Euroscepticul Duda, la cârma Poloniei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Andrzej Duda este văzut drept urmaşul de „drept” al preşedintelui Lech Kacinski FOTO AP
Andrzej Duda este văzut drept urmaşul de „drept” al preşedintelui Lech Kacinski FOTO AP

Andrzej Duda, un un succesor politic al fraţilor Kaczynski, a fost ales preşedinteal Poloniei iar analiştii se aşteaptă ca politica sa să fie mai pro-americană şi mai puţin determinată să promoveze politica Berlinului la Bruxelles.

Surpriza primului tur al alegerilor prezidenţiale din Polonia a fost confirmată duminică, în turul de balotaj: preşedintele în funcţie Bronislaw Komorowski a fost învins de contracandidatul conservator Andrzej Duda, susţinut de partidul „Justiţie şi Ordine”. Ultimele rezultate parţiale arată că Duda (43 de ani) a câştigat cu 53% din voturi. Iar preşedintele în exerciţiu şi-a asumat eşecul şi i-a urat „succes la preşedinţia ţării”.

Victoria tânărului jurist, fost consilier al preşedintelui Lech Kacinski, - decedat în 2010, în accidentul de avion de la Smolensk care a decimat conducerea de atunci a Poloniei - anunţă nu numai posibila alunecare a Poloniei spre o dreaptă clasică, „pură şi dură”, dar şi o complicare a relaţiilor cu Bruxelles-ul, potrivit analiştilor politici.

Andrzej Duda este văzut drept urmaşul de „drept” al preşedintelui Lech Kacinski sau persoana pusă în fruntea ţări de fratele geamăn al fostului preşedinte, Jaroslaw, care se pare că nu a crezut în şansele sale de victorie şi i-a cedat locul lui Duda.

Andrzej Duda susţine că este reprezentatul noii generaţii de politicieni conservatori din „Justiţie şi Dreptate”, povestind că înainte de a muri, în 2010, preşedintele Lech Kaczynsk spunea că a venit timpul unui schimb de generatii. Alegerile prezidenţiale care au urmat dispariţiei lui Kaczynsk au fost câştigate însă de Bronislaw Komorowski, cu 20 de ani mai în vârstă decât Duda. Tânărul jurist s-a retras atunci în politica locală după care a ajuns în Parlament şi mai departe în Parlamentul European.

Axa Varşovia-Berlin, în pericol

Schimbarea la palatul prezidenţial din Varşovia poate avea implicatii  semnificative asupra politicii externe a Poloniei. Sub Kopacz şi predecesorului său Tusk, Varşovia a devenit unul dintre cei mai apropiaţi aliaţi ai Berlinului în UE şi a primit un rol de lider la Bruxelles. O administraţie Duda va fi probabil mai pro-americană şi mai eurosceptic, şi mai puţin entuziasmată să cultive legături strânse cu Germania, scrie.

Pe 6 iunie, Andrzej Duda depune jurământul în calitate de preşedinte al Poloniei, funcţie în care devine şi comandantul armatei şi unul din principalii arhitecţi ai politicii externe. Preşedintele are, de asemenea, un cuvânt greu de spus în politica monetară a ţării prin faptul că numeşte guvernatorul Băncii Naţionale. Motiv pentru care mulţi analişti se aşteaptă şi la o modificare a relaţiilor cu şi în cadrul Uniunii Europene. Până acum Polonia a fost, mai ales în probleme financiare, un aliat apropiat al Germaniei, dar Duda şi partidul său fac parte din „tabăra” euroscepticilor care pledează în general pentru o politică centrată pe Polonia şi problemele sale.

Duda, preferatul tinerilor

Preşedintele ales Andrzej Duda şi echipa sa au distribuit cafea într-o staţie de metrou, la Varşovia, şi-a făcut selfie-uri şi a dat autografe, o atitudine „tinerească“ pentru liderul în vârstă de 43 de ani, care vrea să dea un nou sens experesiei „serviciul public“, comentează Euronews. „Porţile Palatului Prezidential vor fi deschise iniţiativelor sociale“, a declarat Duda.

De asemenea, el a răspuns la întrebări, inclusiv despre „pubele“ - un tip de contracte de muncă din Polonia.

Aceste contracte vor dispărea treptat şi vor fi înlocuite cu contracte de muncă clasice. Un acord a fost semnat în acest sens cu Sindicatul Solidarnosc şi îl vom aplica“, promite el. Este vorba despre contracte temporare - care nu sunt încheiate în baza dreptului munci, ci a dreptului civil, şi care nu oferă, deci, aceleaşi garanţii. Ele le sunt impuse mai ales tinerilor.

Porţile Palatului Prezidenţial vor fi deschise iniţiativelor sociale   Andrzej Duda, Preşedintele ales al Poloniei  

De altfel, Andrzej Duda a reuşit să-i atragă de partea sa pe tinerii care la primul tur de scrutin votaseră cu Paweł Kukiz, un muzician rock şi activist social care s-a clsat al treilea în alegerile prezidenţiale. Rezultatele neoficiale ale scrutinului au arătat că Duda a luat aproximativ 60 la suta voturile alegătorilor sub 30 de ani.

Mediul de afaceri, tensionat

Analiştii consideră că formaţiunea politică Lege şi Justiţie care l-a susţinut pe Andrzej Duda mai puţin prietenoasă pentru mediul de afaceri, ceea ce a determinat, deja, o scădere a zlotului în raport cu euro.

Duda a susţinut în campania electorală că prezenţa băncilor străine ar trebui redusă, iar ţara să se concentreze pe propriile interese în Uniunea Europeană, îngrijorarea investitorilor provocând deja declinul titlurilor bancare, scrie Reuters.

În opinia sa, creşterea participaţiei poloneze în sectorul bancar ar trebui să aibă loc prin preluarea treptată a băncilor străine de către instituţii financiare poloneze, care sunt puternice şi îşi permit să facă acest lucru.

Nu băncile vor domni în Polonia“, a afirmat Duda în timpul ultimei dezbateri TV a celor doi candidaţi. Candidatul PiSDuda a susţinut şi conversia creditelor ipotecare denominate în franci elveţieni în zloţi, la un curs scăzut, ceea ce ar fi prpvocat băncilor pierderi importante, de ordinul miliardelor de zloţi. Duda a mai spus că Polonia ar trebui să se concentreze pe propriile interese în UE, în special în privinţa mediului.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite