Kosovo, spinul din inima Europei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mediatorul Naţiunilor Unite, Martti Ahtisaari, va prezenta azi, la Viena, propunerile asupra viitorului provinciei Problema statutului provinciei Kosovo riscă să rămână un "spin

Mediatorul Naţiunilor Unite, Martti Ahtisaari, va prezenta azi, la Viena, propunerile asupra viitorului provinciei

Problema statutului provinciei Kosovo riscă să rămână un "spin înfipt în inima" Europei şi a instanţelor internaţionale, indiferent de soluţia pe care o va propune azi, în capitala Austriei, mediatorul special al ONU, Martti Ahtisaari. Scepticismul, aproape unanim, al analiştilor provine din faptul că naveta de mai bine de un an a mediatorului finlandez, între Belgrad şi Pristina, precum şi eforturile susţinute ale acestuia nu au dat vreun rezultat vizibil, nereuşind să apropie poziţiile sârbilor şi albanezilor.

Astăzi, mediatorul finlandez se va prezenta cu un pachet de propuneri privind soluţia în cazul Kosovo, în faţa grupului de contact din care fac parte Germania, Statele Unite, Franţa, Italia, Marea Britanie şi Rusia. După care, la 2 februarie, îl va prezenta din nou, de astă dată celor direct interesaţi: dimineaţa, la Belgrad, şi, în după-amiaza aceleiaşi
zile, la Pristina (capitala provinciei Kosovo).

Serbia nu renunţă

Poziţia Belgradului în privinţa Kosovo nu a suferit nicio schimbare. Nici acum Serbia nu acceptă independenţa unei provincii pe care o consideră leagănul culturii sale. Pentru sârbi, modificarea frontierelor ţării, şi aşa redusă la maximum, precum şi crearea unui "nou stat albanez" pe 15% din teritoriul ei sunt propuneri "inacceptabile". Iar alegerile legislative desfăşurate duminica trecută, care le-au dat câştig de cauză naţionaliştilor, nu au darul să schimbe datele problemei. Ba, dimpotrivă, o pot complica, analiştii atrăgând atenţia că niciunul din partidele care s-au prezentat la scrutin, fie ele de dreapta sau de stânga, nu sunt de acord decât, cel mult, cu autonomia, şi în niciun caz cu independenţa provinciei.

Kosovo nu cedează

Nici în Kosovo, unde minoritatea albaneză din Serbia este majoritară (90% din populaţie, adică două milioane), situaţia nu e mai bună. Provincia aflată sub administraţia ONU din 1999 nu se mulţumeşte doar cu un statut de autonomie lărgită.

Administraţia kosovară a demarat chiar redactarea unei Constituţii naţionale, iar premierul Agim Ceku a criticat instanţele internaţionale pentru aplicarea principiului "discriminării pozitive" celor 100.000 de sârbi care mai trăiesc în Kosovo.

În ciuda obstacolelor aparent insurmontabile, trebuie să se ajungă la un compromis acceptabil pentru ambele părţi, compromis care să aibă şi sprijinul marilor puteri, inclusiv al Rusiei, aliatul tradiţional al Serbiei.

Ce propune Ahtisaari

Mediatorul ONU va propune un Kosovo multietnic, unde drepturile fiecărei comunităţi să fie garantate de instituţii funcţionând pe principii de drept. Statutul provinciei, un compromis între autonomie şi independenţă, va provoca frustrări şi de o parte, şi de cealaltă. Riscul cel mai mare este incitarea extremiştilor. Pentru a da o şansă acestui compromis, Uniunea Europeană şi Statele Unite vor încerca să prelungească discuţiile înainte ca decizia finală să ajungă în Consiliul de Securitate al ONU.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite