GREXIT: Grecia se îndreaptă spre faliment. Eurogrupul a respins extinderea programului de ajutor şi referendumul
0Miniştrii de Finanţe din zona euro au refuzat sâmbătă să extindă programul de ajutor financiar pentru Grecia după 30 iunie, aşa cum solicitase Atena, au declarat mai multe surse din cadrul negocierilor citate de AFP.
Zona euro „refuză o prelungire a programului de ajutor“ grec, au declarat surse apropiate discuţiilor, în urma reuniunii convocate de urgenţă şi la care au participat miniştrii de Finanţe din zona euro.
Grecia ceruse Eurogrupului să extindă cu câteva săptămâni planul de finanţare de care beneficia, pentru a convoca un referendum într-o săptămână, a declarat sâmbătă ministrul grec de Finanţe, Yanis Varoufakis.
La sosirea la reuniunea Eurogrupului miniştrilor de Finanţe din zona euro, Yanis Varoufakis a declarat: „Le vom oferi ca, în aceste condiţii, să existe o extensie de câteva săptămâni, pentru a permite oamenilor să fie auziţi. Apoi ne-am angajat ca guvernul să facă tot ceea ce le spune alegătorii“ a adăugat Varoufakis.
Mulţi dintre miniştrii de Finanţe care au participat, sâmbătă, la Bruxelles la întalnirea crucială pentru soarta Greciei şi-au declarat indignarea faţă de anunţul din noaptea de vineri spre sâmbătă a premierului Alexis Tsipras care a spus că va organiza un referendum pentru acordul cu creditorii.
"E o decizie tristă pentru Grecia pentru că a închis porţitele pentru viitoare negocieri", a spus Jeroen Dijsselbloem, ministrul olandez de Finanţe şi liderul Eurogrupului, la sosirea sa la Bruxelles.
În acelaşi ton a fost şi ministrul german de Finanţe, Wolfgang Schauble: "Din acest moment nu mai avem nicio bază pentru negocieri viitoare".
Premierul grec, Alexis Tsipras, a anunţat vineri seară că Grecia va organiza la 5 iulie un referendum pe tema propunerilor creditorilor săi internaţionali.
Alegătorii trebuie să decidă dacă Guvernul trebuie să accepte sau nu condiţiile puse de Fondul Monetar Internaţional, Uniunea Europeană şi Banca Centrală Europeană.
Eurogrupul, reuniune pentru a discuta consecinţele
Alexander Stubb, ministrul de Finanţe finlandez a declarat încă de la îcneputul discuţilor că, în opinia sa, negocierile trebuie să se concentreze acum pe cum vor fi manageriate consecinţele - intrarea în incapacitate de plata a Greciei: "Planul B tocmai a devenit Planul A", le-a spus Stubb jurnalistilor.
Planul de ajutor se va încheia pe 30 iunie, a anunţat preşedintele Eurogrup, Jeroen Dijsselbloem. „Vom avea imediat o noua reuniune pentru a discuta consecintele... pentru a ne pregăti pentru orice e necesar. Guvernul grec a decis să răspunda negativ,au respins propunerile noastre", a declarat Dijsselbloem.
Grecia mai mare de primit 7,2 miliarde de euro din programul de salvare în valoare de 240 de miliarde de euro, însă liderii eleni şi reprezentanţii Comisiei Europene, Băncii Centrale Europene şi FMI trebuie să ajungă la un acord asupra programului de reforme pentru deblocarea finanţării. În lipsa fondurilor, Grecia riscă să nu poată plăti FMI datorii de 1,54 miliarde de euro scadente pe 30 iunie.
Dacă acordul de ajutor financiar nu va fi extins după 30 iunie, Grecia va fi forţată să se declare falimentară faţă de FMI marţi şi va fi nevoită să impună controale de capital luni pentru a evita un colaps bancar imediat.
Grecii golesc ATM-urile
Sute de oameni s-au adunat, sâmbătă dimineaţă, în faţa sediilor băncilor din Grecia şi au golit ATM-urile după ce prim-ministrul Alexis Tsipras a anunţat organizarea unui referendum privind documentul ce ar putea rezulta după şedinţa Eurogrupului, prevăzută sâmbătă după-amiază, transmite Bloomberg.
Doi reprezentanţi din conducerea executivă a unei bănci au declarat că aproximativ 500 de ATM-uri din cele 7.000 existente pe teritoriul ţării au rămas fără numerar sâmbătă dimineaţă şi este posibil ca anumite bănci să nu poată deschide luni fără o injecţie suplimentară de lichidităţi din partea Băncii Greciei.
Un purtător de cuvânt al băncii centrale a declarat că se fac eforturi pentru a furniza bani în sistem.
„Sunt aici pentru a retrage pensia mamei înainte ca ATM-ul să rămână fără bani. Este îngrijorător ce se întâmplă pentru că oamenii nu ştiu pentru ce sunt chemaţi să voteze“, a declarat Erato Spyropoulou, unul dintre cele aproximativ opt persoane care stăteau la coadă în faţa unui ATM al Băncii Naţionale a Greciei.
Unul dintre bancheri a precizat că instituţia pe care o reprezintă a pierdut 110 milioane de euro sâmbătă dimineaţă până la ora locală 11,30.
Deponenţii au retras din bănci aproximativ 30 de miliarde de euro (33,5 miliarde de dolari) după preluarea puterii de către Coaliţia anti-austeritate condusă de partidul radical de stânga Syriza.