FMI nu renunţă la şefa Christine Lagarde

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Chrstine Lagarde riscă încă să fie inculpată pentru complicitate la fraudă şi deturnare de fonduri publice FOTO Reuters
Chrstine Lagarde riscă încă să fie inculpată pentru complicitate la fraudă şi deturnare de fonduri publice FOTO Reuters

La doi ani de la „scandalul DSK“, în urma căruia fostul şef al Fondului Monetar Internaţional, Dominique Strauss-Kahn, a fost nevoit să-şi dea demisia în urma acuzaţiilor de agresiune sexuală, FMI a evitat o nouă criză.

Instituţia şi-a reafirmat sprijinul, marţi, pentru directorul său general, franţuzoaica Christine Lagarde, care a scăpat fără să fie pusă sub acuzare în afacerea Tapie - Credit Lyonnais, notează AFP.

„Board-ul FMI a fost informat în acest caz, în special în legătură cu audierile care au avut loc recent în faţa Curţii de Justiţie a Republicii din Paris, şi îşi reafirmă încrederea în capacitatea directorului general de a-şi îndeplini cu eficacitate atribuţiile“, se arată într-un comunicat al instituţiei financiare. Mandatul lui Lagarde se termină în 2016.

Vineri, Curtea de Justiţie a Republicii franceze i-a conferit lui Christine Lagarde  statutul de „martor asistat“, dar şefa FMI nu este în totalitate scoasă din afacere. Statutul de martor asistat înseamnă o situaţie intermediară între martor şi inculpat, dar nu implică încetarea definitivă a urmăririi. Foarte aşteptată de anturajul Christinei Lagarde, această luare de poziţie elimină un ghimpe dureros din piciorul unei instituţii implicate de patru ani în planurile de salvare a Europei şi încă traumatizată de prăbuşirea fostului ei şef francez, Dominique Strauss-Kahn.

Sprijin şi de la Paris

Suspiciunile ce apasă asupra fostului ministru francez al Economiei nu sunt cu siguranţă proporţionale cu acuzaţiile de agresiune sexuală care l-au obligat pe DSK să demisioneze în mai 2011, provocând o undă de şoc la nivel mondial. Dar impactul unei puneri sub acuzare a lui Lagarde este extrem de temut la sediul FMI din Was­hington, în condiţiile în care conducerea Fondului avea cunoştinţă de această anchetă a justiţiei franceze atunci când Lagarde a fost numită în fruntea instituţiei.

Temerile au fost accentuate şi de ezitările guvernului francez: ministrul Economiei, Pierre Moscovici, a dat asigurări potrivit cărora Christine Lagarde va continua să aibă sprijinul Franţei, în timp ce purtătorul de cuvânt al guvernului, Najat Vallaud-Bel­kacem, consideră că fostul ministru ar trebui „fără îndoială să renunţe la post în caz de punere sub acuzare“. În ultimii 25 de ani, toţi directorii FMI au plecat din funcţie prin demisie.

Europa

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite