Europenii ne văd cam învechiţi, dar cu potenţial

0
Publicat:
Ultima actualizare:

toate acestea, 66% din repondenţi ne consideră cam "învechiţi", iar 52% cred că România e o ţară dezorganizată şi nestructurată.51% din cei chestionaţi au o atitudine pozitivă legată de

toate acestea, 66% din repondenţi ne consideră cam "învechiţi", iar 52% cred că România e o ţară dezorganizată şi nestructurată.
51% din cei chestionaţi au o atitudine pozitivă legată de condiţiile de viaţă şi muncă din România. Românii s-au arătat interesaţi să-şi folosească experienţa în ţară. Ideea de a munci în România constituie o provocare, ba chiar o aventură. Protecţia socială şi standardele scăzute de viaţă din România au fost menţionate ca motive de îngrijorare de repondenţii români la studiu. România este percepută ca având un "mod latin de viaţă", cu oameni calzi şi sociabili. Relaţiile de muncă sunt calificate drept "foarte reci", cu o atitudine neprofesionistă, lipsită de respect faţă de muncă. Trişarea altora este considerată o practică comună în România. Studiul mai subliniază că 43 la sută din participanţi nu au o opinie clară dacă România este o ţară productivă sau nu, dar susţin că este necesară o mai bună promovare a oportunităţilor de afaceri, cu reguli mai clare şi mai sigure. Mai este recunoscută creativitatea poporului român. Infrastructura nu este stimulantă pentru investitorii străini, iar mulţi asociază numele României cu ideea de sărăcie, lipsa de modernitate şi corupţie. Alături de poza făcută României pe structura europeană, studiul face şi recomandări pentru îmbunătăţirea imaginii în UE. Cei prezenţi la dezbateri au susţinut că societatea civilă are un rol hotărâtor pentru a schimba aceste percepţii. Prezent la eveniment, comisarul pentru extindere, Olli Rehn, a declarat: "Pentru a convinge toţi cetăţenii europeni că ţara este perfect pregătită pentru rendez-vous-ul istoric, sfatul meu este de a încuraja România să se concentreze pe ultimele eforturi şi să parcurgă ultimul kilometru al aderării". Studiul, preluat de site-ul "Euractiv", a fost realizat între 12 martie şi 22 aprilie 2006 în rândurile a 474 de specialişti care lucrează în domeniul afacerilor europene în Bruxelles şi nu numai. Din aceştia, 66% nu au cetăţenie română, 80% trăiesc în Uniunea Europeană şi 89% au relaţii cu cineva din România. Organizarea dezbaterii din Parlamentul European s-a bucurat de sprijinul grupului Liberal-Democrat (ALDE).

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite