Guvernul polonez redeschide ancheta privind accidentul aviatic de la Smolensk în care şi-a pierdut viaţa şi preşedintele Lech Kaczynski

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Resturile avionului prezidenţial polonez prăbuşit la Smolensk în 2010
Resturile avionului prezidenţial polonez prăbuşit la Smolensk în 2010

Guvernul conservator polonez a crea înfiinţat o nouă comisie de anchetă care să investigheze cauzele accidentului aviatic petrecut la Smolensk în anul 2010, soldat cu 96 de morţi, majoritatea responsabili polonezi, inclusiv fostul preşedinte Lech Kaczynski, fratele geamăn al liderului actualului partid de guvernământ de la Varşovia (Lege şi Justiţie - PiS), Jaroslaw Kaczynski.

Documentul privind crearea acestei comisii a fost semnat, ji,  de ministrul polonez al Apărării, Antoni Macierewicz acest oficial în prezenţa familiilor victimelor. Macierewicz este unul dintre principalii susţinători ai teoriei că avionul prezidenţial polonez s-a prăbuşit în urma unui atentat rus, o comisie parlamentară creată tot de el insistând că la originea catastrofei a fost o serie de explozii. 

Concluzia anchetei efectuate de Rusia a fost că avionul s-a prăbuşit din cauza unei erori de pilotaj, probabil şi ca urmare a presiunilor exercitate de unii membrii ai delegaţiei asupra piloţilor să aterizeze la Smolensk în pofida vizibilităţii reduse provocate de ceaţa densă. 

Şi comisia poloneză de anchetă care a investigat accidentul în perioada când premier era Donald Tusk a exclus teza atentatului, dar a acuzat şi doi controlori de trafic aerian ruşi că au comis erori. 

Totuşi, teoria atentatului este alimentată şi de lipsa de cooperare a autorităţilor ruse, care încă refuză să predea Poloniei resturile aeronavei, invocând ca motiv continuarea investigaţiei. 

Delegaţia poloneză se deplasa la Smolensk pentru a asista la comemorarea a 70 de ani de la masacrul de la Katyn. 

În ceea ce priveşte opinia publică poloneză, părerile sunt împărţite. Un sondaj publicat în anul trecut relevă că 25% dintre polonezi cred că a fost un atentat, în timp ce 37% consideră că accidentul a fost provocat de presiunile exercitate asupra piloţilor să aterizeze în condiţii de vizibilitate precară. 

Pe de altă parte, redeschiderea investigaţiei poate tensiona şi mai mult relaţiile dintre Varşovia şi Moscova, mai ales că noul guvern conservator polonez are o orientare anti-rusească şi pro-americană.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite