De ce zvastica este la modă în vestul Ucrainei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Armistiţiile nu şterg istoria. Ura lăsată în urmă de ocupaţia nazistă şi cea sovietică din urmă cu 60-70 de ani continuă să facă ravagii pe străzile şi câmpurile de luptă din Ucraina, scrie „Daily Beast“.

Ostap Stakhiv, liderul organizaţiei politice a naţionaliştilor ucraineni „Ideea unei Naţiuni“, a căutat susţinere populară timp de mulţi ani, fără a avea prea mult succes. Atunci, tânărul de 28 de ani a început să se gândească că poate e ceva greşit la sigla partidului – un leu care se caţără pe un deal prăpăstios. Aşa că Stakhiv a ales o altă reprezentare: zvastica, puţin modificată, pe care Hitler a adoptat-o ca emblemă a Partidului Nazist în 1920 şi pe care milioane de europeni, inclusiv milioane de ucraineni, o asociază cu moartea.

Zvastica – un simbol popular printre tineri

Şi a funcţionat. La începutul acestei săptămâni, Stakhiv era ocupat să instaleze cinci corturi în jurul oraşului vestic ucrainean Lviv pentru campania electorală de luna aceasta. El se pregăteşte pentru a candida la un loc în parlament pe 26 octombrie. Publicaţia organizaţiei, care are două zvastici pe prima pagină, a fost distribuită împreună cu alte materiale de propagandă, iar Stakhiv şi ajutorul său, Yulia, s-au minunat de câtă putere este în acest simbol. „O zvastică galbenă pe un fond negru susţine puterea şi spiritul“, spune Stakhiv pentru „Daily Beast“.

Acest simbol mai este reprezentant şi pentru toate lucrurile negative pe care preşedintele rus Vladimir Putin le spune despre Ucraina, cum că ţara este ocupată de nazişti. Însă, tânărul Stakhiv insistă că e ceva greşit. El spune că face campanie în opoziţie faţă de „oligarhii care conduc ţara, adevăratul inamic al Ucrainei“ şi misiunea sa este opusă politicii actualului preşedinte, miliardarul Petro Poroşenko care, susţine Stakhiv, nu vede imaginea de ansamblu.

image

Mişcarea „Ideea unei Naţiuni“ FOTO Guliver/GettyImages

„Zvastica este un simbol foarte puternic şi, imediat ce l-am adoptat, am crescut în popularitate printre cei tineri. Cei care ni se alătură ştiu exact ce vor şi sunt gata să meargă până la capăt pentru a obţine“, explică Stakhiv. Astăzi, „Ideea unei Naţiuni“ este reprezentat în 14 regiuni din Ucraina şi numără peste 1.000 de activişti, a spus liderul partidului jurnaliştilor „Daily Beast“.

Soldaţi ucraineni cu zvastici pe căşti

Însă, cum să explici popularitatea în creştere a unui simbol nazist în Ucraina? Zvasticile continuă să apară. Soldaţii ucraineni au fost fotografiaţi cu acest simbol imprimat pe căşti, dar şi cu literele SS.

image

FOTO ZDF

Un purtător de cuvânt pentru batalionul de voluntari Azov, unde simbolurile naziste sunt comune, a negat într-un final, spunând că nu au nicio legătură cu Hitler. El a insistat că însemnele batalionului cu origini în „Wolsfangel“ al naziştilor, cea de-a doua Divizie SS Panzer care a luptat cu ruşii pe Frontul de Est, nu înseamnă nimic altceva decât litera „N“ tăiată.

De fapt, mulţi naţionalişti şi organizaţii de tineret de extremă dreaptă din Ucraina folosesc simboluri pe care milioane de ucraineni le asociază cu armata nazistă care a ocupat şi a brutalizat Ucraina în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial. Iar unul dintre motive este, cu siguranţă, mult mai lunga şi mai mortala ocupaţie sovietică, parte imensă din conştiinţa naţională. Foametea din 1933-1934, cunoscută ca „Holodomor“ - exterminare prin foamete, a luat viaţa a peste patru milioane de persoane.

Steagurile roşii şi negre ale rezistenţei ucrainene

La începutul acestei săptămâni, câteva zeci de revoluţionari naţionalişti din altă mişcare, Rezistenţa Autonomă, au mărşăluit pe străzile Lvivului cu steagurile roşii şi negre ale Armatei Insurgente Ucrainene, sau AIU. Aceştia erau rebelii ucraineni care se luptau în pădurile din vestul Ucrainei, uneori aliindu-se cu forţele naziste împotriva soldaţilor sovietici, iar alteori luptând împotriva armatei germane care ocupa Ucraina.

Activiştii au scandat „Libertate pentru popor! Glorie Ucrainei!“ în drumul spre monumentul din Lviv ridicat pentru Stepan Bandera, liderul AIU. Pentru milioane de etnici ruşi care locuiesc în estul Ucrainei, Bandera, care uneori s-a aliat cu Adolf Hitler, simbolizează purificarea etnică din cei mai răi ani ai celui de-Al Doilea Război Mondial. Însă, pentru mulţi naţionalişti, el este un erou care a încercat să protejeze interesele poporului.

La fel cum bunicii noştri au cerut libertate pentru Ucraina de la imperiile străine, aşa cerem şi noi libertate de la cotropitorii ruşi astăzi“, a declarat unul dintre liderii mişcării, Yarina Voloşin, care purta o rochie roşie şi avea o poşetă neagră.

„Vaccinul împotriva nazismului de la Nürnberg îşi pierde puterea“

În aceeaşi zi, mii se naţionalişti s-au îndreptat spre parlamentul ucrainean din Kiev, fiind conduşi de liderii partidului de extremă dreaptă Svoboda. Naţionaliştii, care s-au confruntat şi cu poliţia, au solicitat ca membrii AIU să fie recunoscuţi ca eroi naţionali. Zeci de persoane, inclusiv 15 poliţişti, au fost răniţi în timpul confruntărilor, iar poliţia a reţinut 50 de naţionalişti care încercau să spargă rândurile jandarmilor pentru a intra în Parlament.

Tot în această săptămână, Putin se referea la AIU, numind-o „o organizaţie pro-fascistă“ şi a condamnat Ucraina pentru că o preamăreşte. Putin a mai dat vina pe naţionaliştii ucraineni şi pentru că au atacat Patriarhia Bisericii Ortodoxe a Moscovei din Ucraina. „Din nefericire, vaccinul împotriva virusul nazismului realizat la tribunalul de la Nürnberg îşi pierde puterea în anumite ţări europene“, declara Putin jurnalului „Politika“ din Serbia. 

Simbolurile benevolente nu atrag mulţimile

Însă în Lviv, oraş considerat centrul mişcărilor naţionaliste ale ţării, legislatorii şi administraţiile locale insistă că simbolurile naziste nu sunt periculoase pentru ţară. „Nu-mi pasă ce steaguri sau simboluri folosesc, atâta vreme cât luptă pentru libertatea Ucrainei“, a declarat vice-guvernatorul Vladimir Kharaciuk pentru „Daily Beast“.

Pentru Ucraina, unde mii de oameni au legături de sânge cu victimele opresiunii comuniste, secera şi ciocanul nu par mai puţin periculoase decât zvastica. Şi totuşi, există organizaţii care încă au ca simbol pe documentele oficiale secera şi ciocanul. „Eu personal prefer steagul oficial ucrainean şi simbolul Lviv, un leu benevolent, în locul unei zvastici“, adaugă Vladimir Kharciuk.

Însă, la fel cum au observat şi alţii în aceste timpuri critice, simboluri benevolente nu atrag mulţimile, conchide „Daily Beast“.

Europa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite