O companie din Marea Britanie lucrează la noua generaţie de vaccin anti-COVID: Un plasture care ucide celulele infectate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
coronavirus

O companie din Marea Britanie va începe în următoarea perioadă testele clinice pentru un vaccin de a doua generaţie împotriva COVID-19. Este un plasture uşor de administrat care foloseşte celule T pentru a ucide celulele infectate şi care ar putea oferi imunitate de durată mai lungă decât vaccinurile actuale, transmite The Guardian.

Compania Emergex se ocupă cu dezvoltarea vaccinurilor cu celule T şi este o creaţie a profesorului Thomas Rademacher, directorul executiv al firmei şi profesor emerit în medicină moleculară la şcoala medicală de la University College din Londra.

Aceste vaccinuri pregătesc celulele T pentru a putea înlătura rapid celulele infectate din corp, astfel fiind prevenită replicarea virală şi apariţia bolii.

În vreme ce anticorpii produşi de actualele vaccinuri se lipesc de virus şi opresc infectarea celulelor, celulele T găsesc şi distrug celulele infectate. Acele vaccinuri, precum cele dezvoltate de Pfizer/BioNTech şi AstraZeneca/Univeristatea Oxford, provoacă şi ele un răspuns al celulelor T, însă într-o măsură mai mică, scrie Digi24.

Emergex a primit aprobarea de la autoritatea elveţiană a medicamentelor pentru a efectua teste iniţiale la Lausanne. Acestea implică 26 de persoane ce vor primi, începând cu 3 ianuarie, o doză mare şi una mică din vaccinul experimental. Rezultatele interimare ale studiului sunt aşteptate în iunie.

Robin Cohen, directorul comercial al firmei, spune: „Este pentru prima oară când o autoritate de reglementare a aprobat un vaccin Covid pentru teste clinice ale căror scop unic este de a genera un răspuns specific al celulelor T, în absenţa unui răspuns al anticorpilor, iar acele celule T caută celule infectate şi le omoară”.

El a spus că „Virusul este ca un asteroid: loveşte planeta şi un cod viral, o semnătură a acelui virus, este afişat rapid pe toată suprafaţa. Acele semnături sunt citite de celulele T ca fiind străine, iar celulele T omoară celula înainte ca această să poată produce noi viruşi”.

Imunitate mai bună de la vaccinuri diferite combinate

Danny Altmann, profesor de imunologie la Imperial College din Londra, spune că vaccinurile ARNm, precum Pfizer, lucrează atât de bine pentru că produc un răspuns puternic de neutralizare din partea anticorpilor.

În combinaţie pot fi folosite vaccinurile ARN mesager şi cele bazate pe celule T, mai ales că cele din urmă împiedică mai bine mutaţiile virale, spune profesorul.

Vaccinul va fi în cele din urmă administrat ca plasture lipit de piele, cu micro-ace care eliberează conţinutul în câteva secunde. Poate rezista până la trei luni la temperatura camerei, spre deosebire de alte seruri care trebuie ţinute într-un congelator.

Serul Emergex nu va disponibil până în 2025.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite