INTERVIU Obama este încă iubit de germani

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Prezenţa, în Germania, a premierului român, a precedat viitoarea vizită a preşedintelui Statelor Unite ale Americii, în capitala germană, programată pentru zilele de 18 şi 19 iunie. Ce aşteptări are acum, opinia publică din această ţară, în legătură cu întâlnirea dintre Barack Obama şi Angela Merkel? Răspunsuri avizate sunt oferite de o publicistă care trăieşte în Germania.

Mihaela Lică Butler, după o evoluţie marcată de inedite reportaje pentru televiziunea publică, a optat pentru un drum propriu în Germania. Acolo scrie pentru câteva publicaţii, abordând şi subiecte de relaţii publice şi turism. 

Are o firmă de relaţii publice, Pamil Visions, pe care a infiinţat-o în anul 2005. A apărut în reportaje difuzate - sau a fost citată - de Al Jazeera, Listening Post , Reuters,Yahoo!

Este o fire optimistă, dar extrem de riguroasă în analiza unor evenimente de interes public, preferând judecata la...rece, bazată pe informaţii verificate. 

INCIDENTUL DIN ANUL 2008

Preşedintele Barack Obama va vizita Berlinul, pe 18 şi 19 iunie, conform declaraţiei lui Georg Streiter, purtător de cuvânt al lui Angela Merkel. Vor fi discutate atât un spectru larg al relaţiilor bilaterale, cât şi chestiuni globale. Cum este percepută această viitoare vizită, de presa germană şi de cetăţenii simpli?

Presa germană priveşte vizita dintr-o perspectivă pozitivă, deşi există voci care se întreabă de ce Obama a aşteptat atât de mult să viziteze capitala germană, în calitatea sa de preşedinte al Statelor Unite. Se speculează totuşi că vizita aceasta este un semn clar ca Obama ar fi "iertat-o" pe cancelarul Merkel, pentru incidentul din 2008, când Obama a vizitat Berlinul, în perioada campaniei prezidenţiale, dar i-a fost interzis să vorbească în faţa Porţii Brandenburg, o onoare rezervată şefilor de stat aleşi. După incident, în pofida multiplelor invitaţii trimise de Merkel, Obama nu a gasit timp să viziteze Berlinul. Un gest care a fost interpretat de media germană drept un semn că şeful de stat american încă îi purta pică Angelei Merkel. Cât priveşte opinia publică, Obama este încă iubit de către germani.

DOUĂ DOSARE DE INTERES VITAL PENTRU GERMANI

Anterior, pe 17 şi 18 iunie, Obama va fi prezent la Summitul G-8, în Irlanda de Nord, unde se va întâlni cu lideri ai principalelor state occidentale industrializate. G-8 are o relevanţă aparte, pentru opinia publică germană?

Liderii ţărilor G-8 vor încerca să găsească soluţii la probleme globale. Vor fi abordate aspecte ale violenţelor armate din Siria, pericolul unui război comercial, între UE şi China, şi strategiile de austeritate în Uniunea Europeană. În mod special, ultimele două dosare sunt de interes vital pentru opinia publică germană, deşi nu mulţi cetăţeni se aşteaptă ca liderii G-8 să găsească o soluţie concretă. Toţi liderii G-8 promovează încheierea imediată a conflictului din Siria. Dar, cum politica Rusiei este diametral opusă intereselor UE, nimeni nu se aşteaptă la un consens, nimeni nu crede în minuni. În timp ce Rusia susţine regimul lui Bashar al-Assad şi îi oferă, în continuare sprijin militar, iar Franţa şi Marea Britanie doresc să păstreze o zona de comerţ liber cu Siria, Germania avertizează ca tehnica de luptă ar putea ajunge în mâini greşite. Din punct de vedere economic, opinia publică mai speră că UE şi SUA să ajungă la un acord în privinţa negocierilor de liber-schimb, care ar elimina taxele vamale, şi alte bariere. Însă unele ţări, ca Franţa, vor să subvenţioneze anumite industrii, de exemplu producţia cinematografică, şi cer excepţii. Statele Unite preferă liber-schimbul fără condiţii. Nu se aşteaptă un consens nici în acest domeniu.

IMPORTANŢA VITALĂ A RELAŢIILOR TRANSATLANTICE

Când Obama a decorat-o pe Merkel cu Medalia Prezidenţială a Libertăţii, în anul 2011, aceasta a afirmat că, data viitoare, preşedintele va putea vorbi la Poarta Brandenburg. Dincolo de aceste detalii, privind locul alocuţiunii aşteptate a şefului statului american, ce mesaj se anticipează că va transmite Obama europenilor, din Berlin? Anterior, Ronald Reagan a cerut, tot din Berlin, eliminarea zidului ruşinos şi a urmat unificarea RDG cu RFG. Ce va fi acum?

Dacă în anul 2008, Obama a fost aplaudat de peste 200.000 de fani in Berlin, anul acesta vor fi mult mai puţini, din motive de securitate. În piaţa din faţa Porţii Brandenburg, numai câteva mii de oameni vor fi admişi. Deşi vizita lui Obama nu coincide cu aniversarea a 50-a de ani, de la celebrul discurs al preşedintelui John F. Kennedy, presa locală speculează că Obama va începe discursul cu referiri la predecesorii săi, Kennedy şi Reagan. Apoi va continua cu probleme mai importante pentru agenda sa personală, cum ar fi valorile comune ale celor două ţări, şi importanţa vitală a relaţiilor transatlantice. Bineînţeles, preşedintele se va referi şi la relatiile "profunde şi de durată", între SUA şi Germania. Casa Albă a confirmat deja mesajul cheie al discursului. Personal, mă aştept ca Obama să facă referiri şi la problema proliferării armelor nucleare. Până acum nu a scăpat nicio ocazie, în niciun discurs, şi Berlinul îi oferă o platformă extraordinară, pentru a transmite un mesaj puternic, în întreaga Europă. Nu cred că Barack Obama va atinge probleme "sensibile" sau că va critica strategiile Germaniei.

LIDERII EUROPENI SE FERESC DE PROMISIUNI

Germania are economia cea mai puternică din Europa. Motiv pentru care a condus răspunsul european la criza datoriilor, prin soluţia recursului la austeritate. Această opţiune a atras critici peste hotarele germane. Statele Unite au optat pentru a stimula mai mult cererea globală. Cum vede acum, presa germană, viitorul Europei? Unul tipic unei posibile uniuni de state, care cedează o parte din atributele suveranităţii? Sau se prefigurează o altă viziune?

Deşi guvernul federal insistă ca măsurile de austeritate, luate în Germania, sunt corecte şi au rezultate excelente, alte ţări din UE vor să se distanţeze de strategia de criză a Germaniei, şi să adopte politici care să stimuleze creşterea, aşa cum au fost sugerate de Jacob Lew, secretarul trezoreriei SUA. Ideea este că încetinirea creşterii economice, cu sau fără austeritate, cu sau fară stimul, implică salarii în scădere, condiţii de muncă precare, lucrători mai ieftini, şi aşa mai departe. Puterile europene sunt în negocieri, dar o soluţie de comun acord nu a fost încă elaborată. Tot ce avem acum sunt teorii, şi niciuna viabilă. Liderii europeni se feresc de promisiuni. Mulţi analişti locali sunt de părere că situaţia se va agrava înainte de a fi găsită o soluţie de comun acord. Dar referitor la Germania, strategia a avut efectele prevăzute. De exemplu, piaţa imobiliară, în acest moment, este în ascensiune.

EMIGRANŢII CONSTITUIE FORŢA DE LUCRU IEFTINĂ

Tot mai mulţi oameni afluiesc în Germania, unde caută nu doar un loc de muncă, ci şi prosperitate şi fericire. Cum sunt priviţi aceştia, azi, pe tărâm german?

Depinde de landul în care analizăm situaţia. În general, emigranţii constituie forţa de lucru ieftină, oamenii care "fură" locurile de muncă de la germani. Intelectualii au un statut aparte, sunt respectaţi, dar oamenii de rând sunt priviţi cu aroganţă, de multe ori marginalizaţi. Spre exemplu, mulţi nationali turci părăsesc Germania pentru o situaţie în ţara de origine, care le oferă acum, în mod paradoxal, condiţii mai bune ca pe pământ german. Fiecare emigrant trece printr-o perioadă lungă de acomodare, care poate să dureze ani buni. Comunitatea locală îi acceptă, mai devreme sau mai târziu, în funcţie de statutul social. Există şi multe situaţii în care naţionalitatea unui individ poate duce la probleme cu legea, deşi persoana în cauză nu a încălcat-o. Am avut, de curând, un caz special, cu fiica unui cetăţean georgian, care a apelat la firma mea de relaţii publice, pentru a face public un incident legat de încălcarea unui tratat Schengen, între UE şi Georgia, de către poliţia de frontieră. După o campanie PR de două luni, poliţia a recunoscut eroarea, şi a plătit pagube cetăţeanului respectiv, mulţumindu-ne pentru ajutor. Există sute de cazuri asemănătoare, în care cetăţeni străini nu pot câştiga, din lipsa informaţiilor şi resurselor necesare, dar şi din teamă. 

RESPECT PENTRU LEGE, ORDINE ŞI MEDIUL ÎNCONJURĂTOR

Se spune, în presa germană, că un clişeu la modă despre nemţi este că le place... fotbalul, berea şi maşinile. Cum comentaţi această imagine publică? 

Nu este doar un clişeu, este o chestiune de identitate. Nemţii trăiesc pentru fotbal. Berea şi maşinile sunt interese secundare. Aş adăuga că, în Rheinland-Pfalz, unde locuiesc eu, nemţilor le place mai mult vinul. Aici se află Römische Weinstraße - Drumul Roman al Vinului - şi toate satele, orăşelele şi oraşele de-a lungul rutei au cel puţin 2 festivaluri dedicate vinului, în fiecare an. Nu există niciun festival al berii. Bitburger şi Karlsberg sunt în directă competiţie şi au monopol. Un restaurant care serveşte Bitburger, nu va avea niciodată Karlsberg, sau alt brand care nu este controlat de firma respectivă. Nemţilor le plac petrecerile stradale, talciocurile, carnavalul. Sunt oameni veseli, rezervaţi faţă de străini, dar pot deveni prieteni de nădejde, de îndată ce sunt siguri de intenţiile celor cu care vin în contact. Nu sunt neapărat oameni harnici. Evită slujbele "murdare" şi cu plata mică, gen McDonalds. Dar sunt oameni corecţi, chibzuiţi, cu respect pentru lege, ordine şi mediul înconjurător. Ei iubesc natura, reciclează diverse materiale, sunt interesaţi de bunurile publice; satele lor sunt o explozie de flori şi culoare. Îndrăgesc copiii, şi fac tot ce se poate pentru ca aceştia să fie fericiţi - de exemplu, brutăriile le oferă pâinici gratis, la măcelărie un copil primeşte, de fiecare dată, o felie de parizer, din partea vânzătoarei etc. Majoritatea nemţilor nu sunt interesaţi de modă, în sensul strict, dar pun un mare preţ pe lucrurile "de firmă." Paradoxal, când e vorba de alimente, majoritatea cumpără de la Aldi, Lidl, şi alte supermarketuri cu reduceri. Foarte puţini merg la piaţă - pentru că alimentele organice, provenite direct de la fermieri sunt, în general, mai scumpe. Ar fi multe alte lucruri de spus. Oricum, ideea ca nemtii ar fi "reci" este doar o prejudecată. Sunt doar greu de cunoscut, mai degrabă, decât "închişi."

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite