Găgăuzia pe înţelesul tuturor

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un titlu care nu este în niciun caz insultant. Pur şi simplu, în acord total cu o realitate care ne ajunge din urmă într-un moment în care toată lumea se credea la adăpost: Moldova are două regiuni, să spunem, autonome.

Una, despre care toată lumea a auzit şi vorbeşte, Transnistria, care revine sistematic în actualitate, căci este o regiune separatistă auto-declarată ca fiind independentă, dar pe care niciun stat sau organism internaţional nu a recunoscut-o.

Cea de a doua, Găgăuzia, care se bucură de un statut autonom din 1995, recunoscut de capitala Moldovei, Chişinău. Capitală este oraşul Comrat, dar în general nimeni nu prea vorbeşte despre Găgăuzia, pentru că acolo este linişte. Singurele urme ale existenţei sale în capitala moldovenească sunt culinare: restaurante cu specific găgăuz, foarte ...inedite - cultură gastronomică turcească dar ei înşişi sunt, ca naţie, creştini ortodoxi, prune afumate ca desert, pe scurt, îţi place sau nu. Dar ai o opinie.

Astăzi, dimpotrivă, de vreo câteva zile şi mai ales în ajunul unui referendum programat pentru 2 februarie (când başcanul regiunii, Mihail Formuzal, a decis organizarea unui referendum, chiar a două, pentru a consulta populaţia asupra eventualei dorinţe de a se alătura Uniunii euroasiatice a lui Vladimir Putin), ochii Occidentului sunt întorşi spre acest Est atât de îndepărtat.

Evenimentele erau previzibile, crede Ziarul Naţional, din Chişinău, prin vocea lui Petru Bogatu : cu cât se apropie mai mult Moldova de UE, cu cât îşi declară mai înfocat Bucureştiul dragostea pentru Chişinău, cu atât

persoanele de la Comrat se încrâncenează pe tema referendumurilor, ele nu au convingeri, ci doar misiuni. Ele sunt montate din afară să destabilizeze situaţia.

Înţlegem uşor cine se ascunde în spatele substantivelor doar . Orice s-ar întâmpla în aceste ţări ex-sovietice, Moscova nu e niciodată nici foarte departe şi niciodată imaculată. Nu mai este demult un proverb, ci doar o evidenţă care a devenit, din păcate, şi până la proba contrarie, o paranoia pentru numeroşi Occidentali.
Ei bine, de data aceasta suntem puşi în faţa faptului împlinit: Comrat s-a revoltat, Chişinău încearcă să stingă focul când casa este deja aproape cenuşă, plătind astfel oalele sparte de o politică a imediatului, cu gesturi de pompieri. A interveni acolo unde trebuie şi când trebuie. A fost cazul cu Găgăuzia. Nu cu Transnistria. Când logic ar fi fost poate să fie invers...

Din acest punct de vedere nu sunt de acord cu titlul dat Ziarul Naţional, "ce vor găgăuzii". Eu aş fi ales ceva de genul "ce mai putem face acum"...cu ei.

Răul este făcut, ca în poveste, ursul rus şi-a băgat deja coada în lacul care încă nu a îngheţat, alegerile legislative moldoveneşti bat la uşă (2014), iar acordul de asociere cu UE trebuie să fie semnat cât se poate de repede. Fără pasiune sau resentimente. Vor fi oare moldovenii capabili de un asemenea act de înţelepciune politică?

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite