LIVETEXT Referendum Grecia 2015: 61,31% din greci au votat NU, potrivit rezultatelor finale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Rezultate referendum Grecia. Cei care au votat împotriva măsurilor impuse de EU au ieşit în stradă de bucurie. FOTO AP
Rezultate referendum Grecia. Cei care au votat împotriva măsurilor impuse de EU au ieşit în stradă de bucurie. FOTO AP

Grecii au ieşit, duminică, 5 iulie, la vot pentru a decide dacă acceptă măsurile de austeritate impuse de creditorii internaţionali sau dacă ies din zona euro. Premierul Alexis Tsipras a îndemnat oamenii să nu se lase „şantajaţi“ de creditorii formaţi din Uniunea Europeană, Fondul Monetar Internaţional şi Banca Centrală Europeană. Rezultatul final indică 61,31% din voturi pentru „Nu”.

Rezultate oficiale parţiale după numărarea a 41,69% din voturi: 61,09% dintre greci au votat NU, 38,91% au votat DA la referendum.

UPDATE 00:40

Comisia Europeană a dat publicităţii un comunicat în care anunţă că a luat la cunoştinţă rezultatul referendumului din Grecia şi că îl va respecta. Totodată, în comunicat se arată că preşedintele Jean-Claude Juncker se va consulta în această noapte şi în cursul zilei de mâine cu cu liderii celor 18 state membre ale zonei euro, cât şi cu lideri ai Uniunii Europene.

UPDATE 23:46

Alexis Tsipras a spus într-un discurs pe care tocmai l-a susţinut că Grecia a demonstrat că democraţia nu poate fi şantajată. Acesta a mai afirmat că Grecii au făcut o alegere care va schimba dezbaterile care vor avea loc în Europa. „Înţeleg că grecii nu mi-au dat un mandat împotriva Europei, ci un mandat pentru o soluţie sustenabilă”, a mai declarat Tsipras, completând câ nu există soluţii uşoare, dar că se pot găsi unele echitabile, dacă ambele părţi îşi doresc asta.

Premierul grec a mai spus că votul grecilor nu este pentru părăsirea zonei euro ci pentru o poziţie mai bună a Greciei în contextul negocierilor cu liderii europeni.

UPDATE 23:39

Angela Merkel şi Francois Hollande au vorbit la telefon şi au căzut de acord asupra faptului că marţi trebuie să aibă loc summit-ul liderilor zonei euro. De asemenea, purtătorul de cuvânt al cancelarului german a anunţat că Merkel şi Hollande au spus că rezultatul votului din Grecia trebuie respectat.

UPDATE 23:25 

Ministrul de finanţe al Greciei, Yanis Varoufakis, a afirmat că acest „Nu” este un mare „Da” pentru o Europă democratică şi că întăreşte protecţia pe care Grecia o oferă populaţiei sale.


Pe de altă parte, fostul premier şi actualul lider al opoziţiei, Antonis Samaras, şi-a anunţat demisia.

UPDATE 23:00

Televiziunea naţională din Grecia anunţă că Tsipras a vorbit deja la telefon cu câţiva lider europeni, printre care preşedintele Franţei, Francois Hollande, şi preşedintele Băncii Centrale Europene, Mario Draghi.


Un oficial european a declarat că nu va exista o reuniune de urgenţă a miniştrilor Finanţelor din zona euro, astăzi. „În niciun caz nu se vor reuni miniştrii, nu ar şti ce să discute“, a precizat un oficial European, sun anonimat, citat de Reuters.

Investitorii nu s-au aşteptat la un asemenea rezultat, aşa că pe pieţele financiare de mâine vor exista schimbări dramatice. Bursa londoneză se aşteaptă să cadă brusc mâine dimineaţă, scrie „The Guardian“. 


Rezultate referendum Grecia. Grecii au spus masiv „NU“

La peste 35% din voturi numărate, grecii au spus NU în proporţie de 61%, anunţă „The Guardian“.


Guvernul Greciei nu intenţionează să emită nicio monedă paralelă dacă rezultatele oficiale vor confima respingerea de către majoritatea cetăţenilor a măsurilor economice propuse de creditori, afirmă Euclid Tsakalotos, coordonatorul grec privind negocierile cu instituţiile financiare.


La 20% din voturile numărate, NU conduce cu peste 60%, tabăra de DA având mai puţin de 40%.


Până acum au fost numărate aproape 10% din voturile referendumului. Tabăra de „NU“ conduce detaşat cu 59%, „DA“-ul având doar 40%, notează „The Guardian“.

Corespondenta „The Guardian“, Hellen Smith a aflat că, potrivit unor surse apropiate de Comisia Europeană din Bruxelles estimează că votul NU este preponderent, depăşind tabăra de da cu 8-10 puncte. 

Potrivit Le Monde, grecii au votat NU în proporţie de 53%.

Publicaţia Kathimerini a făcut un poll pentru Skai TV. Potrivit acestuia, tabăra NU este de 54%, iar cea de DA este de 46%. 

20% din voturile referendumului numarate - 60% din greci au votat NU FOTO Guvernul grec

Rezultate referendum Grecia - au fost numărate 20% din voturi. NU conduce cu 60% FOTO Guvernul grec

Participarea la referendumul ce are loc duminică în Grecia este la un nivel similar celui de la alegerile din ianuarie 2015, când prezenţa la vot a fost de 65 %, au indicat surse bine informate, citate de agenţia elenă de presă ANA.

Mâine, la palatul Elysee, va avea loc o întâlnire între preşedintele Franţei Francois Hollande şi cancelarul Germaniei Angela Merkel, pentru a evalua efectele referendumului. 

Primele rezultate oficiale vor apărea în seara aceasta, în jurul orei 21.

Captura TV Rezultate referendum Grecia FOTO Twitter

Captură TV Rezultate referendum Grecia FOTO Twitter


Grecii au ieşit la vot în număr mare pentru a-şi vota viitorul financiar. Potrivit postului grecesc Mega TV, prezenţa la vot este remarcabil de mare, cu patru ore înainte de închiderea urnelor fiind de 35%. Mai mult, s-au format cozi la secţiile de votare. Prezenţa trebuie să fie de peste 40% pentru ca referendumul să fie validat. Numărul mare de oameni prezenţi la vot este un lucru normal în Grecia deoarece votul este obligatoriu, deşi această lege nu a fost pusă în aplicare în ultimii ani. În primul referendum al ţării din 1974 încoace, cei 9,8 milioane de votanţi greci aleg astăzi dacă să accepte sau nu cererile creditorilor internaţionali, care presupun măsuri de austeritate în schimbul ajutorului financiar.


  • Markos, 30 de ani, locuieşte la Paris şi a sosit la Atena sâmbătă noaptea şi se va întoarce duminică după-amiază. „Am o lucrare de prezentat marţi, dar datoria mea civică este mult mai importantă“, explicat grecul, absolvent de ENA (Şcoala Naţională franceză de Administraţie) şi  susţinător feroce al <<Da>>. Pentru el, ca pentru mulţi expati, vot electronic nu a fost posibil. Acest fapt îl supără, având în vedere numărul mare de greci care au emigrat în Europa în ultimii ani. „Mulţi nu vor putea fi obligaţi să meragă la vot. Această revenire neaşteptată în Grecia m-a costat 500 EUR de exemplu. Dar faptul că mulţi nu vor putea veni în ţară să voteze înseamnă mai puţine voturi pentru <<da>> ...“, a regretat.

Sondaje referendum Grecia: Generaţiile de greci sunt împărţite. Tinerii tind să voteze „Nu“

Diferenţa de mentalităţi între generaţii se observă şi în cazul referendumului din Grecia. Tinerii greci se anunţă potrivnici măsurilor europene, arată sondajele referendumului din Grecia, în timp ce bătrânii tânjesc după privilegiile statutului de cetăţean european.

Fosta profesoară Themis Hatziyannaki, o pensionară de 84 de ani, a votat „da“ duminică, în Atena, declarând că vrea să se bucure în continuare de statutul ei de grec şi european şi de privilegiile acestei cetăţenii. 

Însă Themis spune şi că înţelege de ce atât de mulţi tineri îşi doresc să voteze „nu“, pentru a-şi exprima furia la adresa creditorilor ţării. Şomajul în Grecia în rândul tinerilor sub 25 de ani este de 51,9%. 

Corespondentul „The Guardian“ în Grecia scrie că „votul tinerilor este crucial“. Potrivit analiştilor eleni,balanţa ar putea fi înclinată de votul celor tineri.

„Multe depind de participarea tinerilor la vot azi“, a afirmat analistul politic Aristides Hatzis. „Sondajele arată că o imensă majoritate, de circa 80%, a tinerilor din Grecia vor vota Nu“, a mai spus acesta.


  • Potrivit jurnaliştilor prezenţi la faţa locului, prezenţa la vot e "mare",la unele secţii de votare sunt cozi, cel puţin în capitala, Atena.

  • Marile bănci de investiţii din lume au chemat la muncă duminică angajaţii de la birourile de schimb valutar şi le-a suplimentat numărul, pregătindu-se pentru o cerere puternică din partea clienţilor după anunţarea rezultatului referendumului, informează Financial Times. 

  • În cazul în care grecii vor vota "nu" şi vor respinge planul creditorilor, atunci volatilitatea pe pieţele de capital se va resimţi extrem de mult, iar mişcările vor fi violente, susţine David Joy, analist la firma Ameriprise Financial, care gestionează active în valoarea de 815 miliarde de dolari, citat de Bloomberg.

  • Banca centrală a Germaniei (Bundesbank) va suferi pierderi estimate la 14,4 miliarde de euro, mai mari decât rezervele pentru fluctuaţii ale monedei euro, dacă Grecia va ieşi din zona euro, afirmă preşedintele instituţiei, Jens Weidmann, citat de presa germană.

Nemesis, planul secret de securitate al guvernului Tsipras

Guvernul Greciei a elaborat un plan secret de securitate care prevede mobilizarea armatei în principalele oraşe, începând de duminică seară, dacă se vor înregistra violenţe după sfârşitul referendumului pe tema măsurilor de austeritate.

Potrivit publicaţiei Sunday Times, planul secret - Nemesis - prevede mobilizarea unor patrule militare pe străzile marilor oraşe începând de duminică de la ora 19.00, când se va încheia referendumul pe tema situaţiei economice.


Extrema-dreaptă din Grecia: „Băncile au fost închise de opoziţie“

Ministrul grec al Apărării, politicianul de extremă-dreapta Panagiotis Kammenos, a declarat duminică, după ce a votat la Atena, că „poporul trebuie să decidă“, afirmând că băncile au fost închise „de opoziţie“, informează La Repubblica.

Bancomatele? Au fost închise de opoziţie“, a acuzat Kammenos, sugerând că în spatele închiderii băncilor greci ar fi o manevră internaţională inspirată de opoziţia de centru-dreapta şi centru-stânga.


Cum votează grecul de rând

Anastasia, în vârstă de 80 de ani, a declarat la ieşirea de la urne că a votat „NU“, pentru că nu mai poate supravieţui doar din pensie. Pe Twitter a şi postat oamenii că pensia femeii este de 600 de euro, şi de aici a portnit o întreagă polemică. Un polonez a atras atenţia că în ţara sa peste două treimi dintre oameni au atât salariul, notează BBC.

Mulţi grecii consideră referendumul „ridicol“. „Merg sa votez într-un referendum care este cel mai ridicol, dar şi cea mai importantă alegere politică a vieţii mele de până acum“, scrie pe Twitter grecul Stathis Kalyvas.

Basil, în vârstă de 56 de ani, din Atena, a declarat pentru AFP că a votat „Da“, însă e de părere că acest vot nu ar fi trebuit să aibă loc. „Este foarte periculos pentru Grecia“, a spus el.

„The Guardian“ a discutat cu un bărbat care a votat „da“, la referendumul de astăzi. Yannis Raptodimos, 29 de ani, care locuieşte în Dervenohoria, centrul Greciei, şi care lucrează la o fabrică de muniţie locală, avertizează cu privire la reintroducerea drahmei.

Cei care au bani în bancă vor vota «da». Celor cu împrumuturi li s-a spus că dacă votează «nu», nu vort trebui să le restituie. Nu e bine. Dacă nu-ţi plăteşti împrumuturile, băncile dau faliment. Cu drahma vom trăi o catastrofă“, spune Yannis.

Un tânăr de 18 ani mărturiseşte pentru „The Guardian“ că a votat şi el pentru prima dată, dar că este dezamăgit. „Votez pentru prima dată. La secţia de votare unde am fost totul a fost liniştit, însă prietenii mi-au transmis că în alte secţii grupuri de tineri Syriza huiduie politicienii şi hărţuiesc votanţii. E trist. Şi în cercul meu de prieteni părerile sunt împărţite, ca în toată Grecia, dar am decis, când a început totul, că nu vom lăsa acest lucru să ne afecteze prietenia. Să votezi este un lucru înspăimântător! Trebuie să îţi asumi faptul că decizia ta poate avea un impact negativ asupra ţării“, explică tânărul.

Un utilizator Instagram spune că a votat clar „nu“ - „OXI“, postând o imagine cu buletinul de vot. „Spike Sp“ notează: „Tare şi clar NU. Grecii au suferit destul

Imagine cu buletin de vot din Grecia - votul este negativ FOTO Instagram

Buletin de vot Grecia în care votul a fost „NU“ FOTO Instagram

Christoforos Korakas (@ckorakas) anunţă pe Twitter că tocmai a votat în Atena. „Referendumul a fost organizat remarcabil, dat fiind faptul că totul s-a făcut într-o săptămână! Felicitări!“


Referendum în Grecia. Scultz avertizează

Grecia va trebui să adopte o monedă proprie şi să iasă din zona euro dacă majoritatea cetăţenilor se vor pronunţa împotriva măsurilor economice propuse de Grupul Bruxelles, avertizează preşedintele Parlamentului European, Martin Schulz.


  • Ministrul de Finanţe al Greciei, Yanis Varoufakis, a votat, duminică, la periferia Atenei, îndemnând poporul grec să dea un răspuns "eşecurilor" generate de Eurogrup. Yanis Varoufakis, care a sugerat că va demisiona dacă majoritatea grecilor vor accepta condiţiile Grupului Bruxelles, a votat în Faliro, o suburbie a Atenei, unde a fost întâmpinat de zeci de susţinători.

  • Preşedintele Greciei,conservatorul  Prokopis Pavlopoulos, a cerut concetăţenilor săi să rămână uniţi pe "drumul dificil" care îi aşteaptă, indiferent de cum vor vota în această duminică la referendumul pe tema propunerii de acord formulată de creditorii internaţionali ai ţării, a declarat acesta la ieşirea de la urne. 

  • Câţiva foşti prim-miniştri eleni, toţi partizani ai unui "da" la referendumul din Grecia, au votat duminică la primele ore ale dimineţii în favoarea propunerii de acord formulată de creditorii internaţionali ai ţării. Este vorba de fostul şef de guvern social-democrat Georgios Papandreou, ex-premierul conservator Kostas Karamanlis şi fostul prim-ministru conservator Antonis Samaras.

UPDATE Premierul de extremă-stânga al Greciei, Alexis Tsipras, a votat, duminică dimineaţă, în referendumul pe tema reformelor economice, îndemnând grecii să îşi ia "destinul" în propriile mâini, informează site-ul cotidianului Ekathimerini.


Urnele de vot din Grecia s-au deschis la 7 dimineaţa şi se vor închide la ora 19.00. Grecii vor trebui să aleagă între creditori şi noile măsuri de austeritate ce trebuie impuse în ţară sau, efectiv, ieşirea din zona euro a Uniunii Europene.

La începutul acestei săptămâni, Guvernul grec a publicat textul întrebării pe care o adresează cetăţenilor săi în referendumul de astăzi. Astfel, aceştia sunt întrebaţi dacă acceptă sau nu cererile creditorilor internaţionali în schimbul continuării finanţării ţării şi evitării falimentului.

Întrebarea care a apărut pe buletinele de vot în cadrul referendumului de duminică, 5 iulie 2015:

Ar trebui ca propunerea care a fost înaintată de către Comisia Europeană, Banca Centrală Europeană şi Fondul Monetar Internaţional, la reuniunea Eurogroup din 25 iunie 2015, şi care constă din două părţi care împreună constituie propunerea completă, să fie acceptată?
image

Cum arată buletinul de vot FOTO greekreporter.com

În discursurile premergătoare referendumului, premierul grec Alexis Tsipras a cerut grecilor să voteze NU la referendumul de duminică. 

Tehnocraţii vor să fure Europa. Trebuie să spunem NU, duminică. Nu vom lăsa Europa pe mâna celor care vor să o smulgă de la principiile respectului mutual şi al solidarităţii. Cetăţeni care aţi crescut aici, spuneţi-le că nu sunteţi speriaţi de teroarea din ultimele zile. Vrem să spunem nu dezbinării. Luni nu vor fi diferenţe între noi. Vom lupta pentru a avea un viitor mai bun după cinci ani de suferinţă. Vă cer să îndepărtaţi teroarea care vă înconjoară şi să decideţi cu calm şi curaj pentru o Grecie care este mândră, într-o Europă democratică. Suntem un popor mic, dar am dus bătălii mari. Avem cea mai puternică armă de pe planetă: avem dreptatea de partea noastră şi vom câştiga. Nimeni nu poate spune că nu avem dreptate. Vrem libertate şi demnitate şi le vom avea pe amândouă. Orice se va întâmpla, noi vom fi câştigători. Democraţia câştigă, pericolele pierd. Cu demnitate şi cu mândrie, vom scrie o pagină nouă de istorie“, a fost mesajul lui Tsipras. 

Liderii europeni au avertizat că un vot negativ la referendumul de astăzi înseamnă excluderea Greciei din zona euro. Băncile au fost închise toată săptămâna, existând o limită de 60 de euro la retragerea de bani din ATM-uri. Băncile greceşti îşi vor relua activitatea după ce se va ajunge la un acord cu creditorii internaţionali, care este posibil să fie convenit imediat după referendumul de duminică, a declarat joi ministrul de stat în Guvernul elen Nikos Pappas.

Ministrul de finanţe a acuzat creditorii de terorism

Ministrul grec de Finanţe, Yanis Varoufakis, a afirmat joi că există mari şanse să se ajungă la un acord între Atena şi creditorii internaţionali după referendumul din 5 iulie, indiferent de rezultatul acestuia, potrivit AFP. „Se va ajunge la un acord fie că rezultatul votului va fi «da», fie că va fi «nu». Dacă rezultatul va fi «da», atunci va fi un acord prost, băncile se vor deschide cu un acord prost. Dacă va fi «nu», atunci vom avea un alt acord care va fi viabil, ceva în genul propunerilor pe care noi le-am făcut în ultimele zile , a adăugat Varoufakis într-un interviu pentru canalul de televiziune BBC News.

În ajunul referendumului, Varoufakis a declarat că un vot „nu“, împotriva reformelor propuse de europeni, este singurul mod prin care se poate ajunge la un acord mai bun, acuzând creditorii de „terorism“. „Ceea ce fac ei Greciei are un nume - terorism. Ceea ce vor Bruxelles-ul şi Troika (BCE, UE şi FMI) este un vot pozitiv pentru a putea umili grecii. De ce ne-au forţat să închidem băncile? Pentru a băga frica în oameni. Iar răspândirea fricii se numeşte terorism“, a declarat Yanis Varoufakis, într-un interviu acordat publicaţiei spaniole „El Mundo“.

infografie grecia

Proteste în Grecia

Săptămâna aceasta au avut loc demonstraţii în Grecia, fie ale celor care favorizează UE, fie ale celor care vor răspunde „nu“ în cadrul referendumului de astăzi. Poliţia ar fi folosit gaze lacrimogene asupra celor aproximativ 10.000 de greci adunaţi vineri seară în Piaţa Syntagma din centrul Atenei.

Autorităţile elene anunţaseră că se aşteaptă la o escaladare a violenţelor între protestatari, în contextul în care ambele tabere, atât cea antiausteritate, cât şi cea proreforme, au organizat manifestaţii simultane. Marţi a avut loc o demonstraţie şi a susţinătorilor Partidului Comunist, la care au participat aproximativ 6.000 de oameni care solicitau cetăţenilor să-şi anuleze voturile în cadrul referendumului.

Referendumul contestat a fost declarat constituţional

Consiliul de Stat, cea mai înaltă instanţă administrativă a Greciei a examinat, vineri, legalitatea referendumului privind măsurile de austeritate propuse de creditori. Recursul fusese depus miercuri de două persoane fizice, printre care un fost judecator al Consiliului de Stat, în prezent avocat, apropiat de partidul de dreapta Noua Democraţie, care s-a pronunţat pentru un „Da“ la acest plebiscit.

Pentru că Grecia nu are o curte constituţională, audierea de vineri s-a ţinut în faţa unui consiliu format din 50 de judecători seniori a căror slujbă obişnuită este să decidă asupra unor chestiuni administrative, şi nu a unor probleme politice, notează „Financial Times“.

Cei doi au cerut Consiliului de Stat să anuleze referendumul, deoarece ar încălca articolul 44 aliniatul 2 din Constituţie, care prevede că recursul la referendum nu poate fi făcut pentru chestiuni legate de „finanţele publice“.

Mai mult, Departamentul pentru drepturile omului din Consiliul Europei a dat un comunicat la începutul săptămânii potrivit căruia referendumul „încalcă standardele internaţionale“, dacă va fi susţinut în forma anunţată. Conform Consiliului Europei, grecilor li s-a oferit prea puţin timp la dispoziţie pentru a se hotărî (doar o săptămână), iar întrebarea de pe buletinele de vot este neclară.

Însă Curtea supremă administrativă din Grecia a stabilit, vineri seară, că referendumul este constituţional.

Premierul Alexis Tsipras a decis organizarea pe 5 iulie a unui referendum prin care grecii să decidă dacă acceptă măsurile de austeritate propuse de creditorii ţării. Comisia Europeană, Banca Centrală Europeană şi Fondul Monetar Internaţional nu vor lua nicio decizie privind situaţia din Grecia înainte de referendumul de astăzi. Programul de asistenţă financiară în valoare de 240 de miliarde de euro, din care Grecia mai are de primit 7,2 miliarde de euro, s-a încheiat marţi, aceeaşi zi în care statul elen trebuia să facă plata către FMI.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite