Doi oameni ai străzii, eroii atentatului de la Manchester
0Stephen Jones dormea în apropierea sălii de concerte din Manchester şi a fost trezit de bubuitura atentatului sinucigaş, iar Chris Parker cerşea în apropiere, însă cei doi tineri fără adăpost s-au dus în grabă să ajute şi au devenit eroi pe reţele de socializare, relatează AFP.
”Erau nişte copii, mulţi copii plini de sânge şi care strigau şi plângeau”, a declarat marţi pentru postul ITV Stephen Jones, fără domiciliu stabil, în vâsrtă de 35 de ani, slab, cu mustaţă şi un mic barbişon.
”A trebuit să le scoatem cuie din braţe şi chiar din faţa unei fete”, a adăugat acest fost tâmplar, fără adăpost de peste un an.
”Dacă n-am locuinţă nu înseamnă că n-am suflet”, a spus el. ”Ei aveau nevoie de ajutor”, ”e vorba despre instinctul de a te duce să ajuţi”.
”Am auzit un bum, o secundă mai târziu am văzut un fulger alb, iar apoi fum şi am auzit ţipete”, a povestit la rândul său, agenţiei britanice Press Association (PA), Chris Parker, în vârstă de 33 de ani, aproape plângând.
”M-a trântit la pământ. Apoi m-am ridicat şi, în loc să o iau la fugă, instinctul meu m-a împins să fug şi să încerc să ajut”, a spus el, vorbind despre ”oameni întinşi pe jos cam peste tot”.
”Am văzut o fetiţă... Nu mai avea picioare. Am învelit-o într-un tricou şi am întrebat-o «unde sunt mama şi tatăl tău?». Ea mi-a răspuns «tatăl meu este la muncă, iar mama este acolo sus»”.
”EA A MURIT ÎN BRAŢELE MELE”
Chris Parker, care doarme pe străzi în Manchester de aproape un an, se duce cu regularitate în apropiere de sala de concerte să cerşească.
Emoţionat, el a declarat că a încercat să aline o femeie care a murit din cauza rănilor. ”Ea a murit în braţele mele. Avea vreo şaizeci de ani şi mi-a spus că a venit împreună cu familia”.
”Erau piuliţe şi şuruburi peste tot, pe jos. Unele persoane aveau găuri în spate”, a povestit el.
Însă ”ţipetele nu reuşesc să le uit şi mirosul... Nu-mi place să o spun, dar mirosea a carne arsă”.
”Noi aproape că nu am dormit noaptea din cauza a ceea ce am văzut”, mărturiseşte Stephen Jones, evocând corpuri ”fără viaţă” de copii întinse pe jos şi înconjurate de mamele lor ”isterice”.
Cea mai tânără victimă identificată este o fată în vârstă de opt ani.
Atentatul sinucigaş, revendicat de gruparea jihadistă Statul Islamic, soldat cu 22 de morţi şi 59 de răniţi, a avut loc luni seara, către ora locală 22.30 (marţi 0.30, ora României), la ieşirea de la un concert al cântăreţei pop americane Ariana Grande.
Colecte au fost lansate pe Internet şi au strâns până marţi seara peste 9.400 de lire sterline (10.890 de euro) pentru Stephen Jones şi peste 10.000 de lire sterline (11.600 de euro) pentru Chris.
Michael Johns, iniţiatorul strângerii de fonduri pentru Chris, pe care nu-l cunoaşte, a declarat pe site că este necesar să fie ajutată ”una dintre persoanele cele mai vulnerabile din societatea noastră care a dat dovadă de mult altruism şi curaj”.
Un cuplu de părinţi polonezi veniţi să-şi ia copiii de la concert, decedaţi în atentatul de la Manchester
Un cuplu de polonezi care îşi aşteptau fiicele să iasă de la concert se află printre victimele atentatului de luni de la seară de la Manchester, a anunţat miercuri şeful diplomaţiei de la Varşovia, Witold Waszczykowski, transmite Reuters, preluată de agerpres.ro.
„Părinţii veniseră după concert pentru a-şi lua fiicele şi, din nefericire, avem informaţii că au murit. Copiii sunt teferi“, a declarat ministrul la postul de radio RMF FM.
Un alt părinte polonez, un tată, a fost rănit în explozie şi a fost supus unei intervenţii chirurgicale, a mai anunţat Waszczykowski.