kwasniewski, un fost preşedinte polonez, şi Pat Cox, un fost preşedinte al Parlamentului European (PE), se aflau în sală.

„Ruşine!", au scandat deputaţii opoziţiei.

„Acesta este momentul adevărului pentru Ianukovici, care va arăta dacă este pregătit să semneze un acord de asociere cu UE sau dacă a minţit în ultimii doi ani", a declarat înainte de vot Arseni Iaţeniuk, un aliat al lui Timoşenko.

„Nu este o alegere între Vest şi Est, este o alegere între viitor şi trecut", a adăugat el.

După vot, deputaţii opoziţiei l-au îndemnat din nou pe preşedintele Ianukovici să o graţieze pe opozantă, aşa cum au propus emisarii europeni.

„Îndemnăm să fie convocată Comisia pentru graţieri, să fie examinată cererea Cox-Kwasniewski, iar Timoşenko să fie graţiată", a declarat Irina Gheraşcenko, din cadrul partidului Udar al lui Vitali Kliciko.

Iaţeniuk i-a înmânat preşedintelui Parlamentului Volodimir Ribak, din cadrul Partidului Regiunilor, un proiect de decret de graţiere prezidenţială.

„Să-l semneze!", i-a spus el.

Iulia Timoşenko se află în arest din 5 august 2011. Ea a fost condamnată, pe 11 octombrie 2011, la şapte ani de închisoare pentru abuz de putere, după ce, în calitatea de premier, a semnat acorduri cu Rusia în domeniul gazelor care ar fi fost dezavantajoase pentru Ucraina.

Fostul preşedinte al Poloniei, Aleksandr Kwasniewski, şi fostul preşedinte al Parlamentului European, Pat Cox, monitorizează evoluţiile în cazul Timoşenko. Pe 4 octombrie, cei doi emisari europeni au semnat şi prezentat preşedintelui ucrainean o cerere de graţiere a opozantei.

Eliberarea Iuliei Timoşenko este cerută de Uniunea Europeană, dar şi de Statele Unite. Senatul american a adoptat o rezoluţie în acest sens. Comisarul european pentru Extindere, Stefan Fule, se află în această săptămână la Kiev. Oficialul, împreună cu emisarii Parlamentului European, Pat Cox şi Alexandr Kwasniewski, s-au întâlnit cu şefii fracţiunilor din parlamentul ucrainean, înainte de şedinţa Radei de marţi, 19 octombrie. În ajun, miniştrii europeni de Externe şi-au exprimat speranţa că Ucraina va reuşi să respecte angajamentele.

Citiţi mai multe pe această temă

The Economist: Moldova, captivă într-un joc geopolitic

În cursa dintre Rusia şi UE care va atinge apogeul la Summitul de la Vilnius din 28-29 noiembrie, Moldova este o miză mică. Adevăratul premiu este Ucraina, tară care oscilează între Est şi Vest şi de alegerea căreia depinde, insă, soarta Republicii Moldova, se arată într-o analiză publicată de „The Economist”.

Preşedinţia UE: Acordul cu Ucraina ar putea fi amânat pe termen lung în cazul unui eşec

Acordul de asociere la Uniunea Europeana pe care ar urma sa il semneze Ucraina cu statele membre ar putea fi amanat pe o perioada de unul sau doi ani, daca la Summitul de la Vilnius, desfasurat saptamana viitoare, nu se va ajunge la un numitor comun cu autoritatile de la Kiev, a precizat marti presedintia lituaniana a Uniunii Europene, conform Agerpres.

Avertizarea a fost facuta de presedintele Lituaniei, Dalia Grybauskaite, a carei tara asigura in prezent sefia UE.

Vilnius 2013: incertitudini şi perspective

Situaţia din Ucraina e nesigură, nimeni nu ştie exact ce se va întâmpla până azi, marţi, 19 noiembrie, când chestiunea semnării sau nesemnării Acordului de Asociere cu UE se va decide în Parlamentul de la Kiev. Cel puţin aşa a anunţat presa ucraineană, cu referire la negocierile dintre misiunea europeană Cox-Kwasniewski şi autorităţile ucrainene.

Asta în condiţiile în care se aştepta ca Ucraina să semneze asocierea la Uniunea Europeană, iar Republica Moldova (precum şi Georgia) – doar să o parafeze. După ce a efectuat o vizită la Moscova şi s-a întâlnit cu omologul său rus Vladimir Putin, preşedintele ucrainean Victor Ianukovici se pare că şi-a schimbat priorităţile. Nu mai este tentat să o elibereze pe Iulia Timoşenko, aşa cum insistă europenii, fie şi sub motivul internării într-un spital din Germania, prezumptiv în lipsa unor posibilităţi de tratament în Ucraina.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite